Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Δώσε χρέος στον χωριάτη...

Αυτή η ιστορία, να πάνε όλοι μαζί, κυβέρνηση κι αντιπολίτευση, για να διαπραγματευτούν το κούρεμα ή την απομείωση, ή όπως αλλιώς θέλουν να το λένε, του χρέους, έχει από μια άποψη και την πλάκα της. Ιδιαίτερα όταν ο Βενιζέλος εκφωνεί με ύφος αυστηρό τον κατάλογο εκείνων οι οποίοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στη σχετική εκστρατεία, απαιτώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να μη λείψει από το εθνικό μέτωπο. Ειδάλλως θα τον εγκαλέσουν ο ίδιος, ο Βορίδης, ο Άδωνις, ο Μπαλτάκος κι ο Λοβέρδος για εσχάτη απουσία, για να μην πούμε τίποτε χειρότερο.


Τον τελευταίο Έλληνα να ρωτήσεις, θα σου πει ότι μια τέτοια εθνική δανειοκοπτική δεν είναι δυνατή. Πρώτον γιατί η διαπραγμάτευση απαιτεί θέληση για διαπραγμάτευση κι αυτή δεν τη διαθέτουν όλοι, όπως έχει δείξει η τραγωδία των τελευταίων χρόνων. Δεύτερον γιατί, ακόμα περισσότερο, η διαπραγμάτευση απαιτεί ετοιμότητα για σύγκρουση, κι αυτή επίσης δεν τη διαθέτουν όλοι. Και τρίτον γιατί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση τέτοιου είδους είναι πολιτική διαπραγμάτευση, κι αυτό απαιτεί μια στοιχειώδη πολιτική συμφωνία, η οποία ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει.

Όλα αυτά είναι απολύτως λογικά, αλλά πότε και σε τι η λογική σταμάτησε τον Βενιζέλο, τον Σαμαρά, και τους παρατρεχάμενους από την εκστρατεία κατά της Αριστεράς; Ούτε το χρέος τούς κόφτει να κόψουν, ούτε κάποιο εθνικό μέτωπο να συγκροτήσουν. Απλώς φαντάζονται ότι μπορούν να "εκθέσουν" τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντεθνικώς δρώντα, αφού αρνείται να συμμετάσχει στη μεγάλη προσπάθεια. Να έχουν να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο χρέος και στις συνέπειές του για να επιδιώξει την εφαρμογή των σκοτεινών του σχεδίων. Λες και ο κόσμος είναι δύσκολο να καταλάβει ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα γίνει και πρέπει να γίνει εναντίον της πολιτικής τους και όχι σε σύμπλευση μ' αυτήν.

Η εικόνα έχει και την πικρή της όψη. Δημιούργησαν το χρέος. Το διόγκωσαν όσο δεν παίρνει. Ασυζητητί και με ταξική χαρά έχτισαν εν ονόματί του το σημερινό γκρίζο καθεστώς. Και δεν ντρέπονται να ζητούν από πάνω τον λογαριασμό από άλλους γιατί δεν έχουν καμιά διάθεση να βρεθούν υπό τις διαταγές των στρατηγών Στουρνάρα και Χαρδούβελη. Δώσε χρέος στον χωριάτη να σ' ανεβεί και στο κρεβάτι δηλαδή. Εντάξει, αλλά όχι να ψάχνει και αριστερούς προαγωγούς...
 
Καρτερός Θανάσης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου