Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Τι Ελευθέριος, τι Ευάγγελος, Βενιζέλος να είναι

Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σε πολύ δύσκολη θέση λίγο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αφού ο ίδιος είναι τελειωμένος πολιτικά είτε το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να μπει στη Βουλή, είτε μείνει εκτός. Μπροστά στο τέλος του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έφτασε στο σημείο να συγκρίνει τον εαυτό του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Σε ομιλία του στην Καλλιθέα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε το εξής:

«Στις εκλογές του 1920, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η μικρασιατική εκστρατεία, οι Έλληνες πολίτες καταψήφισαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Αλλά λίγο αργότερα, μετά την καταστροφή, τον έψαχναν για να εκπροσωπήσει αυτός τη χώρα στη διαπραγμάτευση για τη συνθήκη της Λoζάνης».

Πέρα από την ατυχή σύγκριση του εαυτού του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τη σύγκριση της σημερινής Ελλάδας με την Ελλάδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος «ξεχνάει» να αναφέρει και μερικά άλλα στοιχεία αλλά αυτό είναι λογικό, αφού ξέρει πως απευθύνεται σε αμόρφωτους.


Ναι, οι πολίτες καταψήφισαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο στις εκλογές του 1920, αλλά ποιος ήταν αυτός που προκήρυξε τις εκλογές το 1920;

Μα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Πολύ έξυπνο να προκηρύξεις εκλογές ενώ η χώρα σου είναι σε πόλεμο.

«Ναι, αλλά ο Ελευθέριος Βενιζέλος σεβάστηκε το Σύνταγμα που προέβλεπε εκλογές.»

Τι μου λες; Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κυβερνούσε δικτατορικά και είχε το Σύνταγμα γραμμένο στα παλιά του τα παπούτσια.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα τον κοινοβουλευτισμό και, ως προς αυτό, μοιάζει πολύ και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον Αντώνη Σαμαρά.

Επίσης, ωραίες είναι οι αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά να πούμε κάποια στιγμή και ποιος ξεκίνησε την Μικρασιατική Εκστρατεία.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Δεν είναι λίγοι οι ιστορικοί που πιστεύουν πως ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε εκλογές το 1920, γνωρίζοντας πως θα τις χάσει.

Ο Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος ήταν συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου, δεν είχε καμία αμφιβολία πως ο Βενιζέλος ήξερε ότι θα χάσει τις εκλογές.

Δηλαδή, ο Ελευθέριος Βενιζέλος έβλεπε την ήττα να έρχεται και προσπάθησε -με τις εκλογές- να αποφύγει την ταύτιση του ονόματός του με την επερχόμενη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ένας ευφυής και ικανός πολιτικός, ο οποίος προσέφερε πάρα πολλά στην δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αλλά δεν ήταν ούτε θεός, ούτε άγιος.

Γνώριζε πολύ καλά το πολιτικό παιχνίδι στην διεθνή σκακιέρα, και οι περισσότερες επιλογές του, του βγήκαν.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε μια φορά το λάθος να εμπιστευτεί τους Βρετανούς, και η χώρα οδηγήθηκε στον πόλεμο που προκάλεσε την Μικρασιατική Καταστροφή.

Έκανε και άλλα λάθη ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπως το να μην αντιληφθεί αμέσως το Ποντιακό Ζήτημα και την δυναμική του αντάρτικου των Ποντίων.

Αλλά δεν είναι και πολύ τίμιο να κρίνει κάποιος έναν πολιτικό σαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο -ο οποίος ηγήθηκε της χώρας σε μια εξαιρετικά δύσκολη, κρίσιμη και πολεμοχαρή περίοδο- από την ειρηνική Ελλάδα του 2015. Άλλωστε, δεν έχω σκοπό να αποκαθηλώσω τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Έκανε ό,τι μπορούσε. Στόχος του ήταν πάντα το καλό της πατρίδας. Οπότε, πάλι στο θέμα:

Η Μικρασιατική Καταστροφή προήλθε από έναν πόλεμο. Πολλοί το ξεχνούν αυτό.

Στον πόλεμο, άλλες φορές κερδίζεις, άλλες φορές χάνεις. Στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, ο δικός μας στρατός ηττήθηκε.

Και ακολούθησε η Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Μικρασιατική Καταστροφή ακολούθησε την ήττα του ελληνικού στρατού στο πεδίο της μάχης.

Όσοι σύγχρονοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να τρομάξουν ή να συγκινήσουν τους Έλληνες, αναφερόμενοι με μεγάλη άνεση και ευκολία στην Μικρασιατική Καταστροφή -λες και πρόκειται για την Γιουροβίζιον-, δεν σέβονται καθόλου ούτε τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, ούτε τους απογόνους αυτών των θυμάτων (σ.σ. είμαι ένας από αυτούς τους απογόνους).

Και επειδή την Μικρασιατική Καταστροφή την έφερε στο προσκήνιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος -για να συγκρίνει τον εαυτό του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο-, ελπίζω οι σύγχρονοι Έλληνες, να δείξουν έστω και τώρα λίγη αξιοπρέπεια, και να στείλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο όχι στη Βουλή αλλά στην Δικαιοσύνη.

Ας μιλήσει στους δικαστές ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την Μικρασιατική Καταστροφή.

Ας πει στους δικαστές πως είναι ο διάδοχος του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Μπορεί να την γλιτώσει με έναν ζουρλομανδύα.

pitsirikos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου