Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

111 δέντρα για κάθε νεογέννητο κορίτσι

Piplantri.com
                                               Piplantri.com

Στην Ινδία, μέχρι πριν από λίγο καιρό, μόλις γεννιόταν ένα κορίτσι το πιο πιθανό ήταν να θαφτεί ζωντανό καθώς η γέννηση του εθεωρείτο μεγάλη κακοτυχία για την οικογένεια. Ακόμα και σήμερα όμως στη χώρα αυτή ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μικρών κοριτσιών παντρεύονται πριν καν μπουν στην εφηβεία τους για να αποφύγουν οι γονείς τους μια πιθανή μεγάλη προίκα.
Και ποιος άλλωστε δεν γνωρίζει το φρικιαστικό ινδικό έθιμο που υποχρέωνε μια γυναίκα που έμεινε χήρα να καεί μαζί με τον νεκρό σύζυγο της αλλιώς αντιμετωπιζόταν ως ζωντανή νεκρή απ’ όλους;

Στη χώρα αυτή λοιπόν, που ακόμα κι αν μια κοπέλα βιαστεί ομαδικά στο δρόμο θεωρείται υπαίτια και στιγματίζεται κοινωνικά για ολόκληρη της τη ζωή, μια μικρή κοινότητα αποφάσισε να κάνει τη διαφορά.


Οι κάτοικοι του μικρού χωριού Piplantri της επαρχίας Rajasthan αποφάσισαν να γιορτάζουν τη γέννηση κάθε κοριτσιού φυτεύοντας προς τιμήν της 111 δέντρα. Με την κίνηση τους αυτή ελπίζουν να βάλουν ένα λιθαράκι έτσι ώστε να αλλάξει η θέση της γυναίκας στην Ινδία, αποκηρύσσοντας με βδελυγμία όλες αυτές τις απάνθρωπες και φρικιαστικές πρακτικές του παρελθόντος αλλά και την τραγική θέση της γυναίκας ακόμα και στη σημερινή κοινωνία της χώρας.

Δε μένει όμως εκεί η μικρή κοινωνία του ινδικού χωριού. Με τη γέννηση κάθε κοριτσιού συγκεντρώνουν οι κάτοικοι το ποσό των 21.000Rs. στα οποία προσθέτονται και άλλες 10.000Rs. από τον πατέρα, ποσό που ισοδυναμεί με 500$, ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της Ινδίας. Τα χρήματα αυτά φυλάσσονται και παραδίδονται στο κορίτσι με τη συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας του.
Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζουν ότι η νεογέννητη δεν θα αποτελέσει ποτέ στο μέλλον αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής από την οικογένεια της, κατάσταση πολύ συνηθισμένη στην υπόλοιπη Ινδία, καθώς ο πατέρας της υπογράφει συμβόλαιο πως δεν θα επιτρέψει το γάμο της κόρης του πριν την ενηλικίωση της.
Το εκπληκτικό αυτό έθιμο στο μικρό χωριό ξεκίνησε όταν ο πρώην επικεφαλής του χωριού Shyam Sundar Paliwal έχασε την νεαρή κόρη του το 2006 και θέλησε με τον τρόπο αυτό να τιμήσει τη μνήμη της.

Piplantri.com
                                               Piplantri.com

Παράλληλα με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται και η αυτάρκεια του χωριού σε καρπούς καθώς είναι τεράστια η υλοτόμηση των δασών με συνέπεια την περιβαλλοντική καταστροφή στην Ινδία.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 6 χρόνια έχουν φυτευτεί περισσότερα από 250.000 δέντρα στο μικρό αυτό χωριό.

Πέρα όμως από τη συμβολή του εθίμου αυτού στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην περιοχή και στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης τους, τους έφερε και πολύ κοντά σαν κοινωνία με αποτέλεσμα να μηδενιστεί σχεδόν η εγκληματικότητα στην περιοχή.

Αποδεικνύεται έτσι πως όταν οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουν να δράσουν, είναι αναπόφευκτη η θετική μεταστροφή ολόκληρης της κοινωνίας.

Piplantri.com

                                                Piplantri.com


Piplantri.com
                                               Piplantri.com
Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.
Στέφανος Μαντζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου