Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους

Πέντε χρόνια μετά την χρεοκοπία της χώρας, έχουμε επιτέλους -μέσω της Βουλής- την πρωτοβουλία για την δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.

Δεν πρέπει κάποτε να μάθουν οι πολίτες πώς δημιουργήθηκε το χρέος που πληρώνουν;

Βέβαια, οι καναλάρχες, ακόμα και σήμερα, αρνούνται να πληρώσουν τα χρέη τους, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να τους «ταΐζουν» με δάνεια.

Ευτυχώς για τους ολιγάρχες, οι περισσότεροι πολίτες είναι χάπατα.

Με την ευκαιρία, θυμίζω τι έγραφα για την ανάγκη δημιουργίας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημοσίου χρέους, στις 7 Ιανουαρίου του 2011:


«Όλο και περισσότεροι πολίτες αρχίζουν πια να σκέφτονται πως, όταν πηγαίνουν στο εστιατόριο και ζητάνε τον λογαριασμό, δεν τους φέρνουν μόνο ένα χαρτί με το ποσό· τους φέρνουν ένα χαρτί που γράφει αναλυτικά πόσα πιάτα πήραν και πόσο έκανε το κάθε πιάτο.

Αυτό το χαρτί του ελληνικού χρέους δεν το έχουμε δει ακόμα, αλλά ούτε βρέθηκε κάποιος μέσα στην κυβέρνηση να το ζητήσει.

Δηλαδή, τσεκάρουμε το λογαριασμό των 100 ευρώ στην ταβέρνα, αλλά είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε δισεκατομμύρια ευρώ και να ζήσουμε πάμφτωχοι και εξευτελισμένοι, χωρίς να δούμε τον λογαριασμό. Περίεργο δεν είναι;

Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Και ο πρώτος χρόνος πέρασε. Οι πολίτες -μέσω των συνδικάτων, άλλων σωματείων, οικονομολόγων και προσωπικοτήτων- ζητούν να δουν τον λογαριασμό και να μάθουν τι χρωστάμε, σε ποιους, και από ποιους δημιουργήθηκε το δυσβάσταχτο χρέος.

Μέσα στον λογαριασμό, εκτός από τις συμβάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, της Siemens και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, θα βρούμε και πολλά ονόματα.

Ίσως, αυτό να εξηγεί και τον εκνευρισμό του κ. Πάγκαλου. Δεν φτάνει να λες πως τα φάγαμε μαζί – πρέπει να μπορείς και να το αποδείξεις.

Και για να το αποδείξεις, δεν αρκούν τα παπαγαλάκια της τηλεόρασης.

Να θυμίσω πως –εκτός από τους οικονομολόγους, τους συνδικαλιστές και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό- η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα είχε προτείνει στις 22/12/10 τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημοσίου χρέους και την άρνηση του απεχθούς χρέους από το βήμα της Βουλής.

Φυσικά, η πρότασή της θάφτηκε από όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Είναι λογικό – υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως από εκείνο το κομμάτι του χρέους που είναι προϊόν διαφθοράς θα απουσιάζουν τα ονόματα των καναλαρχών;»

pitsirikos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου