Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

«Η ανάπτυξη έχει ξεκινήσει»

Ο Σαμαράς και η παρέα του την είδαν. Κάτι εκατομμύρια Έλληνες μάλλον δεν βλέπουν

Της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη είναι πλέον οι ανακοινώσεις για την οικονομία από την κυβέρνηση… Ο λόγος για τον ΕΝΦΙΑ, την έξοδό μας στις αγορές και πολλά άλλα που μας έρχονται στο μυαλό. Οι Έλληνες έχουν καταλάβει ότι τα τζιμάνια του Οικονομικών άλλα λένε, άλλα εννοούν και άλλα κάνουν, γι’ αυτό και μόνοι τους τα λένε και μόνοι τους τα ακούνε και μετά χαίρονται κιόλας... Οι τελευταίοι όμως πανηγυρισμοί ήρθαν από τον  ίδιο τον Σαμαρά, όπως όλοι ακούσατε, αλλά το θέμα βέβαια είναι ότι δεν το βλέπετε.


Ο πρωθυπουργός όμως το είδε και το είπε στον ελληνικό λαό: Έχουμε ανάπτυξη! Τόνισε μάλιστα ότι «από την ανάπτυξη που ξεκίνησε, δεν θα μείνει κανένας Έλληνας πίσω. Σε πείσμα της μιζέριας στην οποία κερδοσκοπούσαν πολλοί, η ελπίδα επιστρέφει. Η Ελλάδα επιστρέφει!». Αυτά έγιναν μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2014, βάσει των οποίων η ελληνική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 1,7% για πρώτη φορά ύστερα από 24 τρίμηνα.

Κι έρχεται καπάκι η Eurostat και δίνει τη δική της εκτίμηση για 1,4% ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το ίδιο τρίμηνο.

Το ίδιο επιφυλακτική ήταν στις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία και η Morgan Stanley, δείχνοντας να μην ενστερνίζεται την κυβερνητική αισιοδοξία για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο επενδυτικός οίκος αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία το 2014 θα κλείσει με αναιμική ανάπτυξη, χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Α, και να μην ξεχνάμε ότι στην ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά! Μήπως όταν αυτά οριστικοποιηθούν οι αριθμοί θα είναι χαμηλότεροι; Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου. Λίγες μέρες πριν η ΕΛΣΤΑΤ διόρθωσε την ύφεση για το 2013 από το -3,3% στο -3,9%.

Την ανάπτυξη η ΕΛΣΤΑΤ λέει ότι τη βλέπει από τον αποπληθωρισμό! Δηλαδή από το «μαγειρεμένο» καλάθι της νοικοκυράς που μας λέει ότι πέφτουν οι τιμές και ο πληθωρισμός είναι αρνητικός (αποπληθωρισμός).

Δηλαδή, μπορούμε με λιγότερα ευρώ να «αγοράσουμε» περισσότερα πράγματα!
Τα ίδια έκαναν και με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Το ήθελαν πάση θυσία για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Θριαμβολογούσαν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το πρωτογενές, θα προχωρούσαν σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της χώρας μας, τα οποία ακόμα περιμένουμε!

Έτσι και με την ανάπτυξη. Θα περιμένουμε πολύ ακόμη να δούμε κάτι θετικό. Η αλήθεια είναι πως η ύφεση καλά κρατεί με τα εξοντωτικά μέτρα και την ανελέητη φορολογία να συνεχίζεται!!!

Άνεργοι και απλήρωτοι

Η ανεργία έχει φθάσει το 26% αλλά και όσοι εργάζονται τις περισσότερες φορές είναι απλήρωτοι. Κάτι που το ξέρει πολύ καλά η Ν.Δ. εκ των έσω!!! Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα οι 200 εργαζόμενοι στη Συγγρού είχαν προχωρήσει σε κατάληψη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας επειδή παρέμεναν απλήρωτοι επί 3,5 μήνες. Ελπίζουμε να μην είναι η ανάπτυξη που «τάζει» ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.

Διότι άλλη δεν υπάρχει. Δεν γίνεται ανάπτυξη με λιγότερα λεφτά μέσα στα συρτάρια του κρατικού κορβανά… Ειδικότερα σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2013 ήταν 45.034 εκατ. ευρώ. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 εκτιμάται 44.851 εκατ. ευρώ, με τόσα εκατομμύρια τουρίστες παραπάνω. Δηλαδή 183 εκατ. ευρώ λιγότερα!!!

Την ίδια ώρα βλέπουμε και τη μείωση της ζήτησης λόγω περιορισμού του εισοδήματος των νοικοκυριών και πτώσης της αγοραστικής τους δύναμης. Πλέον μιλάμε για βαρέλι δίχως πάτο, δηλαδή μια ψυχολογική κατάσταση συνεχόμενου σπιράλ απαξίωσης περιουσιών, αξιών, εισοδημάτων, εργασίας. Το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων από την εργασία κάθε χρόνο στην εποχή των μνημονίων μειώνεται κατά 10 με 15 δισ. ευρώ. Μπορεί αυτό για την τρόικα και τη συγκυβέρνηση να είναι «ψιλά γράμματα», για μας τους πολίτες όμως είναι… μεγάλα!

Την ίδια ώρα η μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα «πεθαίνει» λόγω της υψηλής φορολογίας, των ακριβών πρώτων υλών και της ενέργειας, και γιατί είχε και έχει να ανταγωνιστεί αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, κατασκευασμένα σε χώρες του λεγόμενου «Τρίτου Κόσμου», όπου ο εργαζόμενος χρησιμοποιείται στην ουσία ως σκλάβος, υπάρχει φτηνή ενέργεια και η φορολογία είναι ανύπαρκτη.

Οι δε αποκρατικοποιήσεις, πέραν της ανικανότητας όλων των κυβερνήσεων, δεν προχώρησαν. Ακούγαμε για Άραβες, Ρώσους, Κινέζους, Γερμανούς, Αμερικανούς και άλλους ενδιαφερόμενους που θα αγόραζαν το οικόπεδο «Ελλάδα» σε αστείες τιμές. Κι όμως έχουν περάσει πέντε χρόνια πλήρους υποτίμησης αξιών και εργασίας, και φυσικά ουδεμία ξένη επένδυση έχει γίνει. Και γιατί να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα και να μπλέξουν με τα ελληνικά διαπλεκόμενα συμφέροντα; Μάλλον έχουν δίκιο που δεν τους ενδιαφέρει αυτό που τους προσφέρουμε σε συνδυασμό με το φθηνό αποικιοκρατικό εργατικό δυναμικό, του οποίου απαγορεύουμε ακόμη και το δικαίωμα της απεργίας.

Ούτε για τις σοβαρές περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες δίνονταν και για ένα κομμάτι ψωμί, δεν κατατέθηκαν επιστολές ενδιαφέροντος.

Έχουμε από τα καλύτερα ναυπηγεία του κόσμου και εργαζόμενους με άρτια τεχνογνωσία, αλλά «χάρη» σε εγκληματικές αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 2010, απαγορεύεται να αναλαμβάνουν εμπορικές εργασίες και σήμερα δεν μπορούν να κατασκευάσουν ούτε βάρκα, με αποτέλεσμα οι Έλληνες εφοπλιστές να ναυπηγούν τα πλοία τους στο εξωτερικό. Το 2013, π.χ., παραγγέλθηκαν μόνο στα ναυπηγεία της Κορέας 217 πλοία ελληνικών συμφερόντων, αξίας 1,49 δισ. δολαρίων.

Και να ήταν μόνο αυτό… Τώρα θα μας τα ζαλίζουν στα πάνελ με δηλώσεις του τύπου «η ανάπτυξη θα φέρει και τη μείωση της ανεργίας και άρα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πολιτική» και άλλα τέτοια κουλά. Θα πάει το δούλεμα σύννεφο…

Είναι και αυτή η ρημάδα η προεκλογική περίοδος που «αναγκάζει» τους ανθρώπους να έχουν κάτι για να πατήσουν μετά τις τόσες αποτυχίες της συγκυβέρνησής τους σε επίπεδο οικονομίας. Τώρα τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για αυτούς. Δεν ξέρουμε όμως οι Έλληνες τι θα απογίνουν!!! Έτσι, απτόητοι και ατσαλάκωτοι θα ψάξουν για λύση για να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μας κατσικωθούν άλλα δυο χρόνια, προκειμένου να μας αποτελειώσουν…
Bελτίωση σε όλες τις δραστηριότητες των ΕΛΠΕ

Bελτιωμένα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα σε όλες τις δραστηριότητές του παρουσίασε ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA για το τρίτο τρίμηνο να διαμορφώνονται στα 146 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η άνοδος των λειτουργικών κερδών οφείλεται στο καλύτερο διεθνές περιβάλλον διύλισης, την αυξημένη συνεισφορά του διυλιστηρίου Ελευσίνας με αύξηση της παραγωγής και εξαγωγών προϊόντων, τον έλεγχο κόστους, αλλά και τις βελτιωμένες επιδόσεις στους κλάδους εμπορίας, κυρίως λόγω τουρισμού και αεροπορικής κίνησης, καθώς και των Πετροχημικών.

Η πτώση των διεθνών τιμών επηρέασε αρνητικά την αποτίμηση των αποθεμάτων επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα του κλάδου διύλισης. Για αυτό και ενεγράφησαν ζημίες 100 εκατ. ευρώ, που οδήγησαν σε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα ύψους 51 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο.

Τέλος, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα του υψηλού κόστους δανεισμού και της διαθεσιμότητας ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ισχυροποιημένη εμφανίζεται η χρηματοοικονομική θέση του ομίλου μετά τις πρόσφατες εκδόσεις διεθνών ομολόγων και τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές στο τρίμηνο.

Η εγχώρια ζήτηση καυσίμων στο τρίτο τρίμηνο 2014 ανήλθε στα 1,6 εκατ. τόνους, ενισχυμένη κατά 3%, σύμφωνα με αρχικά επίσημα στοιχεία, παρουσιάζοντας αύξηση στα καύσιμα κίνησης για πρώτη φορά από το 2009. Ενισχυμένη εμφανίζεται η ζήτηση για ντίζελ, ενώ ο ρυθμός μείωσης της αγοράς βενζίνης επιβραδύνεται. Σημαντική ήταν επίσης και η αύξηση στη ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα (+13%), λόγω αυξημένης αεροπορικής κίνησης κατά την τουριστική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου