Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Η επανεύρεση του νοήματος

Δημοκρατία σημαίνει αυτό που τελικά συνέβη σήμερα. Πρώτα και κύρια δημοκρατία σημαίνει ουσία. Απαραίτητος, ενδεχομένως κι απόλυτα απαραίτητος ο τύπος, αρκεί να την υπηρετεί και να μην την αποδιώχνει. Τύποις λοιπόν αν πέθαινε ο Νίκος Ρωμανός την ίδια δημοκρατία θα εξακολουθούσαμε να έχουμε. Προφανέστατα και δεν θα την είχαμε. Όπως άλλη δημοκρατία είχαμε πριν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου κι άλλη μετά. Όπως ακόμη πιο προφανώς άλλη δημοκρατία είχαμε πριν την έλευση της τρόικας και των μνημονίων και εντελώς, μα εντελώς, μα εντελώς άλλη -και μάλιστα όχι μόνο ουσία αλλά και τύποις- μετά.
Μακάρι η σημερινή ημέρα ανακούφισης και χαράς, να αρχίσει να σημαίνει την επανεύρεση ενός νοήματος κι ενός συστήματος αξιών που το πολίτευμα έδειχνε να είχε εκχωρήσει. Και δεν έχει σημασία αν με όσα λέω διαφωνεί ο ίδιος ο Ρωμανός και η μερίδα της πολιτικής σκέψης στην οποία ανήκει. Ή μάλλον έχει θετική σημασία. 
«O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Όχι η επιβολή του νόμου και της τάξης, ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου· αυτό συνιστά την καρδιά του πολιτεύματος. Όποιου δεν του αρέσει ας πάρει τα τανκς του και ας επιβάλλει άλλο. Όχι η ισοπέδωση των ασθενέστερων ανθρώπων στο όνομα οποιασδήποτε δημοσιονομικής πειθαρχίας και υποταγής στις «αφόρητες πιέσεις των δανειστών μας», ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου· αυτό συνιστά την -βάναυσα τρωθείσα- καρδιά του πολιτεύματος.
Όπως βρέθηκε τρόπος να ιεραρχηθεί υψηλότερα όλων η αξία μιας ανθρώπινης ζωής, έτσι πρέπει να βρεθεί τρόπος να ιεραρχηθεί υψηλότερα όλων ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του κάθε Έλληνα πολίτη, που είναι πάνω απ' όλα πολίτης μιας δημοκρατίας και όχι μιας αποικίας χρέους, που η αξία του δηλαδή δεν είναι οικονομικό αλλά άλλης τάξης μέγεθος, που η αξία του πρέπει να μπει πάνω από τις κάθε μορφής κτηνωδίες, είτε αυτές διεκπεραιώνονται από όσους φορούν τη στολή των οργάνων καταστολής είτε αυτές διεκπεραιώνονται από όσους φορούν τα κοστούμια των εκπροσώπων της τρόικας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου