Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Συναίσθημα και συμφέρον



Δεν είναι και πολλοί οι Έλληνες που βλέπουν με καλό μάτι μια συμμαχία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ, ενώ το νέο μακελειό που προκαλεί το Ισραήλ στη ρημαγμένη Γάζα οδηγεί στον αποτροπιασμό την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Η στρατιωτική, πολιτική και οικονομική συμμαχία της Ελλάδας και της Κύπρου με το πανίσχυρο -ελέω ΗΠΑ και εβραϊκού λόμπι- Ισραήλ παρουσιάζεται ως μονόδρομος, για να αντιμετωπιστούν τα σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή.


Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει η Τουρκία και το Ισραήλ να τα βρουν μεταξύ τους -ήδη, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η Τουρκία και το Ισραήλ παίζουν διπλό παιχνίδι- και τα σχέδια της Ελλάδας και της Κύπρου για κήρυξη ΑΟΖ και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους να πάνε στον βρόντο.

Σε κάθε περίπτωση, η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν γίνεται με βάση το συναίσθημα αλλά το συμφέρον.

Αλλάζουν τα συμφέροντα, αλλάζει και η εξωτερική πολιτική.

Η Ιταλία μπήκε και στους δυο παγκόσμιους πολέμους με το ένα στρατόπεδο (Γερμανία κλπ), αλλά μετά άλλαξε γνώμη και τελείωσε και τους δυο πολέμους με το άλλο στρατόπεδο.

Στο τέλος των δυο παγκοσμίων πολέμων, η Ιταλία βρέθηκε στο στρατόπεδο των νικητών.

Αυτό δεν έγινε επειδή άλλαξαν τα αισθήματά της αλλά επειδή αυτό ήταν το συμφέρον της.

Είναι λάθος να προσπαθείς να αναλύσεις συναισθηματικά την στάση των κρατών.

Κι αυτό είναι ένα λάθος που οι Έλληνες, ως μεσογειακός λαός, το κάνουμε συχνά.

Συναισθήματα και ηθική έχουν οι άνθρωποι. Ο καθένας μας ξεχωριστά.

Τα κράτη έχουν μόνο συμφέροντα.

(Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για την ελληνική εξωτερική πολιτική, γιατί η Ελλάδα είναι ένα κράτος-επαίτης που ζει από την ίδρυσή του με δάνεια· για την ακρίβεια, τα δάνεια ξεκίνησαν πριν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Η εξωτερική αλλά και η οικονομική πολιτική της Ελλάδας σχεδιάζονται από τις ΗΠΑ και την Γερμανία, και εκτελούνται πιστά από τους Έλληνες υπηρέτες τους, που προσπαθούν να διασωθούν. Ένα κράτος-ζητιάνος, όπως η Ελλάδα, δεν έχει δική του πολιτική. Και τώρα ξέμεινε κι από συναίσθημα.)


pitsirikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου