Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

«Τα ευρωομόλογα θα δώσουν τέλος στην κρίση»

Στην εκτίμηση ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα μπορούσε να αποτελέσει πειστική απάντηση στους φόβους των αγορών και λύση στο πρόβλημα της κρίσης που μαστίζει την Ευρωζώνη καταλήγουν οι κύριοι Jean-Claude Juncker και Giulio Tremonti, δηλαδή ο πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας.


Οι δύο άνδρες συνυπογράφουν άρθρο στην έγκριτη οικονομική εφημερίδα Financial Times, στο οποίο εστιάζουν στην ανάγκη η Ευρώπη να καταλήξει σε μια «στιβαρή, συστημική απάντηση» στην κρίση, να δώσει ένα «καθαρό μήνυμα» στις διεθνείς αγορές αλλά και στους Ευρωπαίους πολίτες ότι οι πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί της Ένωσης θα υποστηρίξουν μέχρις εσχάτων την οικονομική και νομισματική ένωση και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Οι δύο πολιτικοί εκτιμούν πως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι η έκδοση ευρωομολόγων (E-bonds), από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Χρέους (EDA), μια υπηρεσία που θα μπορούσε να διαδεχθεί το υφιστάμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι κύριοι Γιούνκερ και Τρεμόντι δηλώνουν πως η Κομισιόν θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα προς αυτή την κατεύθυνση, αρχικώς προς τη σύσταση αυτής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Χρέους, με κεφάλαια και εγκρίσεις ικανά να υποστηρίξουν την άμεση έκδοση ευρωομολόγων αξίας ίσης με το 40% του σημερινού ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα τέτοιο «ταμείο» θα έχει τέτοιο μέγεθος ώστε να καταστεί άμεσα ο σημαντικότερος εκδότης ομολόγων στην Ευρώπη, έχοντας τη δυνατότητα να χορηγήσει μέσω χρεογράφων ρευστότητα ανάλογη με αυτή που χορηγεί αφειδώς το τελευταίο διάστημα η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα.

Ειδικότερα, η νέα αυτή Ευρωπαίκή Υπηρεσία θα μπορούσε σε πρώτη φάση να αναχρηματοδοτήσει περίπου το 50% των ομολογιακών εκδόσεων που έχουν χορηγήσει ή σκοπεύουν να εκδώσουν οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης, ενώ στις περιπτώσεις (τύπου Ελλάδας ή Ιρλανδίας) που κάποια χώρα μέλος «βγει εκτός αγορών», θα μπορεί να τη χρηματοδοτεί σε ποσοστό έως και 100% για όσο διάστημα χρειαστεί, «αλλάζοντας» τις εκάστοτε εθνικές εκδόσεις με Ευρωομόλογα.

Με τον τρόπο αυτό τα E-bonds θα αποτρέψουν τις όποιες κερδοσκοπικές επιθέσεις και την εξάρτηση των αδύναμων ευρω-οικονομιών από τα rates στις διεθνείς αγορές. Επίσης, στα ευρωομόλογα αυτά θα είναι προαποφασισμένο και το εύρος της ανάληψης ρίσκου από τους ιδιώτες επενδυτές.

Όσον αφορά στο πως θα μετατραπούν τα εκάστοτε εθνικά ομόλογα σε ευρωομόλογα, θα υπάρχει πρόνοια ώστε τα ομόλογα των ασθενέστερων οικονομικά κρατών να «γυρνάνε» σε E-bonds με συγκεκριμένο discount …
pigi proto thema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου