Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ποιος φοβάται τη Δημοκρατία;



Και έφτασε λοιπόν η στιγμή για την οποία όλοι μιλούσαμε και πολλοί περιμέναμε. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε δημοψήφισμα για την Κυριακή 5 Ιουλίου, με το ερώτημα αν ο ελληνικός λαός αποδέχεται ή όχι την πρόταση των δανειστών.

Το τελευταίο δημοψήφισμα στη χώρα μας έγινε 41 χρόνια πριν, το 1974, και αφορούσε το πολίτευμα. Στις ευρωπαϊκές χώρες τα δημοψηφίσματα δεν είναι κάτι τόσο σπάνιο, όσο εδώ στο νοτιοανατολικό άκρο της γηραιάς ηπείρου. Και παρόλο που προβλέπονται ρητά από το Σύνταγμα για κρίσιμα εθνικά ζητήματα, εδώ πολλοί εξακολουθούν να πολεμούν αυτή την πεμπτουσία της λαϊκής κυριαρχίας.
Το ερώτημα είναι γιατί. Είναι ο μεσσιανισμός των Ελλήνων που κυριαρχεί στην πολιτική μας κουλτούρα λόγω θρησκείας, είναι η γενικότερη αγάπη που έχουν πολλοί συμπολίτες μας για την ανάθεση ευθυνών και κατ’ επέκταση, την αποποίηση κάθε ευθύνης από πάνω τους; Ή μήπως είναι η γνώμη του λαού που φοβούνται ότι θα τους «χαλάσει την πιάτσα» και το μεγάλο κεφάλαιο ενδεχομένως να χάσει πολλά από τα κέρδη του;

Όπως και να έχει, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η Αριστερή Κυβέρνηση απέδειξε κάτι που δεν μπορούσαν (και ούτε είχαν σκοπό) να αποδείξουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Απέδειξε ότι η Δημοκρατία λειτουργεί. Και όταν πρέπει, ο λαός αναλαμβάνει τις τύχες του στα χέρια του. Στο κάτω κάτω, το δημοψήφισμα έρχεται ως απάντηση στα δεκάδες προεδρικά διατάγματα για επιστρατεύσεις, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων.
Η απάντηση στον εκβιασμό μπορεί να είναι μόνο η Δημοκρατία.
Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο δεν είναι θέμα ευθυνοφοβίας. Είναι θέμα λαϊκής κυριαρχίας. Επιτέλους, μετά από 5 χρόνια μνημονίων και λιτότητας, ο λαός θα ρωτηθεί αν πραγματικά τα θέλει. Αν προτιμάει να στέκεται στα πόδια του και να υψώνει το ανάστημά του, από το να ψάχνει στα σκουπίδια, να μην έχει φάρμακα, και τα παιδιά του να μεταναστεύουν.
Την επόμενη Κυριακή αποφασίζουμε για το μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών μας, για την αξιοπρέπειά μας

Από την ώρα της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, ολόκληρο το σύστημα των media και των «υποταγμένων» στους ξένους δανειστές που έχουν επιβάλλει μια οικονομική κατοχή στη χώρα μας, βρίσκονται σε πανικό. Τρομοκρατία, ακραία σενάρια και παραποίηση των γεγονότων, θα βρίσκονται καθημερινά στις οθόνες μας. Αν θέλουμε πραγματικά να απαντήσουμε την Κυριακή με νηφαλιότητα, πρέπει να κάνουμε ένα απλό πράγμα. Να κλείσουμε την τηλεόραση, και να βγούμε στο δρόμο. Εκεί βρίσκεται η πραγματική αλήθεια και ο καθημερινός πόνος του διπλανού. Όχι στα media. Αυτοί οι τελευταίοι είναι που φοβούνται τη Δημοκρατία.

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα της χώρας. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, ο λαός. Και είμαστε κυρίαρχοι για να επιλέξουμε.
Κάποιοι είχαν αναφέρει πως η τωρινή σύγκρουση της Κυβέρνησης με όλους όσους την πολεμάνε είναι μια σύγκρουση δύο κόσμων. Και αυτό αποδείχθηκε το βράδυ της Παρασκευής.
Η σύγκρουση του κόσμου που αγαπάει τη Δημοκρατία, με τον κόσμο που τη φοβάται. Μην τους αφήσετε να χαρούν.
 
Μπάλλιος Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου