Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ο χρόνος μετράει από τώρα

Alexis Tom
Η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε χρόνο στο χθεσινό Eurogroup, και, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αυτό ήταν και το μόνο που θα μπορούσε να κερδίσει κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Η μόνη πιθανότητα να μπορούσε να κερδίσει περισσότερα πράγματα από το χτεσινό Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να έπαιζε το χαρτί του Grexit.

Αλλά αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε αποκλείσει αυτό προεκλογικά -αλλά και στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων- και αφετέρου η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί παραμονή στο ευρώ.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κυβέρνηση δεν είχε ειλικρινά μαζί της τους πολίτες στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων.


Μπορεί να πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις συμπαράστασης στην κυβέρνηση, αλλά νωρίτερα γίνονταν αθόρυβες συγκεντρώσεις στις τράπεζες, και οι αναλήψεις των καταθέσεων αυξάνονταν μέρα με τη μέρα.
Δεν χρειάστηκε να δημιουργήσουν οι «εταίροι» πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες. Το δημιούργησαν μόνοι τους οι Έλληνες. Ο οποίοι ζητούν και αγώνα από την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις.

Αν κάποιος πιστεύει πως βοηθούσε την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση σηκώνοντας τις καταθέσεις του από την τράπεζα, ή πως αυτό περνούσε απαρατήρητο από τους Γερμανούς και τους άλλους «εταίρους», δεν ξέρει τι του γίνεται.

Συμμετείχαμε κι εμείς στην διαπραγμάτευση, αν και οι περισσότεροι Έλληνες νομίζουν πως δεν έχουν καμία συμμετοχή πουθενά.

Σε γενικές γραμμές δεν τα πήγαμε άσχημα στην διαπραγμάτευση.

Αν σκεφτείς πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που ουσιαστικά διαπραγματευτήκαμε -μετά την χρεοκοπία της χώρας- το αποτέλεσμα δεν ήταν κακό.

Αν οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν διαπραγματευτεί από το 2010 -που έσκασε η χρεοκοπία-, τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Καθώς κοντεύει ένας μήνας από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ, θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του.

Σε αυτόν τον πρώτο μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ είδε -μέσω της διαπραγμάτευσης- να αναβάλλονται για την ώρα οι βασικές προεκλογικές του εξαγγελίες, ενώ έκανε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Δεν ξέρω αν αυτά θεωρούνται επιτυχία από την κυβέρνηση αλλά μάλλον δεν είναι.

Έχοντας εξασφαλίσει χρόνο -μέσω της διαπραγμάτευσης-, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει τώρα να αποδείξει πως είναι πραγματικά διαφορετικός από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ο μόνος τρόπος να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ πως διαφέρει είναι να στραφεί κατά των ολιγαρχών.

Στις προεκλογικές του εξαγγελίες, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στραφεί κατά των ολιγαρχών, ενώ είχε δεσμευτεί πως θα αντιμετωπίσει επιτέλους και το θέμα των παράνομων και χρεοκοπημένων ιδιωτικών ΜΜΕ.

Για την ώρα, βλέπουμε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να κόβουν βόλτες στα κανάλια των νταβατζήδων και να χαριεντίζονται με τους Πρετεντέρηδες.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποδείξει πως διαφέρει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πρέπει να δράσει αμέσως.

Επίσης θα πρέπει να πείσει πως δεν ξεχωρίζει τους ολιγάρχες σε κακούς και συριζαίους. Όχι τίποτε άλλο αλλά ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει κάνει ήδη δηλώσεις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να οργανώσει αμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Και βέβαια, τώρα που αποδείχτηκε πως μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που υπέγραφαν τα πάντα χωρίς να τα διαβάσουν.

Αν δεν αποδοθεί Δικαιοσύνη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει μακριά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε χρόνο με τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup.

Από την στιγμή που δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει άμεσα τις βασικές προεκλογικές του εξαγγελίες, θα πρέπει να κάνει όλα αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά και δεν έχουν σχέση με τις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές.

Ο χρόνος μετράει. Από τώρα.

Ξεκινήστε.

pitsirikos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου