Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Να παραμένεις άνθρωπος …











Να παραμένεις άνθρωπος … Δε σου ζητώ κάτι παραπάνω από ανθρωπιά. 

Απαρνήσου κάθε είδους ταμπέλα. Άδειασε το μυαλό σου και σκέψου καθαρά. Ανεξαρτήτως από ότι θέτεις ως προσωπική αντίληψη ή ως στάση ζωής. Ανεξαρτήτως από το πώς ορίζεις τον άνθρωπο και τη φύση. Ανεξαρτήτως των θέσεων που υιοθετείς περί φιλοσοφίας, οικονομίας ή οργάνωσης της κοινωνίας. Ξεκλείδωσε τις σκέψεις σου, άνοιξε τα όρια σου και ψάξτο παραπάνω. 

Βάλε  το μυαλό σου να κουραστεί λιγάκι, διάβασε, ενημερώσου. Αμφισβήτησε, γίνε καχύποπτος και οξυδερκής. Δείξε ενδιαφέρον για το κοινό συμφέρον, το δικό σου, μα και του διπλανού σου … Στη δουλειά, στο σχολείο, στη γειτονιά σου. 

Μην περιμένεις από κόμματα και παρατάξεις. Μη βολεύεσαι και μην πιστεύεις σε υποσχέσεις. Δεν υπάρχουν μεσσίες. Το μέλλον σου, και το μέλλον των παιδιών σου είναι στα χέρια σου. Αγωνίσου και διεκδίκησε ότι σου ανήκει, υπερασπίσου το δίκαιο. Μη φοβάσαι, μη τρομοκρατείσαι. Αυτό θέλουν, να φοβάσαι. Στο φόβο σου πατάνε. Μη τους αφήνεις. Μη το βάζεις κάτω. Μοιράσου τις έγνοιες σου, τα προβλήματα σου. Τα ίδια ζόρια με εσένα, τα τραβάνε κι άλλοι. 

Άπλωσε το χέρι στο διπλανό σου και θα δεις που ο κύκλος θα μεγαλώσει. Ναι, αυτό είναι αλληλεγγύη και είναι το τελευταίο μας όπλο απέναντι στην εξαθλίωση που βιώνουμε. Μη ‘’τρως’’ ότι σου δίνουνε και σταμάτα να αναπαράγεις πρότυπα. Να ‘σαι ο εαυτός σου και να εμπιστεύεσαι τις δυνάμεις σου. Ξεχώρισε το φίλο απ’ τον εχθρό και μη βολεύεσαι στον ‘’εύκολο’’ δρόμο, θα οδηγηθείς σε αδιέξοδο. 

Είναι η ώρα να επιλέξεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις και όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις, τόσο το καλύτερο για σένα. 

Θέλει μόχθο και προσπάθεια για να διεκδικήσεις όσα μας ανήκουν. Αλλά τι προτιμάς; Να γίνεις άξιος αποδέκτης της  μοίρας που μας ορίζουν κάποιοι άλλοι; Ή να πολεμήσεις για να φτιάξεις τη δική σου πορεία; 

Η φωτιά έχει φτάσει στα σπίτια μας και θα καούμε όλοι αν αδιαφορήσουμε. Είναι στο χέρι σου. 

Κι εγώ το μόνο που σου ζητώ και το μόνο που πιστεύω ότι έχει αξία είναι να παραμένεις άνθρωπος. Μπορείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου