Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Δωρεάν ελάβετε – Ο κύριος Σιδερής


KALAUI

Ο κύριος Σιδερής είναι συμπατριώτης και οικογενειακός γνωστός. Από τον καιρό που βγήκε στη σύνταξη, τερματίζοντας ευδοκίμως την καριέρα του ως παντοπώλης-γαλακτοπώλης, ασχολείται με τα εγγόνια του και τα μποστανικά του.  Χειμώνα καλοκαίρι, τα χωράφια που καλλιεργεί του δίνουν απλόχερα τους καρπούς του κόπου του. Παντζάρια, πατάτα, κρεμμυδάκι φρέσκο, σαλάτες διάφορες, κουκιά, ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, αγκινάρες, σκόρδα, ρεβύθια, αγγούρια, ξυλάγγουρα, μαρούλια, λάχανα, μπρόκολα. Αλλά και φρούτα από τα δεντράκια του: πορτοκάλια, μαντερίνια, μήλα, κεράσια, καΐσια. ΚΙ ακόμα καρπούζια και πεπόνια στον καιρό τους. Και σταφύλια, γλυκά με σκληρή ρώγα να σπάει στο στόμα. Ο κύριος Σιδερής όλα αυτά δεν τα εμπορεύεται. Τα χαρίζει. Στους γείτονες, στους φίλους, σε όσους τα χρειάζονται. Στον περαστικό. Στον Πακιστανό που θα περάσει με τη λιωμένη σαγιονάρα έξω από το σπίτι του, πεθαμένος από τη ζέστη. Δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε. [Ματθ. ι' 8] κάπως έτσι.

ΓΕΩΡΓΟΣΑκούω το βιαστικό βήμα του να ανεβαίνει τη σκάλα του σπιτιού μας.  Σκοτώνομαι να τον προλάβω, να τον κεράσω έναν καφέ, ένα νεράκι κρύο βρε αδερφέ. Ποτέ δεν τα καταφέρνω. Βλέπω τα καλούδια κρεμασμένα στο πόμολο της πόρτας και τον ίδιο να στρίβει βιαστικά να φύγει, έχει να πάει κι αλλού βλέπεις… «Ευχαριστώωωω» του φωνάζω κι εκείνος σκουπίζοντας στα γρήγορα τα γυαλάκια του μου αποκρίνεται από μακριά «να είστε καλά, καλοφάγωτα». Θα ακουστεί αφελές και ναΐφ, αλλά είναι αλήθεια.

 Επιμύθιον: σε κάτι τέτοιους ανθρώπους που δεν προσδοκούν αντάλλαγμα για την προσφορά τους, αλλά μόνο τη χαρά του να δίνεις, ελπίζουμε ακόμα.


redkangaroo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου