Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Οι «καλοί» και οι «κακοί» άνεργοι

Είσαι άνεργος και ψάχνεις για δουλειά; Υπουργεία, ΔΕΚΟ, δήμοι, ΜΚΟ και ΔΕΗ έχουν τη… λύση.

Ανήκεις στην κατηγορία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ή έχεις βιώσει έναν ανελέητο αποκλεισμό από δουλειές, υπηρεσίες και – φυσικά – χαράτσια; Η «καλή» κυβέρνηση είναι εδώ για σένα και σε… φροντίζει. Σου δίνει, φυσικά, ανάσα… ζωής με κρατικά προγράμματα, τα οποία σκοπεύουν να καταπολεμήσουν τη μακροχρόνια ανεργία αλλά και την… ανέχειά σου.
Και έχεις και τους υπουργούς, βουλευτές και τους παρατρεχάμενους της κυβέρνησης να διαλαλούν πως θα σε «λυτρώσουν» με τα λεγόμενα «προγράμματα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», εννοώντας τους μακροχρόνια ανέργους, και πως «λύσαμε ακόμη ένα ακανθώδες πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας». Είναι αλήθεια όμως; Λύνεται το πρόβλημα ή απλώς «κουκουλώνεται» και καλύπτονται ψηφοθηρικές ανάγκες;
Δεν λύνεται, κι αυτό γιατί προκαλείται το εύλογο ερώτημα: Πώς γίνεται – και με ποιο… νόμο – το ΑΣΕΠ, που εξετάζει τις αιτήσεις των μακροχρόνια ανέργων, να μοριοδοτεί ως μακροχρόνια άνεργο μόνο κάποιον ο οποίος έχασε τη δουλειά του πριν από 12 μήνες; Γιατί δηλαδή λαμβάνει υπόψη στη μοριοδότηση μόνο αυτό το χρονικό διάστημα και όχι τα επιπλέον 2, 3, 4 ή 5 χρόνια που μπορεί να έχει κάποιος στην… πλάτη του; Γιατί άραγε τα αγνοεί; Μάλλον, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο άνεργος που είναι με το μαχαίρι στον λαιμό πέντε χρόνια δεν πρέπει να μοριοδοτηθεί και να προσληφθεί μέσω κάποιου προγράμματος, αλλά να περιμένει στις… ουρές και να προσληφθεί ο νέος – για να μειώσουμε τα ήδη αυξημένα συγκριτικά με το παρελθόν ποσοστά ανεργίας σε μικρότερης ηλικίας ανθρώπους.

Χωρίς ελπίδα
Ακόμη μία πολιτική της κυβέρνησης είναι ένας άνεργος επί 5 χρόνια και ασφαλισμένος εδώ και 42 χρόνια (με 8.000 ένσημα περίπου δηλαδή) λαμβάνει αναβολή στη… σύνταξη για δύο χρόνια. Μπορεί, παραδείγματος χάρη, ένας ασφαλισμένος να είναι 66 ετών, να του αναβάλλουν τη σύνταξη (!) για δύο ολόκληρα χρόνια και να μην προβλέπουν κανένα απολύτως επίδομα για να καλύψει τις ανάγκες του. Κι όλα αυτά για τις... ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για τις οποίες – υποτίθεται πως – «νοιάζεται» ο Αντώνης Σαμαράς, το κυβερνητικό του επιτελείο και οι «προϊστάμενοί» τους τροϊκανοί.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι, όταν είσαι άνεργος άνω των 60 ετών και δεν έχεις βγει στη σύνταξη, δεν έχεις και πολλές ελπίδες να βρεις δουλειά γιατί είσαι «ακριβός» και κοστίζεις. Ένας 60χρονος, επομένως, δεν έχει καμία ελπίδα έστω για μία 5μηνη πρόσληψη για να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι να πάρει τη σύνταξή του (κουρεμένη… γουλί, φυσικά). Δεν συγκαταλέγεται, άραγε, στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που διαλαλούν οι πολιτικοί; Ας μην ξεχνάμε πως με τη… λογική καθυστέρηση (2 ετών) στην καταβολή της σύνταξης το κράτος (και το απολύτως φυσικό… πλεόνασμα) έχει κερδίσει, με απλά μαθηματικά, τουλάχιστον 20.000 ευρώ.

Πολιτική εκμετάλλευση
Μήπως τελικά τα υπουργεία και οι δήμοι προσλαμβάνουν άτομα… δικά τους με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο; Όπως αναφέρουν κάποιες καταγγελίες πάντως, «δεν ζητάνε στις αιτήσεις προσλήψεως να προσκομίζεται η φορολογική δήλωση ούτως ώστε οι επιτροπές αξιολόγησης και το ΑΣΕΠ να έχουν πλήρη και πραγματική εικόνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».
Μήπως τελικά το ΑΣΕΠ και οι Επιτροπές – με τον τρόπο που λειτουργούν τα προγράμματα – είναι εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης που φοράει… μανδύα δίκαιου κριτή εν ονόματι του… βολέματος που επιχειρεί να «κουκουλώσει» η συγκεκριμένη κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση;
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τον μήνα Φεβρουάριο το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων (συμπεριλαμβάνονται το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων καθώς και όσοι από τους εγγεγραμμένους μη επιδοτούμενους δηλώνουν ότι αναζητούν εργασία) έφτασε στο νέο… ρεκόρ της «αναπτυξιακής» κυβέρνησης Σαμαρά της τάξεως των 857.448 ατόμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, από αυτά 431.523 (ποσοστό 50,33%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 425.925 (ποσοστό 49,67%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Δεν μας είπε βέβαια ο ΟΑΕΔ τι γίνεται με αυτούς που περιμένουν στις ουρές επί πολλά χρόνια, έχουν τεράστια προϋπηρεσία και η ανεργία τους «χτύπησε» την πόρτα σε μεγάλη ηλικία. Ενδιαφέρεται κανείς για όσους είναι κοντά στη σύνταξη, την οποία πιθανόν δεν θα πάρουν ποτέ; Πάντως, το υπουργείο Εργασίας… προωθεί νέο πρόγραμμα με επιδότηση μισθού (λέμε τώρα) της τάξεως των 450 ευρώ για την πρόσληψη 12.000 ανέργων ηλικίας από 25 έως και 66 ετών, έπειτα από σχετική εισήγηση του ΟΑΕΔ, με την ευγενική… αρωγή του ΑΣΕΠ για τον τρόπο που θα γίνουν οι προσλήψεις (αξιοκρατικότατα).
Το νέο πρόγραμμα, μάλιστα, θα είναι το πρώτο στο οποίο θα εφαρμοστεί η ψηφισθείσα διάταξη για την πρόσληψη μακροχρονίως ανέργων στους οποίους θα χορηγείται η μισή προσαύξηση, λόγω προϋπηρεσίας.
Συγκεκριμένα, 5% αντί 10% για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας (τριετία) και μέχρι τρεις τριετίες, εφόσον είχαν συμπληρωθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, καθώς η οποιαδήποτε προϋπηρεσία, μετά την ημερομηνία αυτή, δεν παίρνει προσαύξηση. Τουλάχιστον αυτό ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών. Και κάπως έτσι, Σαμαράς και Βρούτσης «λύνουν» το πρόβλημα της ανεργίας και λαμβάνουν… ειδική μέριμνα για τα άτομα μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη σύνταξη και περιμένουν ακόμη και μία 6μηνη πρόσληψη εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο «σπρώχνουν» τα… ψίχουλα κάτω από το χαλί και επί της ουσίας η βρομιά παραμένει.
πηγη:to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου