Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ελευθεροτυπία VS Τρομοτυπία, Συμφεροτυπία


Μαζί με όσα έχουν ξεθωριάσει στο πέρασμα του χρόνου είναι και η έννοια της ελευθεροτυπίας που αποτελεί στυλοβάτη της δημοκρατίας. Μιας δημοκρατίας που λαβώνουμε καθημερινά γιατί είμαστε ημιμαθείς και συχνά ξερόλες. Η ημιμάθεια είναι χείριστη της αμάθειας.

Σε αυτή τη χώρα όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Το «μαζί τα φάγαμε» του κ. Πάγκαλου σε μια τρίτη ανάγνωση και με μερικές παραμέτρους ίσως να αποτελεί την πιο ειλικρινή φράση που ακούσαμε από υπουργό του ΠΑΣΟΚ την τελευταία πενταετία.


Αρχηγοί στον ξεπεσμό είναι όσοι είχαν κατά καιρούς κομμάτι στην εξουσία. Ακριβώς δίπλα τους όμως πορεύονται τα ΜΜΕ της χώρας που καλύπτουν ακόμα και σήμερα την αλήθεια. Λίγο πιο πίσω όλοι εμείς όχι γιατί τους ψηφίζαμε αλλά γιατί ήμασταν τα πελατάκια τους. Επαίτες που έδιναν την ψήφο τους για μια θέση στο δημόσιο καταστρατηγώντας την αξιοκρατία την οποία έχουμε κάνει καραμέλα.

Όταν η χώρα μπήκε στο μνημόνιο κανένας δημοσιογράφος δεν μίλησε για το άσχημο παιχνίδι που ξεκινούσε στις πλάτες μιας χώρας. Αντιθέτως τα ΜΜΕ νοθεύουν συχνά ειδήσεις που τραβούν τα βλέμματα για να αποσπάσουν το λαό από τα θέματα εκείνα που όντως βασανίζουν τη χώρα.

Παίζουν συχνά με τις δυο όψεις κάθε γεγονότος, ρίχνουν τους προβολείς τους στην πλευρά εκείνη που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και οδηγεί στο απόλυτο σκοτάδι την άλλη πλευρά του γεγονότος.

Τα ΜΜΕ καταχράζονται το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας και αντί να πληροφορούν πασάρουν στο κοινό κατασκευασμένη άποψη. Το κοινό αδυνατεί να βρει την ουσία της είδησης και συχνά έχουμε το φαινόμενο της δημαγωγίας.

Ωστόσο το κράτος απουσιάζει ξανά. Δεν προστατεύει τους πολίτες. Τους αφήνει έρμαια στα νύχια των ΜΜΕ. Τους τελευταίους τρεις μήνες η πλειοψηφία των ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, τύπος) τρομοκρατεί έναν λαό και όσο ο λαός σηκώνει πιο ψηλά το κεφάλι του, τόσο πιο έντονη γίνεται αυτή η τρομοκρατία.

Αναμένω τη στάση της Αριστερής κυβέρνησης. Αναμένω να δω αν θα ζητήσουν εισαγγελική παρέμβαση για όλους αυτούς τους δημοσιογράφους που καταχράζονται την ελευθεροτυπία και τρομοκρατούν ασύστολα έναν λαό.

Η ελευθεροτυπία του τύπου δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να δημιουργεί συμπεράσματα, να κατευθύνει την κοινή γνώμη, να παρουσιάζει την προσωπική του άποψη. Ο δημοσιογράφος υπηρετεί την έρευνα και την είδηση και αυτή οφείλει να παρουσιάζει. Τα συμπεράσματα ανήκουν στους αποδέκτες. Η δημοκρατία βάλλεται γιατί καταχραζόμαστε τα δικαιώματα που μας δίνει. Βασική έλλειψη παιδείας ενός λαού που δεν έμαθε από την ιστορία του τα λάθη του και τα επαναλαμβάνει σε διάρκεια εικοσαετίας.
Νίνα Γραμματικάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου