Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Η «αγανακτισμένη» Πνύκα του Λευκού Πύργου


του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr
Εδώ και περίπου μια εβδομάδα το πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου μετατρέπεται τα απογεύματα σε μια σύγχρονη εκκλησία του δήμου, όπου ο καθένας μπορεί να πάρει τον λόγο για τρία λεπτά για να εκφράσει τις απόψεις του για την κατάσταση στη χώρα.
Ήταν την Τετάρτη, 25 Μαΐου, όταν χιλιάδες Έλληνες, στα πρότυπα των Ισπανών νέων, «Los indignados», κατέκλυσαν για πρώτη φορά τις πλατείες των μεγάλων πόλεων για να εκφράσουν την
αγανάκτησή τους με την υφιστάμενη πολιτικο - οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Από τότε, καθημερινά, πραγματοποιούνται μαζικές συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» σε όλες σχεδόν τις μεγάλες ελληνικές πόλεις αποτελώντας μία νέα παράμετρος στις πολιτικές εξελίξεις.

Η ανθρωπογεωγραφία των «Αγανακτισμένων» είναι κατά πολύ διαφορετική από την αντίστοιχη άλλων διαδηλώσεων. Οικογενειάρχες με τα παιδιά τους, άνεργοι νέοι και φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι συνθέτουν τους «Αγανακτισμένους». Το κίνημα είναι αυθόρμητο και, όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι, ιδεολογικά ποικιλόχρωμο και μη κομματικοποιημένο.
«Είμαι αγανακτισμένος με όλη την κατάσταση που επικρατεί και θεωρώ ότι η παρουσία μας εδώ βοηθάει στο να καταδείξουμε τα κακώς κείμενα της πολιτικής» αναφέρει στη Voria.gr ο Στράτος Π., ο οποίος είναι άνεργος από τον περασμένο Νοέμβριο και ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στο ιντερνετικό κάλεσμα των διαδηλωτών και κατέβηκε στον Λευκό Πύργο, σημείο συνάντησης των «Αγανακτισμένων» στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Έλλη Μπ., ελεύθερη επαγγελματίας, η οποία βλέποντας ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα τέλμα, αποφάσισε να κατέβει για πρώτη φορά στη ζωή της σε διαδήλωση.

«Δεν έχω συμμετάσχει ποτέ στη ζωή μου σε άλλες διαδηλώσεις ή πορείες, αλλά αυτή την φορά ένιωσα τόσο βλάκας που καθόμουν σε έναν καναπέ και περίμενα κάποιον να κάνει την αρχή, που αποφάσισα να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδήλωση» δηλώνει η ίδια στη Voria.gr και τονίζει ότι «είμαι και θα είμαι κάθε ημέρα εδώ. Δεν μπορείς να κάθεσαι σε έναν καναπέ και να παριστάνεις την στρουθοκάμηλο. Το κάναμε πολλά χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Τώρα ήρθε η ώρα να βγούμε ειρηνικά στους δρόμους και να βρούμε λύσεις για τα προβλήματά μας».
Εδώ και περίπου μια εβδομάδα το πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου μετατρέπεται τα απογεύματα σε μια σύγχρονη εκκλησία του δήμου όπου ο καθένας μπορεί να πάρει τον λόγο για τρία λεπτά για να εκφράσει τις απόψεις του για την κατάσταση στη χώρα, να συζητήσει και καταθέσει προτάσεις για την οργάνωση των δράσεών τους, αλλά και πρακτικά ζητήματα.
«Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς. Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Το χρέος δεν είναι δικό μας. Άμεση δημοκρατία τώρα! Ισότητα - δικαιοσύνη – αξιοπρέπεια! Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!», διαμηνύουν οι διαδηλωτές.
Πολλοί, πάντως, εγείρουν ερωτηματικά για το κατά πόσο το κίνημα αυτό έχει προτάσεις που θα συμβάλλουν στην αλλαγή του πολιτικού τοπίου της χώρας. Αυτό που προτάσσουν ως απάντηση, από την πλευρά τους οι «Αγανακτισμένοι», είναι οι εκλογές, οι οποίες θα φέρουν την πολυπόθητη αλλαγή.
«Άποψή μου είναι να γίνουν εκλογές, αφού αυτές αποτελούν την πλέον δημοκρατική διαδικασία. Να γίνουν, όμως με καθαρές απαντήσεις στα προβλήματα του τόπου και των πολιτών. Τις προηγούμενες φορές οι πολιτικοί μας έλεγαν ότι έχουν τη μαγική συνταγή που θα μας βγάλει από την κρίση. Ωστόσο, όπως όλοι μας βλέπουμε, αυτή η συνταγή απέτυχε και ήταν αυτή που μας οδήγησε εδώ» τονίζει στη Voria.gr ο Δημήτρης Π.
Από την πλευρά του ο Κώστας Κ., εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο να τεθεί σε δημοψήφισμα το μνημόνιο.
«Ένα δημοψήφισμα που θα μας καλεί να πούμε «ναι» ή «όχι» στο μνημόνιο ή στην χρεοκοπία είναι άτοπο και απαράδεκτο. Το ζήτημα είναι πως θέτει κανείς το ζήτημα» εξηγεί ο ίδιος στη Voria.gr.
Δεν λείπουν, δε, και τα συνθήματα, όπως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», «Δεν σας θέλει ο λαός, το μνημόνιο και μπρος», ενώ τα βλέμματα όλων τραβάει το τεράστιο «Δεν Πωλείται» στον Λευκό Πύργο.

Δεκάδες όμως είναι και οι σκηνές που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη σκιά του Λευκού Πύργου και φιλοξενούν όσους αποφάσισαν να παραμείνουν στην πλατεία και να διαμαρτυρηθούν μ' αυτό τον τρόπο.
«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί αποφασίσαμε να στήσουμε σκηνές και να διανυκτερεύουμε εδώ για όσο διάστημα κρατήσει η διαδήλωση» λέει στη Voria.gr ο Άρης Κ., φοιτητής, που μοιράζεται τη σκηνή του με άλλους τρεις «Αγανακτισμένους» φίλους του.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως, σταδιακά, το κίνημα των «Αγανακτισμένων» οργανώνεται. Ήδη έχουν δημιουργηθεί επιτροπές οργάνωσης που ασχολούνται με πιο εξειδικευμένα θέματα, όπως η τεχνική υποστήριξη της γραμματείας, νομικά θέματα, καθαρισμός και περιβάλλον, σίτιση, εξορμήσεις και διανομή φυλλαδίων, μετάφραση κτλ.
«Με την παρέα μου γίναμε μέλη σε ομάδες. Θα βοηθήσουμε όπου χρειάζονται» δηλώνει στη Voria.gr η Χριστίνα Σ., ιδιωτικός υπάλληλος, και προσθέτει ότι «είναι κάτι που το κάνεις για σένα, τον δίπλα σου και το καλό του τόπου σου».
Μεγάλο στοίχημα των «Αγανακτισμένων» είναι να ακούσουν το μήνυμα τους μέσα στη Βουλή, τα υπουργεία, τους χώρους δουλειάς, τις σχολές, τις γειτονιές.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήδη έχουν αποφασιστεί συγκεκριμένες δράσεις και καλέσματα μέσα στον Ιούνιο, με πορείες με ντουντούκες και κατσαρόλες, για την προώθηση του κινήματος και μικρές διαδηλώσεις στις γειτονιές. Παράλληλα, θα συγκεντρωθούν υπογραφές για την κατάργηση του μνημονίου.

Τα μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων» σε όλη την Ευρώπη απευθύνουν κάλεσμα για νέα πανευρωπαϊκή κινητοποίηση το απόγευμα της Κυριακής, 5 Ιουνίου, και συλλαλητήρια διαμαρτυρίας οργανώνονται και πάλι στις κεντρικές πλατείες μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων
πηγη:to kapistri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου