Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Δημοκρατία με παρθενορραφή


 
Στο μήνυμά του για την επέτειο της συμπλήρωσης 40 χρόνων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρει πως η κρίση έφερε υποχώρηση της δημοκρατίας και αυτή είναι ίσως η δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας.

Θα ήθελα να επισημάνω πως το 1974 δεν αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Δεν υπήρχε Δημοκρατία στην Ελλάδα πριν την χούντα του 1967, για να αποκατασταθεί το 1974.


Εκλογές βίας και νοθείας, εκλογικοί νόμοι που έδιναν στο δεύτερο κόμμα περισσότερες έδρες από το πρώτο κόμμα, πέρασμα της χώρας από τους Βρετανούς στους Αμερικανούς, διαρκής ανάμειξη του Παλατιού στην πολιτική ζωή του τόπου, ΚΚΕ στην παρανομία, επιτηρούμενη ζώνη, πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, αποστασίες, παρακράτος που ήταν το ίδιο το κράτος, διώξεις, εξορίες, βασανισμοί, πολιτικές δολοφονίες και τραμπουκισμοί δεν έχουν καμία σχέση με την Δημοκρατία.

Κι επιτέλους, ας αναγνωρίσουμε στη χούντα πως εξαιτίας της ξεφορτώθηκε η Ελλάδα τον βασιλιά· έκανε και κάτι καλό η χούντα.

Μπορεί αυτό να έγινε από σπόντα -η χούντα δεν ήταν εναντίον του βασιλιά αλλά ο βασιλιάς ήθελε να επιβάλει τους δικούς του στρατιωτικούς σε μια δικτατορία δικής του επιρροής- αλλά, παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν η «Δημοκρατία» που έδιωξε τον βασιλιά αλλά η χούντα.

Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ Δημοκρατία.

Το νέο ελληνικό κράτος φτιάχτηκε με δάνεια -τα δάνεια ξεκίνησαν πριν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους- και συνέχισε να υπάρχει εξαιτίας των δανείων.

Δημοκρατία μόνο με δάνεια δεν γίνεται. Αυτό είναι Δανειοκρατία.

Όποιος έχει διαβάσει την Ελληνική Ιστορία ξέρει πως το θέμα ήταν πότε θα σταματούσαν τα δάνεια.

Τα δάνεια σταμάτησαν.

Και τώρα οι κομπραδόροι, τα πολιτικά τζάκια και οι απόγονοι των δωσίλογων δεν έχουν άλλα δάνεια για να φάνε και είναι πια σε δύσκολη θέση.

Παρ΄όλα αυτά, οι Έλληνες πολίτες -που οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν τι σημαίνει δημοκρατία- τους ανέχονται ακόμα και τους διατηρούν στην εξουσία.

Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρει ακόμα στο μήνυμά του πως για την εμβάθυνση της δημοκρατίας είναι απαραίτητη η ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας.

Ποια ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας;

Πότε ήταν οικονομικά αυτοδύναμη η Ελλάδα;

Όταν έπαιρνε τα δάνεια και την αμερικανική βοήθεια που τα έφαγαν μερικές οικογένειες της αστικής τάξης που δεν είναι ούτε αστική, ούτε τάξη;

Με τα δάνεια και τις οικονομικές βοήθειες που έχει πάρει η Ελλάδα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την χρεοκοπία του 2010, θα έπρεπε να είναι σήμερα μια από τις πιο πλούσιες και σύγχρονες χώρες του κόσμου.

Αλλά δεν πλούτισε η Ελλάδα, πλούτισαν μερικές οικογένειες.

Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρει ακόμα πως η απόφασή του να βάλει την υπογραφή του σε ό,τι του έφερναν μπροστά του οι κυβερνήσεις του Μνημονίου οφείλεται στο σεβασμό που δείχνει στο Σύνταγμα.

Δηλαδή, οι κυβερνήσεις του Μνημονίου ξεσκίζουν το Σύνταγμα αλλά ο Κάρολος Παπούλιας το σέβεται και υπογράφει ό,τι του πασάρουν οι κυβερνήσεις.

Αν ο Κάρολος Παπούλιας είχε λίγη τσίπα, θα είχε παραιτηθεί.

Αφού δεν παραιτήθηκε, να την χαίρεται την Δημοκρατία του.

pitsirikos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου