Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ένα παιδί


Ένα παιδί

Δε μετράει άστρα, δεν πίνει με τους φίλους του ποτό, δεν φοιτά σ' ένα Πανεπιστήμιο, δεν οδηγεί ένα ακριβό διθέσιο, δεν φορά κουστούμια, δεν ποστάρει selfies στο facebook, δεν ξενυχτά στα μπουζούκια. Δεν, δεν, δεν... Δεν τρώει!

Αλήθεια θα ήμουν πολύ ρομαντική αν μέσα σε όλα αυτά που ακούγονται έκανα μια ταπεινή ερώτηση προς όλους αυτούς που βιάζονται να καταδικάσουν τον Νίκο Ρωμανό; Αλήθεια σκεφτήκατε ποτέ ποιος έβαλε στο χέρι του Νίκου το καλάζνικοφ; Γιατί άφησε την ήσυχη και εύκολη ζωή του, γόνος του Νάσιουτζικ, και αποφάσισε να ληστέψει μια τράπεζα και να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα μιας φυλακής; Γιατί τώρα ενώ πεθαίνει δεν τρώει, δεν θέλει πολιτικές χάρες; Γιατί; Γιατί;


Ίσως όλα να ξεκίνησαν εκείνη τη νύχτα στις 6 του Δεκέμβρη, τότε που σκοτώθηκε άδικα ο φίλος του. Ίσως και λίγο πιο μετά, όταν άκουσε όλους αυτούς να μιλάνε για έναν Αλέξη που δεν ήταν και τόσο φρόνιμος. Ίσως να μην του αρκούσε η τιμωρία του δολοφόνου. Ίσως εκείνη τη νύχτα που πέθανε ο Αλέξης να γεννήθηκε ένα αγρίμι μέσα στο Νίκο. Ίσως αυτό το γιατί του θανάτου του Αλέξη να έγινε η αιτία να οπλιστεί το χέρι του Νίκου.
Μα πίσω από όλα αυτά κρυβόμαστε εμείς. Εμείς που τότε βγήκαμε και φωνάξαμε στους δρόμους της Αθήνας και όχι μόνο. Εμείς που γρήγορα ξεχάσαμε και καθίσαμε ξανά αναπαυτικά στον καναπέ μας. Χαλάμε τη βολή μας μόνο για να φτιάξουμε μια ψεύτικη εικόνα της ζωής μας στα Social Μedia και έπειτα πάλι στο καναπέ μας. Θεατές στο θέατρο που μας σερβίρουν κατά καιρούς. Θεατές στη μοιρασιά μιας πίτας που σε μας πετάνε ένα ξεροκόμματο. Όμως να που τώρα γινόμαστε ξανά θεατές σε ένα φόνο ακόμη!

Πέθανε ο Αλέξης και πριν τον Αλέξη ο Καλτεζάς, και τώρα περιμένουμε το θάνατο του Ρωμανού. Γινόμαστε τιμωροί για έναν νέο, έναν νέο που έχασε ένα φίλο μια νύχτα άδικα. Γιατί αν του βγάλουμε το περιτύλιγμα του αναρχικού τρομοκράτη, αυτό είναι ο Νίκος! Αλήθεια ποιος σε τρομοκρατεί περισσότερο θεατή μου, ο Νίκος που μπήκε και έκλεψε μια τράπεζα ή αυτός που λέει ναι σε όλα κάθε φορά που γίνεται μια ψηφοφορία στη Βουλή; Ποιος είναι πιο επικίνδυνος γι αυτή τη χώρα, ο Νίκος που κάνει απεργία πείνας γιατί θέλει να σπουδάσει ή αυτοί που σε αναγκάζουν να ζεις με 500 ευρώ το μήνα; Ποιος είναι τρομοκράτης, ο Νίκος που έκλεψε μια τράπεζα ή αυτοί που έκαναν τους νέους να πάνε στην ξενιτιά όπως είχε πάει και ο παππούς σου; Ποιος σε τρομοκρατεί περισσότερο, ο Νίκος που κάνει απεργία πείνας ή αυτός που έκανε την δημόσια Υγεία ανύπαρκτη; Ποιος σε τρομοκρατεί περισσότερο, ο Νίκος που έκλεψε την τράπεζα ή αυτός που σου ζητάει να εργαστείς εθελοντικά; Ποιος όπλισε το χέρι του Ρωμανού; Ποιος είναι θεατής στο φόνο του Ρωμανού; Εσύ κι εγώ που ακούμε αναρχικός και τρέχουμε μακριά του. Αν ήταν ένας από τα δικά τους παιδιά τώρα θα ήταν έξω. Θα φορούσε το κουστούμι του, θα σπούδαζε δήθεν στο εξωτερικό και θα γυρνούσε πίσω να γίνει βουλευτής. Αν ήταν γραμμένος σε κάποιο από τα δικά τους κόμματα ο Νίκος Ρωμανός θα ήταν ίσως αυριανός πολιτικός! Θα ήταν άλλος ένας σωτήρας σου. Από αυτούς τους ψεύτικους που σε πούλησαν μέσα σε μια νύχτα στη Γερμανία. Ναι στη Γερμανία, εκείνη που κάποτε ο προπάππους σου πολέμησε κι έχασε τη ζωή του... Από αυτούς που σε φλομώνουν στο ψέμα κάθε μέρα και εσύ εκεί ο θεατής και ο πιστός τους ακόλουθος!

Ως πότε; Πόσοι πρέπει να πεθάνουν; Έστω κι ας είναι αναρχικοί, πόσοι πρέπει να πεθάνουν; Μέχρι πότε θα ντύνεις με ταμπέλες τους ανθρώπους για να δικαιολογείς τον θάνατο τους; Ως πότε θα είσαι αυτός ο απαίσιος νεοέλληνας του καναπέ που θα σε ταίζουν πότε με δράκους και πότε με σωτήρες όταν πάντα οι ίδιοι θα σου πίνουν το αίμα;

Φτάνουν Χριστούγεννα. Πριν καθίσεις να φας το γιορτινό γεύμα σου θυμήσου πως αυτή η γιορτή είναι κυρίως για να μοιράζεις αγάπη. Πριν πεις καλά κάνουν στο κωλόπαιδο σκέψου πως ο Νίκος θα μπορούσε να ήταν το δικό σου παιδί. Σκέψου πως ίσως να ήσουν κι εσύ ο Νίκος αν είχε πεθάνει στα χέρια σου ο φίλος σου χωρίς λόγο. Κάνε μια παύση και κοίτα τα μάτια αυτού του παιδιού κι εκεί θα καταλάβεις γιατί ο Νίκος διάλεξε να πεθαίνει το 2014 στην Ελλάδα!

Νίνα Γραμματικάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου