Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Δεν θα δικαιούνται διά να… απεργούν!




Της Άντας Ψαρρά

 Μετά το δημοψήφισμα, είτε επικρατήσει το «όχι» είτε επικρατήσει το «ναι», με τον όποιο παλιό ή νέο κυβερνητικό σχηματισμό, είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με τους δανειστές με τα μέτρα που θα συνυπογράψουν τα δύο μέρη.

Τα μέτρα θα είναι σκληρά σε κάθε περίπτωση και αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που τόσους μήνες τώρα δεν οδηγήθηκαν οι συνομιλίες σε θετική κατάληξη.


Ένα όμως είναι βέβαιο σήμερα και σε κάθε περίπτωση. Όλοι αυτοί που με τη μορφή συνδικαλιστικών φορέων (ομοσπονδιών και συλλόγων), οι οποίοι έχουν ήδη αποφασίσει με τις πλειοψηφίες που διαθέτουν ότι η συμφωνία (η όποια συμφωνία) είναι καλύτερη από τη ρήξη και διαφωνούν στο δημοψήφισμα ή προκρίνουν το ναι με την πλασματική υπόθεση ότι διαφορετικά θα βγούμε από το ευρώ, μετά δεν θα δικαιούνται όχι να ομιλούν αλλά να διεκδικούν.

Όποια κυβέρνηση και να διαχειριστεί τη μετά το δημοψήφισμα περίοδο θα έχει ένα μεγάλο «αβαντάζ».

Οι κατηγορίες επαγγελματιών και οι κατηγορίες των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων που τώρα πνέουν τα μένεα για τη μη συμφωνία δεδομένου ότι δεν θα μπορούν να μιλήσουν μετά: για το πόσο θα είναι ο ΦΠΑ ή πόσο η φορολογία των επιχειρήσεών τους, πόσος θα είναι ο μισθός του Δημοσίου, πόσα τα δικηγορικά παράβολα, πόση η μείωση των επικουρικών συντάξεων, πόσο το ποσοστό του κέρδους, πόσα και ποια προϊόντα θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, αν θα συνεχίσει να υπάρχει το αγγελιόσημο, ποια επαγγέλματα θα ανοίξουν διάπλατα κ.λπ.

Είναι εύλογο λοιπόν και δεδομένο ότι όλοι αυτοί δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να προχωρήσουν μετά σε διεκδικήσεις και αιτήματα διότι ακριβώς οι ίδιοι είναι αυτοί που σήμερα λοιδορούν την κυβερνητική στάση και κυρίως τη μη αποδοχή της συμφωνίας που πρότειναν οι εταίροι.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβεβαιώσουν απλώς την υποκριτική τους στάση που επικαλείται τη λογική όταν οι περικοπές αφορούν τους φτωχούς, και τον εκ του ασφαλούς τσαμπουκά όταν θα θιχτούν ανελέητα τα δικά τους συμφέροντα την επομένη μιας οποιασδήποτε συμφωνίας.

Αυτό θα είναι βέβαια ανακουφιστικό για την όποια κυβέρνηση μια και δεν θα ασχοληθεί για μεγάλο διάστημα μετά με απεργίες από τους υπέρ της συμφωνίας με -οποιουσδήποτε- όρους κλάδους.

Ποιος θα τολμήσει να απεργήσει ή να ζητήσει συμπαράσταση από την κοινή γνώμη όταν σήμερα εκλιπαρεί την όποια συμφωνία με τους όποιους όρους επιβάλλουν οι θεσμοί και βρίζει τη σημερινή κυβέρνηση που δεν την υπογράφει;

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει πολύ μεγάλα λάθη στην πορεία των διαπραγματεύσεων όταν επιμένει να αγνοεί ότι το σύνολο των πολιτών δεν συναινούν σε ρήξη, ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των ευρωπαϊκών κρατών είναι απέναντί της και ότι οι έχοντες έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τα δάνεια στην Ελλάδα.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου