Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Στον δρόμο της... ξενιτιάς

Το Ποντίκι



Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας μας, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η Focus Bari σε συνεργασία και για λογαριασμό του ka-business.gr, με θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες εν μέσω οικονομικής κρίσης».
Η εικόνα που παρουσιάζει η επιχειρηματική κοινότητα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Μόνο η επέκταση δραστηριότητας στο εξωτερικό, η αξία και η μοναδικότητα του παραγόμενου προϊόντος, όπως επίσης και η έγκαιρη προσαρμογή σε έξοδα και τρόπο λειτουργίας πιστεύουν οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά που θα τους βοηθήσουν για να επιβιώσουν και να ξεπεράσουν την κρίση.
Ο επιχειρηματικός χάρτης, όπως φαίνεται, θα αλλάξει πολύ: σχεδόν επτά στους δέκα ερωτώμενους υποστηρίζουν πως αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις θα μεταφέρουν την έδρα τους εκτός συνόρων. Αρκετοί όμως θα δώσουν βαρύτητα στη μοναδικότητα του παραγόμενου προϊόντος ή της υπηρεσίας. Αναλυτικά, από την έρευνα προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον τελευταίο χρόνο περισσότερο τους εξής κλάδους: αυτοκίνητα 89%, κατασκευές 88%, διαφήμιση 80%, λιανεμπόριο 79%, ΜΜΕ 67%, τράπεζες 64%, υγεία 52%, βιομηχανία 44%, ασφαλιστικές και πληροφορική 42%, τουρισμός 36%, τηλεπικοινωνίες 32%, τρόφιμα/ποτά 27%, new media 20%, εξαγωγές 14%, e-business 11%.
2. Η επιχειρηματική κοινότητα αντιμετώπισε την κρίση με: μειώσεις μισθών και αμοιβών κατά 97%, περικοπές εξόδων κατά 96% και απολύσεις προσωπικού κατά 92%. Από φέτος προστέθηκε η πρόθεση των επιχειρηματιών (κατά 82%) να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, μη έχοντας κάτι άλλο να κόψουν, αφού έχουν εξαντλήσει τις περικοπές σε μισθούς, αμοιβές και έξοδα. Φέτος η επέκταση σε νέα προϊόντα και δραστηριότητες έπεσε στο 30% (μαζί με την ολική αναδιάρθρωση της επιχείρησης).
Στο μεταξύ, το 74% των ερωτώμενων υποστηρίζει πως η στροφή σε αγορές εκτός Ελλάδας είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκονται η καινοτομία (με 12%), η δανειοδότηση και η επιχορήγηση (κατά 6%, στοιχείο που υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο οι επιχειρηματίες, εκόντες άκοντες, δοκιμάζουν τις δικές τους δυνάμεις, μη βασιζόμενοι στις δανειοδοτήσεις και επιχορηγήσεις). Τέλος, ένα 3% επενδύει σε νέο και παλαιό προσωπικό, αλλά και στην εκπαίδευσή του.
Ελλείψεις και αστάθεια
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρηματίες τη χρονιά που σε μερικές εβδομάδες φεύγει είναι τα εξής: έλλειψη ρευστότητας (85%), έλλειψη κεφαλαίων κίνησης (55%), μειωμένοι/πτωτικοί τζίροι (50%), ασταθές οικονομικό περιβάλλον (40%), ψυχολογικός παράγοντας/αρνητικό κλίμα (34%), ασταθές πολιτικό περιβάλλον (23%), αδυναμία προσαρμογής στις νέες συνθήκες (11%) και αποδυνάμωση προσωπικού (5%).
Μικρότερα σχήματα, ευέλικτες μορφές συνεργασίας και εξωτερικοί συνεργάτες συνθέτουν τον νέο επιχειρηματικό χάρτη της χώρας μας.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 79% υποστηρίζει πως ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων ως προς τα εργασιακά θα αλλάξει. Το 64% εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα ή παραγωγικές μονάδες σε άλλες χώρες, ενώ 58% πιστεύει ότι θα δημιουργηθούν νέοι κλάδοι δραστηριότητας και θέσεις εργασίας.


πηγη:topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου