Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

4 Ιουλίου 2011



Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου του 2011, αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, οι πολίτες που βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος προβληματίζονταν και συζητούσαν στη λαϊκή συνέλευση για το αν έπρεπε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.


Όπως, ίσως, θυμούνται όσοι βρίσκονταν εκεί, κάποιοι υποστήριζαν πως πρέπει να παραμείνουμε στο Σύνταγμα και κάποιοι άλλοι πως πρέπει να φύγουμε με μια συναυλία-γιορτή και να επιστρέψουμε τον Σεπτέμβριο με μια γιορτή.


Αρκετοί άνεργοι διαδηλωτές έλεγαν πως κατάφεραν να βρουν δουλειά για ενάμιση μήνα σε κάποιο νησί ή θέρετρο, και θα ήταν κρίμα να χάσουν αυτά τα λίγα χρήματα που τα χρειάζονταν τόσο πολύ.

Τελικά, υπερίσχυσαν αυτοί που ούρλιαζαν στη λαϊκή συνέλευση πως «η επανάσταση δεν πάει διακοπές» και οι οποίοι, αφού πέτυχαν να περάσει η δική τους άποψη και να μην πάει η «επανάσταση» διακοπές, εξαφανίστηκαν.

Την επόμενη ημέρα δεν ήταν κανείς από αυτούς στο Σύνταγμα. Μάλλον θα πήγαν διακοπές.

Ποιος ξέρει, μπορεί να ήταν οι ίδιοι που «απαλλοτρίωσαν» τα χρήματα που είχαμε μαζέψει για να πληρωθούν οι δικηγόροι και οι εγγυήσεις των διαδηλωτών που συνελήφθησαν στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό που θυμάμαι είναι πως στις 4 Ιουλίου του 2011 μια πολύ γλυκιά κοπέλα πήρε τον λόγο στη λαϊκή συνέλευση και προσπάθησε να αιτιολογήσει γιατί δεν έπρεπε να μείνουμε στο Σύνταγμα.

Την θυμάμαι αυτή την κοπέλα αφενός γιατί είπε κάτι λογικό και αφετέρου επειδή ήταν όμορφη.

Η κοπέλα στάθηκε απέναντι στους «επαναστάτες» και είπε πως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι δυο μαγικοί μήνες για την Ελλάδα και είναι δυο μήνες που δεν έχει καμία σημασία αν είσαι φτωχός ή πλούσιος.

Μίλησε πολύ όμορφα αλλά η πλειοψηφία των διαδηλωτών την αντιμετώπισε με ένα ύφος «τι μας λέει η γκόμενα τώρα;».

Στις 4 Ιουλίου του 2014 –ακριβώς τρία χρόνια μετά- θυμάμαι αυτή την κοπέλα και σκέφτομαι πως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι δυο μαγικοί μήνες για την Ελλάδα, και πως το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν έχει καμία σημασία αν είσαι φτωχός ή πλούσιος.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι για τους φτωχούς.

Αλλά αυτό οι φτωχοί δεν το ξέρουν.

pitsirikos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου