Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Η Ρένα Δούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Έλληνες


Ρένα Δούρου Αλέξης Τσίπρας
Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2015 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, φούντωσε η κριτική για την κυρία Ρένα Δούρου. Ο λόγος είναι ότι ο προϋπολογισμός είναι κατά 90% ο προγραμματισμός της προηγούμενης διοίκησης, αν και η Ρένα Δούρου, προεκλογικά πάντα, υποσχόταν στους πολίτες σύγκρουση με τα «μεγάλα συμφέροντα».


Η κυρία Δούρου και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής επικαλούνται το λιγοστό χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους για να διαμορφώσουν τον προϋπολογισμό, οπότε έφεραν, ουσιαστικά, τον προηγούμενο προϋπολογισμό που περιέχει την χρηματοδότηση των γηπέδων του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ· δηλαδή, την χρηματοδότηση του Γιάννη Αλαφούζου και του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Αυτά λένε δημόσια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.


Στις ιδιωτικές συζητήσεις τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε πως η Ρένα Δούρου δεν πρόκειται να κάνει καμία σύγκρουση με τα «μεγάλα συμφέροντα» και πως δεν πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες, μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η πολιτική συγκυρία δεν ευνοεί την ανάληψη πρωτοβουλιών από τη Ρένα Δούρου, αφενός γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε συγκρούσεις και γιατί αφετέρου θα έδινε την δυνατότητα στα καθεστωτικά ΜΜΕ να επιτεθούν στη Ρένα Δούρου, να πουν πως έτσι θα κυβερνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, και να φοβίσουν τους πολίτες, αποτρέποντάς τους από το να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

Δηλαδή, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε «περιμένετε να δείτε την Ρένα Δούρου όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ» και ελπίζουν να γίνουν εκλογές την άνοιξη του 2015 -με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας-, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα δούμε την Ρένα Δούρου το καλοκαίρι του 2016.

Ακολουθώντας τη λογική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω πως μπορώ να μαντέψω τι θα πουν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πουν «είμαστε η μόνη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μας ευνοεί η συγκυρία. Περιμένετε να υπάρξουν πέντε έξι ακόμα αριστερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, και τότε θα σας δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Βέβαια, δεν μπορώ να κατηγορήσω μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για αυτή τη λογική.

Σε μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει και οι πολίτες της ψήφισαν και διατηρούν στην εξουσία -πέντε χρόνια μετά την χρεοκοπία- τα δυο κόμματα που χρεοκόπησαν την χώρα, είναι ολοφάνερο πως οι πολίτες αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα από τα κόμματα.

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά, στην Ισπανία -σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην El Pais- το Podemos θα αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στην Ισπανία.

Το Podemos -που βρίσκεται ήδη στην Ευρωβουλή αν και ιδρύθηκε φέτος, το 2014- είναι ένα κόμμα που βγήκε από τις πλατείες της Ισπανίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε από τις πλατείες.

Οι δικές μας πλατείες δεν έβγαλαν κόμμα.

Οι δικές μας πλατείες έβγαλαν την Χρυσή Αυγή.

Περαστικά μας.

(Στην Δ., που μιλήσαμε στο τηλέφωνο και με ενέπνευσε.)

pitsirikos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου