Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Σεισμός στο Μαξίμου από το νέο μπλόκο της τρόικας στις 100 δόσεις

Σοβαρούς κλυδωνισμούς προκαλεί στον κυβερνητικό συνασπισμό το νέο μπλόκο της τρόικας στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, καθώς ζητά μετ’ επιτάσεως επιπλέον τροποποιήσεις που θα αλλάξουν άρδην την ίδια τη δομή της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν λιγότερες δόσεις από 100...
που προβλέπει η νέα ρύθμιση, υπαγωγή στη ρύθμιση με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και αύξηση της ελάχιστη δόσης για την υπαγωγή των οφειλετών σε αυτήν.
Αποτέλεσμα είναι να πηγαίνει για μία ακόμη φορά πίσω το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής.


Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο, μετά το φιάσκο της περασμένης εβδομάδας με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, εμφανίζονται αδιάλλακτοι στην αλλαγή της ρύθμισης που ψηφίστηκε στη Βουλή. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το νέο τετ α τετ που θα έχουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος το μεσημέρι της Τρίτης.

«Τυχόν νέα υπαναχώρηση θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία και την συνέχεια του κυβερνητικού συνασπισμού», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε νέο… κόκκινο συναγερμό, καθώς τονίζουν ότι πέραν του πολιτικού κόστους υπάρχει και σοβαρό ενδεχόμενο για αστοχίες. Και αυτό διότι εάν αλλάξουν οι όροι της ρύθμισης οι δικαιούχοι που θα υπαχθούν σε αυτή θα είναι πολύ λιγότεροι, με αποτέλεσμα αυτό να έχει άμεση επίπτωση στα προσδοκόμενα έσοδα.

Σημειώνεται ότι η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων είχε αναφέρει προχθές ότι στη ρύθμιση εντάσσονται οφειλές που ανέρχονται στο ποσό των 14 δισ. ευρώ. Εφόσον τροποποιηθούν οι όροι, η ρύθμιση θα έχει την ίδια κατάληξη με την προηγούμενη, δηλαδή πολύ μικρή συμμετοχή και αδυναμία παραμονής σε αυτή.

«Κάναμε μια ενδελεχή κουβέντα για όλα. Η διαπραγμάτευση προχωράει» ανέφερε ο Γκίκας Χαρδούβελης σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών και σε ερώτηση πότε θα επιστρέψει η τρόικα, απάντησε: «Ακόμα δεν το ξέρουμε».

Πλέον ο ορίζοντας για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως τις 8 Δεκεμβρίου έχει σχεδόν χαθεί, με την ελληνική πλευρά να καθησυχάζει ότι ακόμη και εάν δεν ολοκληρωθεί μέχρι τότε η αξιολόγηση υπάρχει χρόνος ώστε να λάβει το Eurogroup τις απαραίτητες αποφάσεις για τις δόσεις των 3,6 δισ. ευρώ, για την προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά και για τη διευθέτηση του χρέους. Πάντως, στελέχη του Ευρωσυστηματος δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία αυτή, τονίζοντας πως την περίοδο των Χριστουγέννων τα κοινοβούλια της ευρωζώνης παραμένουν κλειστά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι σχεδόν έτοιμο να καταθέσει την Παρασκευή το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού 2015 στη Βουλή. Αυτό θα περιλαμβάνει μικρές αλλαγές στα δημοσιονομικά μεγέθη, αναπροσαρμόζοντας επί τα βελτίω το εφετινό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ δεν θα έχει διαφοροποιήσεις -σε σχέση με το προσχέδιο- στο μακροοικονομικό σενάριο, τοποθετώντας στο 2,9% την ανάπτυξη για το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση για μικρά χρέη έως 15.000 προβλέπει την αποπληρωμή τους σε 100 δόσεις και για πάνω από το ποσό αυτό σε 72 δόσεις. Μάλιστα στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν σχεδόν όλοι οι οφειλέτες (εκτός όσων έχουν χρεή άνω των 1.000.000 ευρώ βασική οφειλή), χωρίς όρους και προυποθέσεις, χωρίς εισοδηματικά και άλλα κριτήρια , χωρίς να χρειάζονται εγγυήσεις.

πηγη:kafeneio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου