Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Να αναπαυτεί εν ειρήνη

Το θεωρούσα αποδεκτό, ανθρώπινο και λογικό, όταν όλοι εύχονταν να βρεθεί το παιδί ζωντανό. Ποιος δεν θα ήθελε μια τέτοια κατάληξη;

Όταν, τελικά, βρέθηκε νεκρό και οι ειδήσεις γέμισαν με συνεντεύξεις ενηλίκων και εφήβων που έλεγαν την γνώμη τους σχετικά με το περίφημο "bullying", τα social media ασφυκτιούσαν από φωτογραφίες του παιδιού, φήμες, σχόλια και λόγια "αγάπης", δεν μπόρεσα παρά να σχηματίσω την προσωπική μου άποψη, η οποία είναι | κάθετα | αρνητική.

Εννοείται θα λυπηθείς. Εννοείται θα ευαισθητοποιηθείς και θα συσκεφτείς με τον εαυτό σου για το τι πάει λάθος σ' αυτήν την κοινωνία. Και κάπου εκεί, θ' αφήσεις το Βαγγέλη ήσυχο. Όχι το θέμα, το Βαγγέλη.


Φωτογραφίες, μυστικά και σχόλια της προσωπικής του ζωής κομμένα. Δεν του χρειάζεται τέτοιος διασυρμός. Και στις πορείες συμπαράστασης από τύψεις πήγες.

Τύψεις που ξέρεις πως αν ο Βαγγέλης δεν ήταν παντού στις ειδήσεις, δεν θα σε ένοιαζε αν ζει ή όχι. Όπως, άλλωστε, κι όλα τα υπόλοιπα παιδιά που εξαφανίζονται, κακοποιούνται και πεθαίνουν καθημερινά.

Τύψεις πώς αν είχες την ευκαιρία να τον γνωρίσεις πριν το τραγικό συμβάν, ίσως να μην το έκανες γιατί θα τον έβρισκες πολύ ήσυχο και άχρωμο για τα γούστα σου.
Τύψεις γιατί έχεις σιωπήσει μπροστά σε παρόμοια γεγονότα που διαδραματίζονταν μπροστά σου.
Τύψεις γιατί ίσως κι εσύ, ηθελημένα και μη, έχεις τραμπουκίσει κάποιον πιο αδύναμο, είτε επειδή το έκανε η παρέα, είτε επειδή θεωρούσες αστείο να αποκαλείς το στρουμπουλό συμμαθητή σου "ο χοντρός".
Τύψεις γιατί, πιθανώς, να έχεις πέσει ο ίδιος θύμα και να μην το αποκάλυψες ποτέ. Να το έθαψες μέσα σου κι ακόμα να σε τρώει σιωπηλά και να σου δημιουργεί ανασφάλειες.
Τύψεις για πολλά, λοιπόν.

Για να καθαρίσεις τη συνείδηση σου πήγες στις πορείες, ανέβασες φωτογραφίες κι έγραψες τα σχόλια ή, στην χειρότερη περίπτωση, για να μαζέψεις likes. Ενώ, αυτό που έπρεπε να κάνεις, ήταν να συλληπηθείς και να κοιτάξεις να κάνεις μια ουσιαστική αλλαγή, ξεκινώντας από τον εαυτό σου, χωρίς να περιμένεις την τηλεόραση να σου υπαγορεύσει για ποιον και για τι θα κλάψεις.

Συλλυπητήρια, λοιπόν, και αφήστε το Βαγγέλη να αναπαυτεί εν ειρήνη. Ασχοληθείτε με το κυρίως θέμα.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου