Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Η Παιδεία στο... γύψο!

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό 7.000 αστυνομικών, εκ των οποίων 80 διμοιρίες με 2.560 άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι έχουν αναλάβει από την Πέμπτη τη φύλαξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και άλλων «κρίσιμων» κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, αναμένεται να εορταστεί την προσεχή Δευτέρα  η 41 η Επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Ήδη, από τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης η πρωτεύουσα τελεί υπό αστυνομικό κλοίο, αφού η ηγεσία της ΕΛΑΣ. έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο «απομονωμένων και αποστειρωμένων Πανεπιστημίων».


Η έκκληση  -  πρόσκληση του Πρυτάνη του Πανεπιστημίου Αθηνών κου Θεόδωρου Φορτσάκη στην ΕΛΑΣ, προκειμένου να  μεριμνήσει για τη φύλαξη των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος ώστε να αποφευχθούν καταλήψεις από τους φοιτητές, θυμίζει  ακριβώς αυτό το απολυταρχικό και αυταρχικό καθεστώς που 41 χρόνια πριν θέλησαν να ανατρέψουν, δίνοντας ακόμα και τις ζωές, τους οι φοιτητές του Πολυτεχνείου.

Ο Πρύτανης, υποταγμένος στις προσωπικές φιλοδοξίες και την απροκάλυπτη ματαιοδοξία του προτίμησε να φανεί «αρεστός στους νοικοκυραίους»,  θεωρώντας πως με την επιβολή της «αστυνομοκρατίας»  θα αποτρέπει το ενδεχόμενο ταραχών από τους «μπαχαλάκηδες».

Ταυτόχρονα όμως, «κατάφερε» να απαξιώσει το ίδιο το νόημα της Επετείου αυτής καθ΄ αυτής, καθώς και να «προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών» .

Φυσικό επόμενο, η αψυχολόγητη απόφαση του Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ν΄ «ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου», προκαλώντας την οργή των φοιτητών.

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι φοβούνται πως τα επεισόδια της  περασμένης Πέμπτης έξω από το κτίριο της Νομικής και της Πρυτανείας, καθώς και στο Πολυτεχνείου ήταν τα «προεόρτια» των όσων θα «συμβούν» στην πορεία της προσεχούς Δευτέρας.

Εδώ και μήνες η κατάσταση στο χώρο της παιδείας μοιάζει με «καζάνι έτοιμο να εκραγεί», με τα «ανοικτά μέτωπα» στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, αντί να μειώνονται να πολλαπλασιάζονται.

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί αφήνουν να εννοηθεί πως, δεν θ΄  αφήσουν ν΄ «ανοίξει ρουθούνι» , εφαρμόζοντας το δόγμα που ξέρουν να εφαρμόζουν καλύτερα από τον καθένα… «Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της αστυνομικής επιχείρησης: «Κλειστά  - απομονωμένα Πανεπιστήμια», για τον τριήμερο εορτασμό της Επετείου:
  1. Έχουν επιστρατευθεί 6.000-7.000 αστυνομικοί
  2. 80 διμοιρίες των ΜΑΤ. Η κάθεμια με 32 άνδρες, έναντι των 25 που είναι η συμβατική της δύναμη.
  3. Από την περασμένη Πέμπτη διμοιρίες των ΜΑΤ είναι παραταγμένες επί 24ωρου βάσεως στα κτίρια της Νομικής και της ΑΣΟΕΕ, καθώς και στην Πρυτανεία, απαγορεύοντας την είσοδο σε φοιτητές και καθηγητές.
  4. Υπό αστυνομικό κλοιό θα τελούν , την ημέρα της Πορείας του Πολυτεχνείου και κεντρικά κτίρια της πρωτεύουσας (π.χ. Βουλή, Πρεσβεία των ΗΠΑ, Πολεμικό Μουσείο») που θεωρούνται «πιθανοί στόχοι» των διαδηλωτών. 
  5. Την ίδια ημέρα επίσης, σε « κομβικά σημεία» των Εξαρχείων, σε κεντρικούς σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και περιμετρικά των Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων αστυνομικοί με πολιτικά θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους σε νεαρά άτομα, τα οποία  θα κρίνουν ως ύποπτα για την πρόκληση επεισοδίων.
  6. Από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου περιμετρικά από το κτήριο του ΕΜΠ στην Πατησιών και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, τίθενται σε εφαρμογή έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα από την Τροχαία , με κυριότερο την απαγόρευση στάθμευσης.
Η ουσία όμως είναι ότι ανεξάρτητα από τα «δρακόντεια μέτρα ασφαλείας» και τις φωνές διαμαρτυρίας από την «απέναντι πλευρά», ότι εκπαιδευτικοί, μαθητές, Διοικητικοί, Πανεπιστημιακοί, καθώς και η πολιτική ηγεσία αντί να λειτουργήσουν από κοινού για την επίλυση των χρόνιων παθογενειών του συστήματος, συνεχίζουν να επιδίδονται σ΄ έναν ανούσιο πόλεμο εντυπώσεων, προτιμώντας να κρύψουν τα προβλήματα «κάτω από το χαλάκι». 

πηγη: to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου