Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΝΑΖΑΚΙΑ

Σάλος προκλήθηκε για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Κατίδη, ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ , που ήθελε να πανηγυρίσει γκολ που πέτυχε. Στις πρώτες του δηλώσεις είπε ότι “το είχε δει από το κόμμα της Χρυσής Αυγής” και μετά όταν είδε τι προκάλεσε η ηλίθια πράξη του, αναδιπλώθηκε λέγοντας πως “δεν σημαίνει κάτι γι’ αυτόν“, ότι “έδειχνε έναν φίλο του στην εξέδρα” και διάφορα άλλα φαιδρά. 
Οι αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν ήταν το ίδιο υποκριτικές, όσο υποκριτής ήταν κι ο ίδιος ο Κατίδης που φοβούμενος τις αντιδράσεις και τον πρόωρο ποδοσφαιρικό του θάνατο, κρύφτηκε πίσω από γελοίες δικαιολογίες.
Το γεγονός μας διδάσκει τα εξής:

1. Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ θεωρούν πιο σημαντικό τον ναζιστικό χαιρετισμό από τα μαχαιρώματα μεταναστών.
2. Ο ποδοσφαιριστής μπορεί να τιμωρηθεί, οι χρυσαυγίτες τραμπούκοι όμως όχι.
3. Ο 20-χρονος Κατίδης είναι ένα δείγμα μόνο αυτής της γενιάς που είναι συγχυσμένοι.
4. Περισσότερο κι από τιμωρία ο Κατίδης χρειάζεται καθοδήγηση. Αν άνοιγε κανένα βιβλίο καλό θα του έκανε. Όπως και σ’ άλλους που απλά κλωτσάνε ένα τόπι.
5. Οι δηλώσεις μεταμέλειας (θυμήσου την περίπτωση της Παπαχρήστου) θα πρέπει να συνοδεύονται με πράξεις. Αν ο Κατίδης γίνει αύριο-μεθαύριο πολέμιος του ναζισμού μέσα από τις δηλώσεις και την στάση του, σημαίνει μόνο κέρδος για την κοινωνία.
6. Η ημιμάθεια και η βλακεία πάνε χέρι-χέρι με τον φασισμό. Πολλοί σαν τον Κατίδη ασπάζονται την αισθητική της Χρυσής Αυγής όντας εντελώς ανιστόρητοι. Ρωτήστε μαθητές να σας πουν τι γιορτάζουμε π.χ. στις 25 Μαρτίου. Και παρατηρείστε τι πρότυπα γίνονται αποδεκτά.
7. Οι χρυσαυγίτες ποτέ δεν παραδέχονται όσα λένε και κάνουν. Δεν τολμούν να υποστηρίξουν την ιδεολογία τους (πέρα από τους τελειωμένους ναζιστές), ούτε αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί, ειδικά αν υπάρχουν συνέπειες. Αυτό το τελευταίο, ίσως είναι πολύ σημαντικό για να αντιληφθούμε και κάτι ακόμα. Η παραστρατιωτική οργάνωση της Χρυσής Αυγής δεν έχει συνειδητοποιημένους ακόλουθους, αλλά χουλιγκάνους, ανεγκέφαλους και άτομα που διψάνε για εκτόνωση, ενώ στερούνται  οποιοδήποτε υπόβαθρου.
Η υποκρισία της κοινωνίας έγκειται στο ότι εξαντλεί την αυστηρότητά της σε έναν βλάκα ποδοσφαιριστή, μην κάνοντας εμετό τόσα χρόνια με ρατσιστικά-εθνικιστικά συνθήματα και στα γήπεδα. Η παιδεία και η γνώση είναι τα μόνα όπλα για να πολεμήσεις την άγνοια και να χτυπήσεις τον ναζισμό. Ήδη το καρκίνωμά του κάνει μεταστάσεις.

strangejournal 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου