Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Οι εκλογές του ανασχηματισμού


Οι εκλογές του ανασχηματισμού

«Έλαβε το μήνυμα η κυβέρνηση» διαμήνυαν τα ειδησεογραφικά κανάλια μετά τις εκλογές του Μαΐου. Δύο εβδομάδες αργότερα, η κυβέρνηση αυτή που «έλαβε το μήνυμα» προχωρά σε ανασχηματισμό.

Και έρχεται η εύλογη απορία. Ποιο ακριβώς ήταν το μήνυμα που κατέφθασε στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη και της Συγγρού; Γιατί διαφαίνεται πως η πληροφορία που έλαβαν τα κέντρα αυτά ήταν μια πληροφορία τελείως διαφορετική από αυτήν που κυριάρχησε στην κοινή γνώμη.


Πρώτα απ’ όλα, στις 25 του Μάη ψηφίζαμε αντιπροσώπους για το Ευρωκοινοβούλιο. Όχι για τη Βουλή των Ελλήνων. Οπότε, όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, πρακτικά το αποτέλεσμα εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου δε θα μεταβαλλόταν ούτε στο ελάχιστο. Όπως και έγινε. Παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για την Ελλάδα είναι ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα του εκλογικού σώματος προς τις πολιτικές ελίτ, κυβερνούσες και μη. Σαν μια δημοσκόπηση που δε μπορεί να δεχτεί ούτε αμφισβήτηση, ούτε απόκλιση. Εν τέλει, μπορεί να μην «έφυγαν στις 26», όπως διαμήνυε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ωστόσο με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θέλησε να δείξει πως «αλλάζει πρόσωπο». Και ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό.

Όταν όμως το εκλογικό σώμα αναδεικνύει πρώτο κόμμα τον βασικό πολιτικό σου αντίπαλο, του οποίου οι θέσεις και απόψεις για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία είναι εντελώς αντίθετες από τις δικές σου, εάν θέλεις να δηλώνεις πως «έλαβες το μήνυμα των εκλογών», δεν προχωράς σε ανασχηματισμό. Παραιτείσαι.

Και αυτό γιατί οι εκλογές της 25ης Μαΐου δεν ήταν δημοψήφισμα για το εάν οι Έλληνες πολίτες θέλουν τον ανασχηματισμό ή όχι. Οι πολίτες έδειξαν πως θα επιθυμούσαν ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής στη χώρα τους. Το προεκλογικό μότο του ΣΥΡΙΖΑ «η υπομονή μας τελείωσε» έδειξε πως μάλλον είναι η φράση που βγαίνει όλο και πιο συχνά από τα χείλη των Ελλήνων. Ο άνεργος, ο άστεγος, ο μετανάστης, ο κοινωνικά αποκλεισμένος, δε θα ησυχάσει ούτε με ανασχηματισμούς, ούτε με πρωτογενή πλεονάσματα. Χρειάζεται κοινωνική πολιτική, οικονομική ανακούφιση, επανένταξη στην κοινωνία και στο χώρο της εργασίας. Χρειάζεται τη ζωή του πίσω.

Αυτό το μήνυμα λοιπόν είναι αυτό που έπρεπε να έχει λάβει η κυβέρνηση: Πως είναι ανεπιθύμητη. Ανεπιθύμητη σαν σύνολο, όχι σαν πρόσωπα των Υπουργείων. Εάν λοιπόν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα ήθελαν να επιδείξουν πως σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία, αυτό που θα έπρεπε να κάνουν θα ήταν να φύγουν. Όχι να ανασχηματιστούν. Αλλιώς, δεν έχουν λάβει κανένα μήνυμα, και παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια, θέλοντας απλά να μείνουν στην εξουσία.

Μπάλλιος Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου