Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Η αγελάδα και η Ελλάδα


Του Θανάση Καρτερού

Τα μάθατε τα καινούργια; Η Ελλάδα έπαιξε στη διαπραγμάτευση κι έχασε. Περίμενε από τον Ντράγκι να δώσει αυτά που της χρωστάει, αλλά ματαίως. Δεν πρόκειται να πλησιάσει στο γκισέ -μάλιστα, τέτοια μαγκιά, ούτε στο γκισέ- της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν δεν -προσοχή στο ρήμα- προσαρμοστεί. Και ό,τι έγινε με τον Βαρουφάκη και την ομάδα διαπραγμάτευσης που συγκρότησε το Μαξίμου έγινε επειδή ο Ντάισελμπλουμ έπεισε, έψησε ή αγρίεψε τέλος πάντων τον Τσίπρα να το κάνει!


Το θράσος που αναβλύζει από τις σχετικές δηλώσεις θα έδειχνε την ταυτότητα του δράστη, ακόμα κι αν τις έκανε ανώνυμα: Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει -από ποιον άραγε;- να μας νουθετήσει, να μας τρομάξει, να μας πατήσει κάτω. Αν δεν προσαρμοστούμε... Και κάθε φορά που τον αμολούν -ποιοι άραγε;- το απολαμβάνει να προσβάλει, να συκοφαντεί, να κάνει επίδειξη περιφρόνησης και να περιλούζει γενικώς τους ιθαγενείς και την αχώνευτη κυβέρνησή τους με σάλια επηρμένου αποικιοκράτη.

Και σκέφτεσαι τώρα εσύ, ο πολλαπλώς... γερουνισμένος: Όλοι εκείνοι οι σοβαροί στην Ευρώπη και την Ελλάδα, που τους πέφτει βαριά η μοτοσικλέτα του Βαρουφάκη, πώς ανέχονται, δέχονται, καλοδέχονται, σιγοντάρουν τις ρουκέτες του Γερούν; Τι υπολογίζουν να κερδίσουν από μια συμπεριφορά που προσβάλλει όχι μόνο την εκλεγμένη κυβέρνηση μιας δημοκρατικής χώρας, αλλά και τους πολίτες της; Και από πού τέλος πάντων, ο υπερόπτης Ολλανδός αντλεί στήριξη για να λέει ό,τι του κατέβει;

Πάντως έχει παραγίνει. Ο Γερούν την έχει δει κάτι περισσότερο από Πιουριφόι. Κουτσαβάκης ολλανδικού τύπου, μπράβος γερμανικού Τύπου ή απλώς κωλόπαιδο ελληνικού τύπου. Διαλέγετε και παίρνετε. Ο στόχος τής γλώσσας και της δράσης του όμως είναι ολοφάνερος: Να καταδείξει πόσο κατώτερη ράτσα είναι αυτή που ο ίδιος και το σινάφι του δυναστεύουν. Πόσο περιφρονητέα. Πόσο ασήμαντη και χαμηλού επιπέδου. Κι έτσι, πόσο δικαιολογημένα της κάνει όσα της κάνει η φυλή των Ντάισελμπλουμ.

Από μια άποψη θα μπορούσες και να τον συγχωρέσεις. Ως ειδικός στην αγελάδα, νομίζει ότι με τη βουκέντρα θα βάλει σε λογαριασμό και την Ελλάδα. Το θέμα είναι εκείνοι που τον στηρίζουν. Εκείνοι που τον όρισαν πρωταγωνιστή της διαπραγμάτευσης. Σε κείνους λοιπόν απευθύνεται η άκρως ευρωπαϊκή προειδοποίηση: μαζέψτε τον, πριν του βγει η αγελάδα ταύρος...
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου