Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Έρχεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε πως, έως τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε δυο Δήμους -ώστε να αντιμετωπιστεί η ακραία φτώχεια και να διασφαλιστεί ένα εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης-, με στόχο το 2015 να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο.

Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος -που απέχει από το βασικό εισόδημα χωρίς όρους- θα είναι οι άνεργοι χωρίς άλλες πηγές εισοδήματος και ιδιόκτητη κατοικία, και οι έγγαμοι συνταξιούχοι και οι έγγαμοι άνεργοι με ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ.


Ο έγγαμος άνεργος με δυο παιδιά –με ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ, χωρίς περιουσιακά στοιχεία και ανασφάλιστος- θα δικαιούται 400 ευρώ τον μήνα• 230 ευρώ ο ίδιος, 70 ευρώ η σύζυγός του και 50 ευρώ το κάθε παιδί.

230 ευρώ ο σύζυγος, 70 η σύζυγος.

Είχα την εντύπωση πως –με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους- άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι στην Ελλάδα αλλά τώρα διαπιστώνω πως είχα κάνει λάθος. Συγγνώμη.

Έχω γράψει άπειρες φορές τα τελευταία χρόνια πως η εποχή της εργασίας –όπως την ξέραμε- έχει τελειώσει.

Νέες θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν, ενώ οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας θα μειώνονται διαρκώς• κι άσε τον Σαμαρά να υπόσχεται εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Από την στιγμή που οι πολίτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ανατρέψουν το καπιταλιστικό καθεστώς -και να ζήσουν σε κοινωνίες κοινοκτημοσύνης-, η μόνη λύση είναι το ελάχιστο βασικό εισόδημα.

Βέβαια, το ελάχιστο βασικό εισόδημα δεν μπορεί να είναι τα 200 ή 300 ευρώ για έναν άνεργο ή συνταξιούχο, και τα 400 ευρώ για μια οικογένεια.

Θα πρέπει το ελάχιστο βασικό εισόδημα να είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Και θα πρέπει αφενός να αφορά όλους τους πολίτες και αφετέρου να αποσυνδεθεί από την εργασία.

Δηλαδή, χρειάζεται ένα βασικό εισόδημα χωρίς όρους.

Αλλά, και γι’ αυτό, απαιτούνται αγώνες.

(Τον Ιούνιο του 2012, έγραψα ένα κείμενο που έχει κάνει από 500 χιλιάδες αναγνώσεις: Περισσεύετε.)

pitsirikos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου