Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Οι μπίζνες… άργησαν μια μέρα


Του Αλέξανδρου Μερκούριου

Είναι πραγματικά αξιέπαινη η προσπάθεια του Μιχάλη Χρυσοχοίδη και των συνεργατών του στο πρόγραμμα «Επιχείρηση σε Μία Μέρα - σε Ένα Σημείο». Το πρόγραμμα δηλαδή, με βάση το οποίο μια εταιρία μπορεί να στηθεί σε μια ώρα, και σε ένα σημείο, χωρίς γραφειοκρατία και με πολύ χαμηλότερο κόστος. Τα εύσημα μάλιστα αξίζουν περισσότερο, από τη στήλη μας, που έχει επικρίνει τους ίδιους ανθρώπους για τις αστοχίες τους σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα στο χειρισμό του θέματος των καυσίμων, ή τη μάχη για τις τιμές, που δόθηκε με λάθος όπλα.

Για το πώς θα ιδρύεται μια εταιρία σε μία ημέρα θα διαβάσετε πολλά στον σημερινό Τύπο. Το ερώτημα που θέτουμε, εμείς είναι. Μα καλά, αφού ήταν τόσο απλό, γιατί δεν το έκαναν τόσα χρόνια;


Έπρεπε να πέσουμε ως χώρα, στην 149η θέση μεταξύ 183 στο σχετικό δείκτη αξιολόγησης (των διαδικασιών που απαιτούνται για τη σύσταση μιας επιχείρησης), για να κινηθούν τα νήματα και να αποκτήσουμε πλέον ένα καλό σύστημα; Προφανώς ναι.

Και προφανώς κάποιοι δεν ήθελαν αυτό να συμβεί. Και ποιοι είναι οι κάποιοι; Το βαθύ κράτος του δημοσίου, που με τους διάφορους καρεκλοκένταυρους και συνδικαλοκράτες εφευρίσκει θέσεις - κλειδιά, που πρέπει να πληρωθούν για να «ανοίξουν τις πόρτες». Γρηγορόσημα, σφραγιδόσημα, γλυψόσημα, και γενικώς οι πιο εφευρετικές μέθοδοι έχουν επιστρατευθεί από δημόσιους υπαλλήλους κάθε λογής που αξιοποιούν τη θέση τους για να αρπάξουν κάτι από το χρήμα όποιου θέλει να βάλει κεφάλαια και να δημιουργήσει κέρδος σε σωστή βάση στην έρμη αυτή χώρα.

Η Επιχείρηση σε Μια Μέρα, λοιπόν, και το Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων πραγματικά βάζουν ένα τέλος στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας. Το κακό είναι ότι δυστυχώς για την Ελλάδα, το πρόγραμμα ήρθε αργά. Γιατί μπορεί πια να ιδρύσεις μια επιχείρηση σε μια μέρα, αλλά:

Δεν μπορείς να περιμένεις σε δανειοδότηση από τις τράπεζες, που όπως κυνικά ομολογούν και οι ίδιες δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να δώσουν.
Δεν μπορείς να περιμένεις πολλά ούτε από τις περιβόητες επιχορηγήσεις και τους αναπτυξιακούς νόμους, καθώς και εκεί το χρήμα είναι με το σταγονόμετρο.
Βλέπεις τριγύρω σου επιχειρηματικούς κολοσσούς να καταρρέουν και σε πιάνει φόβος και τρόμος.
Ξέρεις ότι με την ηλεκτρονική καταγραφή των πάντως, θα κάνεις συνέταιρό σου την εφορία σε μια ώρα που το κράτος έχει να περιμένεις μόνο από τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Καλή και άγια λοιπόν η πρωτοβουλία των παιδιών από τη Μεσογείων, αλλά για να πάρει μπροστά το ελληνικό επιχειρείν θα χρειαστεί να δουλέψουν και άλλοι.

πηγη:to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου