Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Σκουπίδια και νόμοι

Σκουπίδια
Προχτες, μια ομάδα φοιτητών άδειασε μια σακούλα με σκουπίδια πάνω στο γραφείο του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνη Καλοκαιρινού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόβλημα της καθαριότητας στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.
Σήμερα, ο αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Τζιφόπουλος, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά την δήλωσή του περί ανάγκης φασιστοποίησης όσων βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, γιατί δεν μπορούμε να ψηφίζουμε νόμους και να μην τους τηρούμε.


Παρακολουθώ τις αντιδράσεις κάθε φορά που υπάρχει μια «ακραία» συμπεριφορά και με εντυπωσιάζει αφενός η αδυναμία των ανθρώπων να δουν τη γενικότερη εικόνα και αφετέρου η επιμονή τους να «καταδικάζουν», χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Φυσικά, διαφωνώ με τους φοιτητές που άδειασαν τη σακούλα με τα σκουπίδια στο γραφείο του αντιπρύτανη. Αλλά μπορώ να καταλάβω όχι τους φοιτητές αλλά γιατί συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα, και γιατί ο καθένας πιστεύει πως μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει.

Όσοι μιλούν για εφαρμογή των νόμων δεν μπορεί να μην έχουν πάρει χαμπάρι πως η ελληνική Δικαιοσύνη είναι σαν φίδι: δαγκώνει μόνο τους ξυπόλυτους.
Όταν μιλάς για ανάγκη εφαρμογής των νόμων, προφανώς εννοείς πως οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους.

Ισχύουν στην Ελλάδα οι νόμοι για όλους; Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να πιστεύει πως όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο; Δεν υπάρχει.

Όσοι βγάζουν σπυριά με τους φοιτητές που πέταξαν τα σκουπίδια στο γραφείο του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πρέπει να θυμούνται πως η χώρα μας χρεοκόπησε πριν από τέσσερα σχεδόν χρόνια αλλά κανείς -ούτε ένας- δεν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη.

Έχω γράψει πολλές φορές πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα προς την δημοκρατία, την πρόοδο και την ανάπτυξη, αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη για την χρεοκοπία της χώρας.

Βρίσκω απόλυτα λογικό ο καθένας να θεωρεί πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όταν βλέπει πως οι κύριοι υπεύθυνοι για την χρεοκοπία της χώρας κυκλοφορούν ελεύθεροι και πολλοί από αυτούς μάλιστα έχουν ακόμα θέσεις εξουσίας.

Δεν συμφωνώ με το να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και να παραβαίνει τους νόμους αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό.

Καταλαβαίνω γιατί όσοι βλέπουν να είναι ακόμα στην κυβέρνηση άνθρωποι όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος -που όλοι ξέρουμε πως θα έπρεπε να έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη- θεωρούν πως μπορούν να αδιαφορούν εντελώς για τους νόμους.

Το να κρύβουμε τα πάντα κάτω από το χαλί οδήγησε σε άθλιες κυβερνήσεις που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και συνεχίζουν να έχουν την εξουσία.

Μετά από αυτό, το να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε πού οφείλεται η γενικευμένη ανομία αποδεικνύει πως δεν μάθαμε τίποτα σαν κοινωνία.

Οι άναρθρες κραυγές και οι «καταδίκες» δεν βοηθούν σε τίποτα.

Οι νόμοι ισχύουν για όλους.

Αν οι νόμοι δεν ισχύουν για όλους, δεν ισχύουν για κανέναν.

Επιμένω: το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι -και ήταν πάντα- η απουσία Δικαιοσύνης.

pitsirikos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου