Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Γιατί πρέπει να πληρώσω;

Γράφει ο Gianapo



Σήμερα θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τις αυξήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι αυξήσεις κυμαίνονται από 20 έως 40 % ( Άραγε αυτό είναι λίγο; ) αποσιωπώντας ορισμένα βασικά στοιχεία της εισπρακτικής πολιτικής τους.
Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα πιο απλά:
Η κατάργηση της πλειοψηφίας των γραμμών των συνοικιών της Αθήνας προς το κέντρο της πόλης και η μετατροπή των γραμμών σε " συνοικία - σταθμός μετρό " ( Αργυρούπολη, Άνω/Κάτω Ηλιούπολη, Άλιμος, Αγία Μαρίνα, Άγιος Δημήτριος, Άνω Καλαμάκι και πολλές ακόμη...) οδηγεί αυτόματα τους επιβάτες σε αναπροσαρμογή των δρομολογίων τους και αύξηση του κόστους.

Π.χ. μέχρι πριν λίγο ένας επιβάτης της Άνω Ηλιούπολης που ήθελε να κατέβει στο κέντρο της πόλης, χρησιμοποιούσε την γραμμή 237 ( Άνω Ηλιούπολη - Ακαδημία - Άνω Ηλιούπολη ) πληρώνοντας εισιτήριο 1€.
Σήμερα ο ίδιος επιβάτης...
θα χρησιμοποιήσει την γραμμή 237 ( Άνω Ηλιούπολη - Μετρό Δάφνης) και επιπλέον ή το Μετρό ή ακόμα μία από τις γραμμές των λεωφορείων από Λ. Βουλιαγμένης προς Αθήνα.
Δηλαδή ή θα πληρώσει ένα εισιτήριο 1,40€ διάρκειας μιάμιση ώρας ή θα χρησιμοποιήσει μία κάρτα απεριορίστων διαδρομών π.χ την ετήσια.
Χρησιμοποιώντας εισιτήριο μιάμιση ώρας έχουμε αύξηση 40% , εάν χρησιμοποιήσει κάρτα απεριορίστων διαδρομών ετήσια, θα πρέπει να πάρει για όλα τα μέσα και όχι μόνο για τα λεωφορεία όπως πέρυσι και έτσι από 150€ θα πληρώσει 450€, αύξηση 200%.
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ετήσια κάρτα μόνο για τα Λεωφορεία ( 200€ και αύξηση 33,3% ), αλλά σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος για να κατέβει στο κέντρο της πόλης ( λόγω αλλαγής λεωφορείων ) θα αυξάνονταν κατά 50%.
Τώρα αν μεταφράσουμε και τον χρόνο σε χρήμα η αύξηση υπερβαίνει το 40%.
Για ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας λοιπόν έχουμε αύξηση από 40 έως και 200%.
Φανταστείτε μια τετραμελή οικογένεια που όλα της τα μέλη δουλεύουν στο κέντρο της πόλης και έχουν την τύχη!!! η συνοικία τους να είναι κοντά στο Μετρό.
Τα μηνιαία έξοδά τους από 1€ * 4 άτομα * 25 ημέρες * 2= 200€ γίνονται 1,4€ * 4 άτομα * 25 ημέρες * 2 = 280€.
Τώρα αν η συνοικία αυτή απέχει 3- 8 km από το κέντρο και η τιμή της βενζίνης είναι 1,8€ τότε η κατανάλωση ενός αυτοκινήτου 1400 κ.ε. είναι 12 λεπτά * 3 έως 8 km * 2 ( λόγω της επιστροφής ) = 72 έως 192€.
Δηλαδή η μετακίνηση με το αυτοκίνητο κοστίζει 18 έως 48€ το άτομο.
Λοιπόν ζήτω το Ι.Χ αυτοκίνητο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου