Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Ο νεκρός μας δικαίωσε

D C
Κάθε φορά που πεθαίνει κάποιος διάσημος, πολλοί άνθρωποι μοιάζουν έτοιμοι από καιρό για τον θάνατό του. Αν και ο θάνατος έρχεται ξαφνικά και απροειδοποίητα στη ζωή του ανθρώπου -κανείς δεν ξέρει πότε θα πεθάνει και ευτυχώς που είναι έτσι γιατί, αλλιώς, η ζωή μας μάλλον θα ήταν μια κόλαση γεμάτη εγκλήματα-, ο θάνατος των διάσημων προσώπων αντιμετωπίζεται συχνά σαν κοσμικό γεγονός.
Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον που προκαλούν οι θάνατοι των διάσημων προσώπων, γιατί οι διάσημοι νεκροί «πουλάνε».

Οι διάσημοι «πουλάνε» και νεκροί και ζωντανοί, οπότε είναι λογικό στην οικονομία της αγοράς να γίνεται ο διάσημος νεκρός το ιδανικό προϊόν.

Διάσημοι νεκροί, όπως ο Μάικλ Τζάκσον και οι σταρ του Χόλιγουντ, αποφέρουν πάρα πολλά χρήματα και μετά τον θάνατό τους σε όποιον γράφει «πικάντικα» άρθρα για αυτούς.


Όταν πεθάνει κάποιος διάσημος, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις αυτούς, οι οποίοι γράφουν ή λένε κάτι για να τον τιμήσουν, να τον αποχαιρετήσουν και να τον ευχαριστήσουν, από αυτούς που θέλουν μόνο να τα οικονομήσουν.
Θαυμαστές, γνωστοί, φίλοι και εχθροί του διάσημου εκλιπόντα πιάνουν κουβεντούλα μεταξύ τους, διαφωνούν, τσακώνονται και βρίζονται, με αποτέλεσμα να γίνεται πάνω από το φέρετρο του μουνιού το πανηγύρι.

Και φυσικά, σχεδόν κανείς δεν μιλάει για τον νεκρό. Ο θάνατος του διάσημου νεκρού είναι μια ευκαιρία να μιλήσουν για τον εαυτό τους.

Ξεκινούν να μιλούν ή να γράφουν για τον διάσημο νεκρό και καταλήγουν να μιλάνε για τον εαυτό τους και τα επιτεύγματά τους· προφανώς, θέλουν να επισημάνουν πως ο νεκρός ήταν πολύ τυχερός που τους γνώρισε, οπότε η ζωή του ήταν γεμάτη.

Πολλοί θυμούνται και κάποιες στιγμές που πέρασαν κοντά στον εκλιπόντα, μεταφέροντας με πολύ κέφι κάποιες απίθανες ιστορίες που δεν ξέρεις αν είναι αλήθεια ή ψέματα, αφού ο νεκρός δεν μπορεί να τις επιβεβαιώσει ή να τις διαψεύσει.

Οπότε, ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε επιτέλους με αυτό το τετριμμένο «Ο αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας» -που δεν σημαίνει, βέβαια, πως ο νεκρός έχει δίκιο αλλά πως ο νεκρός απαλλάχθηκε από την αμαρτία, αφού δεν μπορεί πια να αμαρτήσει-, και να λέμε κάτι πιο μοντέρνο που θα αρέσει και στις αγορές.

Αφού ο θάνατος διασήμων ανθρώπων δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους να ξεκινούν να μιλούν για τον νεκρό και να καταλήγουν να μιλούν για το δικό τους μεγαλείο, θα είναι σωστότερο και τιμιότερο να λέμε το εξής:

Ο νεκρός μας δικαίωσε.

pitsirikos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου