Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

Η Ωραία και το Τέρας

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει και συνεχίζει να χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να καλύπτεται… "Εμείς δεν στοχεύουμε αμάχους". Η δήλωση ανήκει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο του Ισραήλ. Ο οποίος με τα λόγια αυτά δικαιολόγησε τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στην τραγική Γάζα, που δεν ήταν μάλιστα ο πρώτος. Και τον διαμελισμό αρκετών ασθενών και μελών του νοσηλευτικού προσωπικού, αφού οι βόμβες κάθε τύπου δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε αρρώστους και γερούς ή παιδιά και γέρους.


Όπως βλέπετε, τα πράγματα είναι απλά. Δεν φταίει το Ισραήλ για τη σφαγή της Γάζας, φταίνε οι κακοί που ανακατεύονται με τους καλούς. Για να αποδειχτεί πως όταν έχεις όπλα φονικής ακρίβειας και όρεξη φονικής πολιτικής, μπορείς να λες ό,τι μαλακία θες για να δικαιολογήσεις τα εγκλήματά σου. Αδιαφορώντας αν κανείς δεν σε πιστεύει, εκτός από τίποτε βλαμμένους φονταμενταλιστές με κοτσίδες. Το δρόμο τον έδειξε ο Χίτλερ και τον καθάρισαν με ναπάλμ οι Αμερικανοί: Δεν φταίει αυτός που σκοτώνει, φταίνε τα θύματα που επιτρέπουν στους κακούς να κρύβονται πίσω τους.

Δεν αξίζει φυσικά να ασχοληθεί κανείς με όσα λένε οι Ισραηλινοί. Όσα κάνουν είναι αρκετά για να καθίσουν όλοι μαζί οι στρατιωτικοί και πολιτικοί τους ιθύνοντες στο σκαμνί του διεθνούς δικαστηρίου. Αν κάτι όμως δείχνουν όσα λένε, είναι πως έχουν φτάσει στο τελευταίο σκαλί. Τα ειδεχθέστερα εγκλήματα συνοδεύονται από μια ανατριχιαστικά ειρωνική φιλολογία της άμυνας, της ειρήνης, της ασφάλειας. Βομβαρδίζουν νοσοκομεία και καγχάζουν ότι φταίνε οι ασθενείς. Βομβαρδίζουν σχολεία και σαρκάζουν ότι φταίνε τα παιδιά. Και οι γονείς τους.

Δείχνει και κάτι άλλο όμως αυτή η παγερότητα των λόγων. Την επίγνωση των ενόχων ότι απέναντί τους έχουν μια διεθνή κοινότητα της ανηθικότητας, του αμοραλισμού, της κουφαμάρας και της στραβομάρας μπροστά στο ανθρώπινο δράμα. Η Ωραία που γλυκοκοιτάζει το Τέρας, ενώ δολοφονεί παιδιά. Μια τόσο ωραία διεθνής κοινότητα ή και πιο ωραία από εκείνη που χάιδευε τον Χίτλερ, μέχρι τα γερμανικά τανκς να της κόψουν την όρεξη για θωπείες και να ανακαλύψει τι Άουσβιτς και Νταχάου γεννάει το τέρας όταν αφεθεί ασύδοτο.

Η κοινή γνώμη είναι άλλη ιστορία. Ευτυχώς. Και η μόνη ελπίδα για να πάψει ο κόσμος των εγκλημάτων όπως του Ισραήλ να θεωρείται φυσιολογικός...

ΘΑΝAΣΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου