Κατά 130.328 αυξήθηκαν οι άνεργοι από τον Ιούλιο του 2009 έως τον φετινό Ιούλιο, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τις 600.000. Την ίδια ώρα, στο 12% αναρριχήθηκε ο δείκτης της ανεργίας τον Ιούλιο, από 11,6% ένα μήνα πριν και «μόλις» 9,6% τον ίδιο μήνα πέρυσι. Είναι προφανές ότι η τάση των πραγμάτων είναι εξαιρετικά αρνητική. Σιγά σιγά επέρχονται οι δυσοίωνες προβλέψεις της περασμένης άνοιξης, περί αύξησης την ανεργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται: μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, ψυχολογική πίεση, μετανάστευση εργατικού δυναμικού κ.ά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόθεση των επιχειρηματιών στη βόρεια Ελλάδα να προχωρήσουν σε απολύσεις αυξάνεται ραγδαία, αφού μετά την πρώτη συναισθηματική αντίδραση («δεν θέλουμε να απολύσουμε κανέναν») έρχεται τώρα η πραγματικότητα να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφυκτικό που, μοιραία, αυξάνει την πρόθεση των επιχειρηματιών να προχωρήσουν σε απολύσεις.
Όλα αυτά ρίχνουν την ψυχολογία στο ναδίρ, οδηγώντας σε αλλαγή στάσης ζωής και περιορισμού της κατανάλωσης στα απαραιτήτως απαραίτητα. Είναι σημείο των καιρών, για παράδειγμα, ότι σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρία Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης, σχεδόν σε ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του ψωμιού οι μισοί καταναλωτές σκοπεύουν να περιορίσουν την κατανάλωση, ενώ πέντε στους δέκα καταναλωτές κρίνουν πως το προϊόν είναι ήδη ακριβό.
Το χειρότερο είναι ότι μάλλον είμαστε ακόμα στην αρχή. Οι συζητήσεις για παράταση του μνημονίου πέραν του 2013, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις των αξιωματούχων της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, μέσα στο γενικό κλίμα αναξιοπιστίας των πολιτικών, μάλλον δεν πείθουν κανέναν.
Θα μας χρειαστεί πολύ κουράγιο –κάτι ήξερε ο κ. Όλι Ρεν- για να ανταπεξέλθουμε. Και, κυρίως, αναπτυξιακή προοπτική. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Ή θα το πετύχει, ή θα γευτεί τη λαϊκή αποδοκιμασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου