Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Χωρίς βήμα πίσω…


Οι κρατούμενοι Νίκος Ρωμανός και Ηρακλής Κωστάρης βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 10/11 και 29/10 αντίστοιχα, διεκδικώντας το αυτονόητο - εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσουν τη σχολή στην οποία πέρασε φέτος με πανελλαδικές εξετάσεις ο πρώτος και φοιτά ήδη εδώ και τρία χρόνια ο δεύτερος. 

Το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατούνται απέρριψε το καθ’ όλα νόμιμο αίτημά τους, εφαρμόζοντας στην περίπτωσή τους ένα απαράδεκτο και εκδικητικό καθεστώς εξαίρεσης και διακρίσεων. 

Βλέπεις αυτοί οι άνθρωποι κατά το κράτος, είναι τρομοκράτες. Κι εσύ ακόμη που διαβάζεις αυτό το κείμενο … ίσως κι εσύ, τρομοκράτες να τους θεωρείς. 

Δεν είναι όμως εκείνοι που κατάσχουν τα σπίτια και την περιουσία του λαού. Δεν είναι όμως εκείνοι που βγάζουν νόμους που βυθίζουν τη χώρα στην εξαθλίωση και μας δολοφονούν καθημερινά. Δεν είναι όμως εκείνοι που κλέβουν τις συντάξεις και τους μισθούς του κάθε φτωχού βιοπαλαιστή, όπως κάνουν οι τράπεζες, οι κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές. 

Κι αν στ’ αλήθεια αυτοί οι άνθρωποι σου προκαλούν τρόμο, είναι γιατί εκείνοι πίσω απ’ τα κάγκελα νιώθουν πιο ελεύθεροι απ’ ότι εσύ εκεί έξω. Και είναι … πραγματικά ελεύθεροι. Γιατί ξέρεις … πραγματική ελευθερία έχει μονάχα εκείνος που ρισκάρει να πεθάνει γι αυτήν. Αν στ’ αλήθεια αυτοί οι άνθρωποι σου προκαλούν τρόμο είναι γιατί σου δείχνουν κατάμουτρα τι πάει να πει να είσαι ζωντανός. Γιατί για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη απ’ το απλό γεγονός της αναπνοής. 

Δεν είναι λοιπόν μόνο εκδικητική και εξοντωτική η πολιτική που κάθε μέρα ξεδιπλώνει με επιταχυνόμενους ρυθμούς η σημερινή κυβέρνηση. Είναι και η δική σου αδιαφορία απέναντι στον αγώνα αυτών των ανθρώπων. 

Και ως προς το τελευταίο, ο Νίκος Ρωμανός σίγουρα τοποθετείται καλύτερα: 

«Ο καθένας απαντάει στα διλήμματα και κάνει τις επιλογές του. Ή θεατές σε απομονωμένες πολυθρόνες μιας ευνουχισμένης ζωής ή δράστες των γεγονότων που διαμορφώνουν την εξέλιξη της ιστορίας.»

Εσύ λοιπόν θα παραμείνεις θεατής ή μήπως ήρθε πια καιρός να δράσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου