Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ.


Το γνωστό παιχνίδι διελκυστίνδα παίζουν οι γιατροί από χθες το απόγευμα, μετά το «μπαλάκι» που τους πέταξαν οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Στη μία πλευρά βρίσκονται συνδικαλιστές και απεργοί του ΙΚΑ. Στην άλλη, οι ελευθεροεπαγγελ- ματίες γιατροί οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Οι δεύτεροι, σύμφωνα με στοιχεία των διοικήσεων των δύο Ταμείων, έχουν δεχθεί στη συντριπτική πλειοψηφία τους να παράσχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, μη υπολογίζοντας την προειδοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων τους ότι θα κινήσουν πειθαρχικές διαδικασίες.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ κ. Κυρ. Σουλιώτη, το 35% των γιατρών εξυπηρέτησαν χθες ασφαλισμένους του ΙΚΑ και το 75%80% των γιατρών δήλωσαν ότι θα τους δεχθούν. Επίσης, το 90% των γιατρών που ερωτήθηκαν από τη διοίκηση του ΟΠΑΔ, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών παραπομπών για εξετάσεις (e-diagnosis), βλέπουν θετικά το μέτρο και ζητούν να εφαρμοστεί σε μόνιμη βάση. Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΟΑΕΕ, ο διοικητής του Οργανισμού κ. Οδ. Βουδούρης δήλωσε προς «Το Βήμα» ότι από τους 4.100 γιατρούς μόνο δώδεκα αρνήθηκαν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Κατάλογοι με τα ονόματα γιατρών οι οποίοι μπορούν, κατόπιν ραντεβού, να εξυπηρετούν ασφαλισμένους έχουν αναρτηθεί από χθες το πρωί τόσο στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ όσο και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Ωστόσο, η εικόνα από τα φαρμακεία που διημέρευαν χθες ήταν ότι ελάχιστοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ προσήλθαν με συνταγές γιατρών του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ. «Φαντάζομαι ότι ο κόσμοςο οποίος δεν έχει άμεση ανάγκη, θα περιμένει να τελειώσει η ιστορία για να μην ταλαιπωρηθεί» δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κ. Λουράντος . Σε ορισμένα φαρμακεία οι συνταγές εκτελούνταν κανονικά, ενώ σε άλλα απορρίπτονταν είτε διότι περιείχαν λάθη (π.χ. περισσότερα από τρία φάρμακα ανά συνταγή) είτε επειδή οι φαρμακοποιοί δεν είχαν ενημερωθεί για την εγκύκλιο των υπουργών Υγείας και Εργασίας. Στις περιπτώσεις αυτές οι ασφαλισμένοι πλήρωναν κανονικά τα φάρμακά τους για να πάρουν αργότερα τα χρήματά τους από το Ταμείο τους.

Η εγκύκλιος, που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, εστάλη το πρωί της Δευτέρας στους φαρμακευτικούς και στους ιατρικούς συλλόγους. Με αυτή ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ακόμη ότι για την πληρωμή των φαρμακοποιών, των γιατρών, των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων, έχει κατατεθεί σχετική ρύθμιση από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που συζητείται σήμερα, Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής. Στη ρύθμιση προβλέπεται η νομιμοποίηση της πληρωμής από το ΙΚΑ κάθε ιατρικής πράξης (απλές εξετάσεις, διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις, φάρμακα) που γίνεται για ασφαλισμένους του από τις 7 Φεβρουαρίου 2011.

Μπροστά στην επιμονή της κυβέρνησης να μην αποσύρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, γιατροί και φαρμακοποιοί συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους μέχρι την Τετάρτη (ημέρα ψήφισής του). Ειδικά σε ό,τι αφορά τους φαρμακοποιούς, πρόθεση της κυβέρνησης- τονίζουν πηγές του υπουργείου Υγείας- είναι να παραμείνουν οι διατάξεις ως έχουν.

Δεν πρόκειται να αναλάβουν ιδιώτες τις προμήθειες των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική σκέψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να δίδεται η δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες της διενέργειας, σύναψης και εκτέλεσης των διαγωνισμών προμηθειών, απομακρύνεται. Κι αυτό διότι οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι θα «πιάσουν» το 2011 τον στόχο εξοικονόμησης 250 εκατομμυρίων ευρώ από προμήθειες υλικών. Επίσης, εκτιμούν ότι με την εφαρμογή της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων (η αρνητική λίστα αφορά 543 φάρμακα και θα είναι έτοιμη έως το τέλος της εβδομάδας) και την προώθηση των γενόσημων (αντίγραφα φάρμακα) στα νοσοκομεία θα «γλιτώσουν» άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ.

http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου