Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Συμφωνία χμ χμ



Κανείς δεν δικαιούται να προτρέχει, αλλά καλό θα είναι και να μην πιαστούμε σαν τις μωρές παρθένες. Όλα δείχνουν ότι μάλλον θα προκύψει τελικά συμφωνία με τους αδηφάγους δανειστές. Έντιμη συμφωνία, όπως την ονομάζει επισήμως η κυβέρνηση. Σύμφωνοι. Αλλά δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι θα είναι μια συμφωνία όπως τη θέλουμε και την επιδιώκουμε. Μια συμφωνία που θα δίνει στη χώρα όσο οξυγόνο χρειάζεται για να ξεκολλήσει από τον βάλτο και να κινηθεί προς τα μπρος. Να αλλάξει όσα πρέπει και να πετάξει όσα πρέπει.


Πιο ρεαλιστικό φαίνεται, αν κρίνουμε από όσα διαδραματίζονται στο προσκήνιο, και όσα διαρρέουν από το παρασκήνιο, να περιμένουμε μια... συμφωνία χμ χμ. Που θα αποτρέπει τα χειρότερα - τα πολύ χειρότερα. Και θα διασφαλίζει ένα πρώτο βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν. Σε έναν "πόλεμο" που αναμένεται να κρατήσει καιρό, αυτό το βήμα θα είναι το αποτέλεσμα μιας πρώτης μάχης. Ακριβοπληρωμένο, σύμφωνα με τις ενδείξεις. Και η συνέχεια θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πώς θα γίνει δεκτό αυτό το πρώτο βήμα από την κοινωνία. Από όλους μας.

Αναμείνατε λοιπόν στο ακουστικό σας. Το ερχόμενο διάστημα αναμένεται άκρως ενδιαφέρον. Και για το είδος της συμφωνίας που θα προκύψει - γιατί πολλά δεν έχουν κριθεί ακόμα. Αλλά και για το είδος της συμφωνίας, και πολύ περισσότερο της διαφωνίας για τη συμφωνία που θα προκύψει. Πρώτα-πρώτα από τους από κει, που ήδη σπεύδουν και καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι κάνει τα ίδια μ' αυτούς. Και άρα δεν υπάρχει δρόμος εκτός Μνημονίων. Και άρα καλώς πολιτεύτηκαν τόσα χρόνια. Και άρα κακώς καταψηφίστηκαν. Και άρα καιρός να επανέλθουν. Όπερ έδει δείξαι.

Αλλά κρύβεται κανείς πίσω από το δάχτυλό του, αν δεν προβλέψει ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και διαφωνίες και στους από δω. Και καλώς θα υπάρξουν. Η σιωπή δεν είναι χρυσός, σε τέτοιες μάλιστα συνθήκες. Απλώς, μετρώντας κανείς τα υπέρ και τα κατά, παρακολουθώντας την αγωνιώδη διαδικασία, τους εκβιασμούς, την πιστωτική ασφυξία, καλό θα ήταν να ξεκινάει από ένα κρίσιμο ζήτημα. Αν αυτή η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι είναι δυνατόν, και πέρα από το δυνατόν κάποιες φορές, για να εξασφαλίσει με τον συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων το καλύτερο αποτέλεσμα.

Έχει σημασία αυτό το ηθικής τάξεως ζήτημα, οι προθέσεις, το ήθος, όταν μετρούν τα αποτελέσματα; Έχουν και παραέχουν. Όπως έχουν σημασία οι προθέσεις και το ήθος με τα οποία αντιμετωπίζουμε τις προθέσεις και το ήθος. Γιατί είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος. Και είναι τουλάχιστον χαζό να πυροβολούμε τα πόδια μας...
 

ΘΑΝAΣΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου