Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Γιατροί του Κόσμου. Όπου υπάρχουν άνθρωποι...

enfo.gr

Οι Γιατροί του Κόσμου είναι μια διεθνής, ανθρωπιστική, Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία έχει σα στόχο της την παροχή ιατρικής βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Βασική αρχή της οργάνωσης είναι η ισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Για την οργάνωση δεν υπάρχουν χρώματα, φυλές, θρησκείες που να διαχωρίζουν τους ανθρώπους.

Το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης δημιουργήθηκε το 1990, δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της διεθνούς οργάνωσης των Γιατρών του Κόσμου στη Γαλλία από τον Γάλλο γιατρό Bernard Couchner.
Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης έχουν δεχθεί τις υπηρεσίες της διεθνούς οργάνωσης. Το ελληνικό τμήμα αντίστοιχα έχει βρεθεί με πάνω από 600 εθελοντές σε χώρες όπως το Ιράκ, ο Λίβανος, το Αφγανιστάν, η Σρι Λάνκα, η Ινδονησία, Η Σερβία, το Σουδάν, η Παλαιστίνη, η Αλγερία, η Τανζανία και η Ουγκάντα προσφέροντας ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε εκείνους που την έχουν ανάγκη.
Πριν από την οικονομική κρίση η αναλογία των προγραμμάτων εσωτερικού ήταν σε απόλυτη ισορροπία με τα προγράμματα εξωτερικού, αυτή τη στιγμή όμως το 90% των προγραμμάτων των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας είναι προγράμματα εσωτερικού, κάτι που δείχνει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα την τελευταία πενταετία.

Το 2013, οι Γιατροί του Κόσμου πρόσφεραν ιατρική φροντίδα σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους στα 5 Ανοιχτά Πολυϊατρεία της οργάνωσης και σε 15.000 άτομα με τις 4 Κινητές Ιατρικές μονάδες σε περισσότερους από 80 Δήμους της χώρας. Μέσω των προγραμμάτων παρέμβασης στο δρόμο πρόσφεραν ψυχοκοινωνική και ιατρική υποστήριξη σε 2.000 ανθρώπους και υπηρεσίες πρώτης υποδοχής σε επίσης 2.000 πρόσφυγες στη Λέσβο και 700 στη Χίο.

Οι δράσεις του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου διαθέτουν πέντε Ανοιχτά Πολυϊατρεία σε Αθήνα από το 1997, Πέραμα από το 2010, Θεσσαλονίκη από το 2001, Χανιά από το 2007 και Πάτρα από το 2012, ενώ στην πόλη της Καβάλας εθελοντές της οργάνωσης προσφέρουν από το 2007 τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Ιατρείο και στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου της πόλης.

Τρεις κινητές Ιατρικές Μονάδες, μια Οδοντιατρική, μια Οφθαλμολογική και μια Γενικών Ειδικοτήτων, οργώνουν τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη προσφέροντας τις υπηρεσίες των Γιατρών του Κόσμου στις απομακρυσμένες και εγκαταλελειμμένες από το κράτος περιοχές της Ηπειρωτικής και της Νησιωτικής Ελλάδας.
Παράλληλα μια τέταρτη Κινητή Ιατρική Μονάδα υποστηρίζει την ευπαθή κοινωνική ομάδα των ‘’Ρομά’’ ανά την ελληνική επικράτεια με ένα πρόγραμμα δωρεάν περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

enfo.gr

Ακόμα οι Γιατροί του Κόσμου διατηρούν Υπνωτήριο Αστέγων στην οδό Αλικαρνασσού 49, στην Ακαδημία Πλάτωνος στο κέντρο της Αθήνας, παρέχοντας προστατευμένη διανυκτέρευση σε τουλάχιστον 50 αστέγους καθημερινά, καθώς και δυνατότητα ροφήματος και δεκατιανού γεύματος, ένδυσης και υπόδησης και χρήσης λουτρού.

Από το 2012 η οργάνωση τρέχει το πρόγραμμα ‘’Δρόμοι της Αθήνας’’, όπου ομάδες εθελοντών επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση την πλατεία Ομονοίας παρεμβαίνοντας με τη μέθοδο της εργασίας στο δρόμο στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ουσιών.

Οι Γιατροί του Κόσμου στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες

Το ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου μετέτρεψε το χώρο του σε στέγη φιλοξενίας και υποδοχής των προσφύγων αιτούντων άσυλο. Από το 2001 λειτουργεί ξενώνας που παρέχει στέγαση, τροφή και πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με δυναμικότητα 70 ατόμων, παρέχοντας φιλοξενία από 2 έως 12 μήνες.

%u0393%u03B9%u03B1%u03C4%u03C1%u03BF%u03AF%20%u03C4%u03BF%u03C5%20%u039A%u03CC%u03C3%u03BC%u03BF%u03C5
                                          Γιατροί του Κόσμου

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα των ανθρώπων που ξεριζώνονται από τις εστίες τους, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2013 πρόγραμμα ιατρικής παρέμβασης στο νησί της Λέσβου, μια από τις βασικές πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Οι παρεμβάσεις τους γίνονται στο Κέντρο της Μόριας, στην Κινητή Μονάδα της Υπηρεσίας της Πρώτης Υποδοχής. Οι Γιατροί του Κόσμου είναι υπεύθυνοι τόσο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανθρώπων που βρίσκονται σε κράτηση στο χώρο του Κέντρου όσο και για την πρώτη ‘’ανίχνευση’’, των εντοπισμό δηλαδή των ευάλωτων ομάδων όπως είναι τα ασυνόδευτα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα θύματα βασανιστηρίων. Το πρόγραμμα αυτό της Λέσβου χρηματοδοτείται από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.
Ένα δεύτερο πρόγραμμα που τρέχουν οι Γιατροί του Κόσμου στη Χίο με παρουσία εκεί γιατρού και νοσηλευτή είναι χρηματοδοτούμενο από ίδιους πόρους της οργάνωσης.

Enough! Πρόγραμμα προώθησης της ανοχής στη διαφορετικότητα και πρόληψης της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

Περιστατικά ρατσιστικής βίας υπήρχαν και παλαιότερα στην Ελλάδα, σήμερα όμως η ρατσιστική βία μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η ‘’άλλη κρίση’’ της Ελλάδας. Η αντιμετώπιση του ρατσισμού δεν μπορεί παρά να αποτελεί ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας.

Στόχος του προγράμματος ''Enough! - Αρκετά!'', που διεξάγεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για τις τραγικές επιπτώσεις του ρατσισμού, η καταπολέμηση των ρατσιστικών εγκλημάτων και της ατιμωρησίας που τα συνοδεύει, η προστασία των θυμάτων και η προώθηση μιας επίσημης εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του τραγικού αυτού φαινομένου μέσω και της εκπόνησης Εθνικής Έκθεσης.

Πως μπορεί να βοηθήσει κανείς το έργο των Γιατρών του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου είναι μια κατ’ εξοχήν εθελοντική οργάνωση. Περισσότεροι από 600 εθελοντές δίνουν ζωή στα προγράμματα τους, δίχως την ενεργή συμμετοχή τους τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί.
Στο έργο των Γιατρών του Κόσμου μπορούν να συνεισφέρουν τόσο άνθρωποι που έχουν μια ιατρική ειδικότητα όσο και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τον ιατρικό τομέα.

Στην ιστοσελίδα της οργάνωσης υπάρχουν όλα τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ηλεκτρονικές αιτήσεις εθελοντών, ενώ μπορεί κάποιος να βρει οποιαδήποτε πληροφορία για το έργο τους.
Ακόμα μπορεί να βρει τις εκάστοτε εκκλήσεις των Γιατρών του Κόσμου για τα απαραίτητα για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους, φάρμακα και τρόφιμα.

Το enfo.gr βρέθηκε στα γραφεία της οργάνωσης στην οδό Σαπφούς 12, στο κέντρο της Αθήνας, και μίλησε με την κ. Νάνσυ Ρετινιώτη, Κοινωνική Λειτουργό, Υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας. Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Στέφανος Μαντζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου