Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Το ΔΝΤ πιέζει ΗΠΑ και Ιαπωνία


Για να μειώσουν το χρέος τους και να το θέσουν υπό έλεγχο

Νέα πίεση να αντιμετωπίσουν τα διευρυμένα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους, δέχονται οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι οίκοι αξιολόγησης απαιτούν περισσότερες αποδείξεις ότι μπορούν να θέσουν το δημόσιο χρέος τους υπό έλεγχο.

Το ΔΝΤ είπε ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου χρειάζεται να προτείνουν αξιόπιστα σχέδια περιστολής του χρέους πριν οι αγορές χάσουν την υπομονή τους και βυθίσουν τα ομόλογα τους.


Σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δεσμεύθηκε να προωθήσει τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την περιστολή του χρέους της χώρας, αλλά οι πιθανότητες να επιτύχει είναι περιορισμένες εξαιτίας της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης και των διαιρέσεων μέσα στο ίδιο το κόμμα.

Η Standard & Poor's μείωσε την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους της Ιαπωνίας για πρώτη φορά από το 2002, κατατάσσοντας την χώρα σε ΑΑ μείον, και λίγες ώρες αργότερα η Υπηρεσία Επενδυτών της Moody's προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι υπάρχει μικρό ενδεχόμενο να διακινδυνεύουν να χάσουν την αξιολόγηση ΑΑΑ.

Οι αγορές χρεογράφων αντέδρασαν ήρεμα αλλά οι τελευταίες προειδοποιήσεις για τις κολοσσιαίες υποχρεώσεις που έχουν οι δύο χώρες, αύξησε την ανησυχία για το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κόστος δανεισμού, γεγονός που θα εμποδίσει τις προσπάθειες για δημοσιονομική πειθαρχία.

«Στις προχωρημένες οικονομίες, όπου η δημοσιονομική αειφορία δεν ανησυχεί τις αγορές, τα αξιόπιστα σχέδια που πάνε πέρα από το 2011, χρειάζεται να μπουν επειγόντως σε εφαρμογή για να ταιριάξουν στο αίσθημα των αγορών», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση του «δημοσιονομικό παρατηρητήριο»

Η οικονομική κρίση 2007-8 προκάλεσε μία δραματική αύξηση στο χρέος του αναπτυγμένου κόσμου καθώς οι κυβερνήσεις ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύουν τις βυθιζόμενες οικονομίες και τις τράπεζες που είχαν πληγεί.

Στις ΗΠΑ, το δημόσιο χρέος έφτασε το 60% του συνολικού προϊόντος από την οικονομική κρίση με έλλειμμα ρεκόρ στον προϋπολογισμό, ύψους 1,15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αναμένεται να μεγαλώσει και άλλο.

Η Ιαπωνία είναι σε χειρότερη θέση καθώς το χρέος της αυξάνεται εδώ και χρόνια καθώς προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία της από τη φούσκα που έσκασε τη δεκαετία του 1990. Τώρα το δημόσιο χρέος της είναι στο 180% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι νέες φορολογικές περικοπές στις ΗΠΑ και οι αυξημένες δαπάνες στην Ιαπωνία έχουν αναστρέψει την πρόοδο συνολικά στις πλούσιες χώρες. οι οίκοι αξιολόγησης επισημαίνουν ότι αυτές οι πολιτικές, κάνουν τη χειραγώγηση του δημόσιου χρέους δυσκολότερη και για τις δύο χώρες.

Η Moody’s ανησυχεί για το ενδεχόμενο η υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο βουλή των αντιπροσώπων να μην περάσει κάποια από τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος που πρότεινε η επιτροπή που διόρισε ο πρόεδρος Ομπάμα που προέρχεται από τους Δημοκρατικούς, ενώ η S&P, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες για το Τόκιο.

Οι φόβοι για το χρέος που επικρέμεται πάνω από τον αναπτυγμένο κόσμο, υπογραμμίζουν την ανάκαμψη δύο ταχυτήτων μετά από την οικονομική κρίση, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες ανέκτησαν τον έλεγχο, ενώ οι παραδοσιακές δυνάμεις εξακολουθούν να αγωνίζονται.

Πάντως η αντίδραση των αγορών δείχνει ότι δεν υπάρχει άμεση κρίση στον ορίζοντα, ούτε για τις ΗΠΑ, ούτε για την Ιαπωνία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

1 σχόλιο: