Ο πάλαι ποτέ ισχυρός Άκης Τσοχατζόπουλος, περνάει την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού. Χαιρετάει δια χειραψίας τον αρχιφύλακα και κάποιος αστυνομικός σε ρόλο groom boy, του κουβαλάει τις βαλίτσες. Μια εικόνα που παραπέμπει πραγματικά, στην μεταχείριση που έχει κάθε κρατούμενος. 
Θα κρατηθεί στο ίδιο κελί που έμεινε και ο Εφραίμ. Ας ελπίσουμε ότι η υπόθεσή του δεν θα έχει την ίδια κατάληξη. Ο πρώην υπουργός Άμυνας, ο οποίος αγόρασε “στραβό” υποβρύχιο, φαίνεται πως πιστεύει στις συμπτώσεις, αφού οι offshore που ανήκουν σε συγγενή του εισέπραξαν μίζες, ο ίδιος αγόρασε ακίνητα συμπτωματικά πάλι, από offshore συγγενή, σε λογαριασμό θείας της συζύγου του βρέθηκαν εκατομμύρια, αλλά ο ίδιος προκλητικά δίνει απαντήσεις του ύφους: “Δεν γνώριζα σε ποιον ανήκουν οι offshore”, “θα έκανε λάθος η τράπεζα”…κτλ.

Βέβαια δεν παραγνωρίζει κανείς την συμπτωματική του σύλληψη λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Αυτό που προκαλεί εντύπωση ακόμη περισσότερο, είναι πως με την σύλληψη του Τσοχατζόπουλου, κυκλοφόρησαν δεκάδες σενάρια, κάτι που αποδεικνύει (όπως και στην περίπτωση Εφραίμ) πως είμαστε σχιζοφρενείς ως λαός. Θέλουμε απονομή δικαιοσύνης, αλλά με το σωστό timing, καιρό και διάθεση. Πίσω απ’ όλα κρύβονται συνωμοσίες.
Το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι ο Άκης μας κυβέρνησε. Ήταν μέρος του μηχανισμού της διαπλοκής, του ευτελισμού των θεσμών, του λαϊκισμού και της αυθαιρεσίας, βάζοντας μπροστά το “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”. Ήταν βασικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (και παρά λίγο πρόεδρος). Η συμπεριφορά του και οι απαντήσεις του μπροστά στον εισαγγελέα, είναι απομεινάρια της νοοτροπίας του πολιτικού κατεστημένου.
Μεγαλύτερο δράμα του Άκη, είναι πως πιστεύει ότι ακόμη παλαιοκομματικές λογικές έχουν θέση στην κοινωνία. Ο Άκης είναι όμοιος μ’ αυτούς που κάποτε τον θεωρούσαν ισχυρό πολιτικό πρόσωπο ή “σύντροφο” και τώρα τον θυσιάζουν εύκολα. Τέτοιοι άνθρωποι μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν. Και δεν έχουν καθαρή την φωλιά τους.
Ο Άκης έδειξε τον δρόμο και για τα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τον δρόμο προς την φυλακή.

strangejournal