Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Παράταση του μνημονίου ή νέοι σκληροί όροι σημαίνουν εκλογές τον Μάρτιο...

Τα δύο εναλλακτικά σενάρια που υπάρχουν για την επόμενη ημέρα της Ελλάδος δεν ευνοούν στρατηγικά την κυβέρνηση και δεν ευνοούν τα σχέδια Σαμαρά να βρει τους 180 βουλευτές…
Νέα τροπή λαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς αν αποδειχθεί ότι η Τρόικα και η ΕΕ υποχρεώσει την Ελλάδα να παρατείνει το υπάρχον μνημόνιο για ένα κόμη χρόνο ή να προσδιοριστούν πολύ αυστηροί όροι στην νέα πιστωτική γραμμή, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα χάσει οποιαδήποτε πολιτικό έρεισμα και η χώρα θα οδηγηθεί με βεβαιότητα στις εκλογές.
Το πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει χωρίς μνημόνιο.

Άπαξ και οι αγορές έχουν αποδοκιμάσει την Ελλάδα εκτοξεύοντας στο 8,20% το 10ετές ομόλογο, δηλαδή η χώρα έχει τεθεί εκτός αγορών, οι επιλογές είναι δύο.
1)Ή θα παραταθεί για ένα χρόνο το υφιστάμενο μνημόνιο, όπως διέρρευσε από τις Βρυξέλλες ως εναλλακτική επιλογή εξέλιξη άκρως δυσμενής για την κυβέρνηση
2)Ή θα συμφωνηθεί με ταχύτατες διαδικασίες μια νέα πιστωτική γραμμή με αυστηρούς όρους ECCL, για να δεσμεύει την υπάρχουσα αλλά και την μελλοντική κυβέρνηση.
Όλα αυτά πρέπει να αποφασιστούν πριν το τέλος Δεκεμβρίου γιατί αν η Ελλάδα βρεθεί αρχές Ιανουαρίου χωρίς πρόγραμμα στήριξης και ευρισκόμενη εκτός αγορών θα συμβούν άκρως επικίνδυνες εξελίξεις για το banking και την εθνική οικονομία.
Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στο ELA το οποίο έχουν μηδενίσει και τα ελληνικά ομόλογα π.χ. η 10ετία θα εκτιναχθεί στο 10% με 12%.
Για να αποφευχθούν αυτές οι δραματικές εξελίξεις, εξελίξεις που θα δείχνουν ότι η Ελλάδα παραμένει σε επικίνδυνο οικονομικό αδιέξοδο και θα οδηγήσουν σε πολιτική κατάρρευση την κυβέρνηση Σαμαρά.
Για να αποφευχθεί το χάος στις αρχές Ιανουαρίου του 2015 οι λύσεις είναι δύο
1)Αν επιλεγεί η λύση της παράτασης για ένα ακόμη χρόνο του μνημονίου, αντί να λήξει το 2014 να λήξει το 2015….τότε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για έξοδο από το μνημόνιο θα καταρρεύσει και βεβαίως θα χαθούν τα πολιτικά ερείσματα.
Η κυβέρνηση θα είναι 100% βέβαιο ότι θα αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας και η χώρα τον Μάρτιο θα οδηγηθεί σε εκλογές.
2)Η δεύτερη επιλογή είναι – παρά τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια – να συμφωνηθεί το είδος της νέας πιστωτικής γραμμής που θα αντικαταστήσει το νέο μνημόνιο.
Με δεδομένες όμως τις πολύ αρνητικές αναφορές του Γερμανικού τύπου, θυμίζουμε ότι στο παρελθόν εγκωμίαζαν τον Α. Σαμαρά τον έλληνα πρωθυπουργό…και εσχάτως τον χαρακτηρίζουν αποτυχημένο και αναφέρουν ότι προβαίνει σε κινήσεις απελπισίας είναι ξεκάθαρο ότι η Τρόικα…θα υιοθετήσει πολύ αυστηρούς όρους στην νέα πιστωτική γραμμή.
Σε αυτή την περίπτωση είναι 100% ξεκάθαρο ότι πάλι η κυβέρνηση Σαμαρά θα έχει πρόβλημα γιατί θα έχει καταρρεύσει το επικοινωνιακό επιχείρημα ότι η Ελλάδα….αποχωρεί από το μνημόνιο.
Η Τρόικα έχει κάθε λόγο να διατηρηθεί ένα πολύ αυστηρό μνημόνιο που θα δεσμεύει σήμερα την κυβέρνηση Σαμαρά και αύριο την κυβέρνηση Τσίπρα.
Άρα το μεγάλο δώρο που ανέμενε η κυβέρνηση από την Τρόικα δεν θα έρθει και ο Σαμαράς…θα κληθεί να πείσει τους ανεξάρτητους βουλευτές να ψηφίσουν για πρόεδρο της δημοκρατίας με τις χειρότερες πολιτικές παραμέτρους.
Τα δύο εναλλακτικά σενάρια που υπάρχουν για την επόμενη ημέρα της Ελλάδος δεν ευνοούν στρατηγικά την κυβέρνηση και δεν ευνοούν τα σχέδια Σαμαρά να βρει τους 180 βουλευτές…
Στο καλύτερο σενάριο να συγκεντρωθούν 173 βουλευτές και αυτό φαίνεται να είναι το ακραία αισιόδοξο σενάριο με βάση τις τωρινές παραδοχές.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου