Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πέντε χρόνια δικασμένοι μέσα στο ΔΝΤ

Papandreou
Χθες συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την ημέρα που ο Γιώργος Πανανδρέου ανακοίνωσε την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ από το Καστελόριζο.
Το τι συνέβη αυτά τα πέντε χρόνια, το γνωρίζουμε όλοι.

Συμπυκνώνεται σε μια φράση: Η Ελλάδα διαλύθηκε.

Πολλοί εκφράζουν την απορία γιατί η Ελλάδα δεν κατάφερε αυτά τα πέντε χρόνια να αλλάξει προς το καλύτερο.

Η εύκολη απάντηση είναι πως ο δρόμος που επιλέχτηκε ήταν λάθος. Και όλα γίνονταν χειρότερα χρόνο με τον χρόνο.
Πώς, όμως, θα πας μπροστά, αν δεν ψάξεις να βρεις τους λόγους που σε οδήγησαν στο τέλμα; Αυτό δεν έγινε στην Ελλάδα.


Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ήταν αδύνατο να αλλάξει προς το καλύτερο η χώρα, έχοντας στην κυβέρνηση τα κόμματα και τους πολιτικούς που την οδήγησαν στην χρεοκοπία.

Αλλά οι Έλληνες επέμεναν και ψήφιζαν τους βιαστές της χώρας, για να αποκαταστήσουν οι βιαστές τον βιασμό. Εγώ δεν ξέρω κανένα δικαστήριο που να δικάζει ο βιαστής τον βιασμό που διέπραξε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση άλλαξε μόλις πριν από τρεις μήνες. Όταν η χώρα είχε δεθεί πια από παντού, όλα είχαν κριθεί, και μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορούσε πια να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες του για την επιβίωση.

Αυτά τα πέντε χρόνια, σχεδόν όλοι παρέμειναν στις θέσεις τους. Μη γελιέστε, ακόμα και σήμερα οι χρεοκοπημένοι ολιγάρχες ελέγχουν την ενημέρωση, και τις ειδήσεις τις λέει η Όλγα Τρέμη με τον Πρετεντέρη και τον Ευαγγελάτο.

Δεν πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει καμία πραγματική αλλαγή στην Ελλάδα, αν δεν αποδοθεί Δικαιοσύνη για την χρεοκοπία της χώρας.

Το έχω γράψει δεκάδες φορές. Και επιμένω.

Όσο δεν αποδίδεται Δικαιοσύνη, θα είμαστε όλοι αθώοι. Και όλοι ένοχοι.

Αυτά τα πέντε χρόνια από την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΤΝ, αλλάξαμε όλοι μας. Αλλά δεν αλλάξαμε προς το καλό της κοινωνίας. Δεν αλλάξαμε προς το κοινό καλό.

Μέσα σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον, οι περισσότεροι βρήκαμε καταφύγιο στον εαυτό μας.

Όταν η φτώχεια και η ανασφάλεια κάνουν τους ανθρώπους επιθετικούς και τους μετατρέπουν σε αρπακτικά, είναι λογικό να αναζητείς καταφύγιο στον εαυτό σου και στους φίλους σου.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμα, για να αλλάξει η Ελλάδα.

Αν βγάζω ένα συμπέρασμα από αυτά τα πέντε χρόνια που πέρασαν από την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να αλλάξουν.

Για την ακρίβεια, οι Έλληνες θέλουν να αλλάξουν τα πάντα, χωρίς να αλλάξει τίποτα.

Αυτό δεν γίνεται.

Αλλά και οι άνθρωποι αλλάζουν.

Με δυο τρόπους.

Ο ένας είναι εν ζωή.

(Θα πρέπει να παραδεχτώ πως αυτά τα πέντε χρόνια ήταν πολύ διδακτικά για εμένα. Το προσωπικό μου συμπέρασμα από αυτά τα πέντε χρόνια είναι το «Μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα». Αν και θα ήθελα να έχω βγάλει ένα πιο κοινωνικό συμπέρασμα.)

pitsirikos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου