Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Είμαστε τυχεροί


I 
 Ένα όμορφο βράδυ, πριν από μερικές ημέρες, συζητούσαμε με μια πολύ διεθνή παρέα, τρώγοντας και πίνοντας δίπλα στην θάλασσα. Το ένα θέμα έφερνε το άλλο και φτάσαμε στην ελληνική χρεοκοπία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Αφού συμφωνήσαμε όλοι πως τα δικαιώματα και τα «προνόμια» που κατακτήθηκαν με αγώνες των προηγούμενων γενιών πάνε τώρα στο διάολο -όχι μόνο στην Ελλάδα, βέβαια-, εγώ επέμεινα πως εδώ είμαστε να αγωνιστούμε, αν το επιθυμούμε, και πως, παρ” όλα αυτά, είμαστε τυχεροί.

Είμαστε πιο τυχεροί από τις προηγούμενες γενιές και από συνανθρώπους μας που ζουν σήμερα σε άλλες περιοχές του πλανήτη.


Με εξαίρεση τους πρώην Γιουγκοσλάβους, δεν βιώσαμε πολέμους, ούτε ζούμε την φρίκη που ζουν καθημερινά Σύροι, Ιρακινοί και άλλοι λαοί.

Είμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε στον δυτικό κόσμο. Είμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε σε χριστιανικές κοινωνίες που μας επιτρέπουν -μετά από αγώνες αιώνων- να μην είμαστε χριστιανοί ή οτιδήποτε άλλο.

Την ίδια ώρα που εμείς αγωνιούμε για το πώς θα πληρώσουμε τους φόρους και αν θα βρούμε δουλειά, σε πολλές μουσουλμανικές κοινωνίες η πλειοψηφία των ειρηνικών και φιλήσυχων πολιτών είναι υποχρεωμένη να ανέχεται από φόβο και τρόμο τους παρανοϊκούς τζιχαντιστές και σαλαφιστές που θέλουν να οδηγήσουν τις κοινωνίες πίσω στον 7ο αιώνα.

Μάλιστα, στα σχέδιά τους είναι να διαδώσουν το Ισλάμ και να οδηγήσουν και την Ευρώπη και όλο τον πλανήτη στον 7ο αιώνα.

Δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουμε στον 7ο αιώνα. Αν είναι να επιστρέψουμε κάπου, ας πάμε κατευθείαν στο 5ο αιώνα π.Χ., που μας συμφέρει.

Εγώ λέω πως οι μουσουλμανικές κοινωνίες θα προχωρήσουν, η πρόοδος και η ελευθερία θα νικήσουν τον σκοταδισμό και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Όσοι ονειρεύονται εφαρμογή του νόμου της Σαρία, να πάνε στη μέση της ερήμου -εκεί που είναι η θέση τους δηλαδή- και να μαστιγώνουν γυναίκες, ομοφυλόφιλους και άπιστους· αν βρεθούν, βέβαια, κάποιοι να τους ακολουθήσουν.

Όποιες διαφωνίες και να έχεις με το ευρωπαϊκό δίκαιο, μάλλον είναι κάπως καλύτερο από τη Σαρία.

Η πτώση του Σάχη στο Ιράν έφερε τον Αγιατολάχ Χομεϊνί -που ήταν πολύ χειρότερος από τον Σάχη-, ενώ η πτώση του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο έφερε στην εξουσία τον Μόρσι που προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, και ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Καλύτερα οι στρατιωτικοί, παρά οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Από τα δυο κακά, προτιμάς το λιγότερο κακό.

Οι πολίτες του δυτικού κόσμου έδωσαν μεγάλους και πολύχρονους αγώνες, για να καταφέρουν να απαλλαγούν από την αφόρητη και τυραννική εξουσία της Εκκλησίας.

Δεν γλιτώσαμε από την εξουσία των παπάδων, για να φάμε στη μάπα τους μουλάδες.

Οι πολίτες των μουσουλμανικών χωρών πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά των πολιτών των δυτικών κοινωνιών και να αγωνιστούν για το δικαίωμα στην ελευθερία. Κι εμείς πρέπει να τους βοηθήσουμε.

Οι μουσουλμανικές κοινωνίες χρειάζονται επειγόντως έναν Διαφωτισμό.

Εγώ είμαι αισιόδοξος. Ο τρόμος και η φρίκη που κυριαρχούν σήμερα σε αρκετές μουσουλμανικές κοινωνίες θα δώσουν την θέση τους στην πρόοδο και την ελευθερία.

Βέβαια, δεν ξεχνώ τον άθλιο ρόλο που έπαιξαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων δυτικών χωρών στην στήριξη τριτοκοσμικών θεοκρατικών καθεστώτων και ομάδων φονταμενταλιστών, επειδή αυτό ήταν προς το συμφέρον τους.

Και για να μην παρεξηγηθώ στη σύγκριση ανάμεσα στις χριστιανικές ευρωπαϊκές κοινωνίες και τις μουσουλμανικές:

Φυσικά, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κανείς δεν μας εμποδίζει να τα κάνουμε καλύτερα, αν πραγματικά αυτό επιθυμούμε και αν είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε για αυτό.


pitsirikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου