Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο ΑλληλεγγύηΜέσα σε μια εποχή που οι δεσμοί που κρατάνε δεμένη μια κοινωνία βάλλονται από παντού και το κυρίαρχο μήνυμα της εξουσίας προς τους πολίτες είναι ο σώζων εαυτώ σωθείτω, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έβαλαν το "εμείς" πάνω από το "εγώ" τους.
Την ώρα που τα πάντα γύρω μας σκεπάζονται από το πυκνό σκοτάδι της δυστυχίας και της απανθρωπιάς, το φως που γεννήθηκε μέσα στις διάφορες δομές αλληλεγγύης αρχίζει σιγά σιγά να επικρατεί γεμίζοντας με αισιοδοξία τον κόσμο γύρω μας. Ένα φως που είναι η μοναδική αιτία που αυτή η κοινωνία κατάφερε παλεύοντας με νύχια και με δόντια να κρατηθεί όρθια όταν όλοι την ήθελαν γονατισμένη.

Μέσα σε αυτή την μαύρη για τον άνθρωπο περίοδο, το κίνημα της κοινωνικής αλληλεγγύης βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της συλλογικής δράσης, της παρέμβασης στο θεσμικό πλαίσιο και της αξιοποίησης των πόρων.
Για τον σκοπό λοιπόν αυτό πραγματοποιείται η 1η πανελλαδική συνάντηση των δομών αλληλεγγύης το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαΐου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ιερά Οδό 75.

Μέσα στο δημιουργικό αυτό διήμερο θα συζητηθούν θέματα όπως το κίνημα χωρίς μεσάζοντες, το ζήτημα της νομικής υπόστασης των δομών αλληλεγγύης, η Παιδεία, η εξοικονόμηση πόρων, το κύμα των πλειστηριασμών, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία και άλλα πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα που απασχολούν κάθε ενεργό πολίτη που βάζει το "εμείς" πάνω από το "εγώ" του.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου:
(9-10 Μαΐου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο)

Σάββατο 9 Μαΐου
11.00 – 11.30 (Αίθουσα Α)
ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: Σύντομη ενημέρωση για το πρόγραμμα και τη μεθοδολογία της συζήτησης
12.00 – 15.00
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 1: (Αίθουσα Α)
Χωρίς Μεσάζοντες: Τρία χρόνια μετά ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα βήματα
Τα Χ-Μ μεγαλώνουν, αλλάζουν, ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους, ενοχλούν και πολεμιούνται. Διεκδικούν συλλογικά την ύπαρξή τους. Συντονίζονται προτείνοντας νομοθετικές αλλαγές, συζητούν για το μέλλον τους.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 2: (Αίθουσα Β)
Νομικό πρόσωπο: Αρκεί το κούτελο ή χρειαζόμαστε και νομική υπόσταση;
Χρειαζόμαστε ως δομές κοινωνικής αλληλεγγύης νομική μορφή και για ποιους λόγους; Σε ποιες δράσεις δυσκολευόμαστε, ποιες είναι αυτές, ποια τα θετικά τους αλλά και τ’ αρνητικά τους;
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 3: (Φουαγιέ)
Παιδεία: Κοινωνικά φροντιστήρια / αλληλέγγυα εκπαιδευτήρια
Παρεμβαίνουμε στην (ουσιαστικά) ταξική ανισότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση. Εντάσσουμε μέσω της γλώσσας μετανάστες κάθε ηλικίας. Ανοιγόμαστε και σε άλλα πρωτόγνωρα πεδία (γενικών γνώσεων, ειδικεύσεων, πολιτισμού), μια και το δίλημμα «παιδεία ή εκπαίδευση» βρίσκεται πάντα παρόν;
16.00-20.00
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 1: (αμφιθέατρο Φραγκόπουλου)
Πάνω απ’ όλα αμοιβαιότητα!
Οι δεξιότητες και οι γνώσεις όλων μας αποτελούν πολύτιμους πόρους. Η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των οικογενειών μας είναι ένα θέμα που συνεχώς μας απασχολεί. Η μέγιστη ενεργοποίηση μπορεί να φτάσει στο 30%. Με το υπόλοιπο 70% τι γίνεται; Πώς όλο αυτό το μεγάλο δυναμικό καταγράφεται, αναδεικνύεται και συμμετέχει;
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 2: (Αίθουσα Α)
Επικοινωνία: Πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα
Δρούμε, κινητοποιούμαστε, οργανώνουμε καμπάνιες, συζητήσεις κι εκδηλώσεις. Πώς τις επικοινωνούμε; Πρακτικό εργαστήριο επικοινωνίας, διαδικτυακής οργάνωσης και αλληλοϋποστήριξης για να πολλαπλασιάσουμε το αποτέλεσμα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 3: (Αίθουσα Β)
Κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία: Για τη δημιουργία ενός μόνιμου χώρου συνάντησης και διαλόγου
Ο πλούτος θεωρίας, πρακτικών και μεθοδολογίας που έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια «φωνάζει» πως υπάρχει κι άλλος δρόμος για να οργανωθεί η οικονομία, η εργασία, ο ελεύθερος χώρος και χρόνος. Μπορούν αυτές οι πρακτικές να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στους ενδιαφέροντες καιρούς που ζούμε; Οπωσδήποτε λέμε εμείς... Και δεν είναι μόνο εφικτό είναι αναγκαίο!
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 4: (Φουαγιέ)
Εργασία: Η αλληλεγγύη συστατικό στοιχείο των εργατικών χώρων
Μπαίνουμε σε βαθιά νερά! Στην ουσία και την απαρχή της συνδικαλιστικής πρακτικής. Βιώνοντας την απαξίωση του συνδικαλισμού, πώς θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε στην επανανοηματοδότησή του; Ποιοι είναι οι τρόποι, οι μέθοδοι προσέγγισης και τα εργαλεία;

Κυριακή 10 Μαΐου
11.00 –14.00
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 1: (αμφιθέατρο Φραγκόπουλου)
Εξοικονομώντας πόρους
Τα τρόφιμα και τα φάρμακα συγκεντρώνονται πια με αρκετή δυσκολία, γεγονός που όλοι/όλες το αντιμετωπίζουμε στις δράσεις μας. Είναι στ’ αλήθεια τόσο σπάνια ή μήπως πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε κι αλλού; Με ποιους τρόπους και ποιες συνέργειες θα αναζητήσουμε τον πλούτο της χώρας;
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 2: (Αίθουσα Α)
Στέγη: «Ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας»
Σπίτια, καταστήματα και αγροτεμάχια συνεχίζουν να εκπλειστηριάζονται. Οι εξώσεις ενοικιαστών αυξάνονται και μαζί τους η ανασφάλεια. Ταυτόχρονα γύρω μας είναι υπαρκτό ένα μεγάλο κτιριακό απόθεμα σε αχρησία. Το διεκδικούμε; Με ποιους τρόπους και για ποιες χρήσεις; Πώς αντιδρούμε απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα;
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 3: (Αίθουσα Β)
ΚΙΦΑ: «Την υγειά μας να ‘χουμε!»
Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα! Πώς τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία αλληλεγγύης μπορούν να διευρύνουν τους τρόπους και τα πεδία παρέμβασης; Αναζητούμε τα εργαλεία μεγαλύτερου συντονισμού και προσεγγίζουμε νέες θεματικές.
14.00-16.00
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ:
Παρουσιάζουμε τα συμπεράσματα, τους προβληματισμούς και τις ιδέες που συζητήθηκαν στα εργαστήρια μας και συνδιαμορφώνουμε το μήνυμα της συνάντησης. Συντονιζόμαστε και προχωράμε!

Περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Αλληλεγγύης για όλους.
 
Στέφανος Μαντζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου