Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Προπαντός ψυχραιμία

deviantart.com

Τι καλοκαίρι κι αυτό; Όλα καίγονται. Τα δάση μας, τα μπατζάκια μας, η χώρα μας, όλα! Κι εκεί που έλεγες πως οι βροχούλες θα κρατούσαν όλη τη σεζόν, μαζί με τις πολιτικές αναταραχές ήρθαν και οι καύσωνες. Να φυσήξει λίγο αεράκι τουλάχιστον βρε αδερφέ, να πάρουμε μια ανάσα! Φύσηξε και το αεράκι και κάηκαν όλα! Άστο λέμε, άστο! Δεν σώνεται το πράμα από πουθενά.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα κλιματιστικά είναι είδος πολυτελείας πλέον. Άσε που είναι και ανθυγιεινά και τέρμα αντι-οικολογικά. Μέσα στο κεφάλι μου νιώθω το μυαλό μου να βράζει σαν γιουβαρλάκι σε καυτή κατσαρόλα. Το βλακόμετρο στο βλέμμα έχει χτυπήσει κόκκινο και το καλαμάκι του φραπέ λιώνει στο στόμα. Απέναντι για θέα ένας επαρχιακός χωματόδρομος και κάτι ξεραμένα αγριόχορτα. Έστω όμως κι αυτό το άγονο τοπίο είναι πολύ καλύτερο από τα απλωμένα σώβρακα στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές.


Συχνά πυκνά περνάει κανάς ποδηλάτης ή κανάς σκύλος με το αφεντικό του. Ο καθένας έχει την ώρα του. Πρώτα το κουρεμένο τσομπανόσκυλο που βλαστημάει τη μοίρα του και σέρνει τα βήματά του, έπειτα το μαλλιαρό ακίτα που από εγωισμό και μόνο δείχνει ακμαίο κι ύστερα το άλλοτε ζωηρό, κοντότριχο γκριφόν-κανίς-δεν ξέρω με πόσους πήγε η μάνα μου, να κάνει οχτάρια.

Να ρίξουμε κλήρο ποιος θα φέρει το παγωμένο νερό απ’ το ψυγείο. Κανά φραπεδάκι ακόμα θα παίξει άραγε; Από το σαλόνι η τηλεόραση πάντα συντονισμένη στην ΕΡΤ (πάλι καλά που άνοιξε και η ΕΡΤ) να μη μας ξεφύγει τίποτα από τις εξελίξεις. Ο τίτλος του έργου «Σ’ ευχαριστώ που με πάτησες». Μια φωνή μέσα μου, μου λέει να εστιάσω στα θετικά. Στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη υπέρ των Ελλήνων, το «ξεβράκωμα» της Γερμανίας παγκοσμίως, η προσβολή του κύρους της ΕΕ. Ένας φίλος blogger μάλιστα σημείωσε και το εξής ευτράπελο. Μια συγγένισσά του λέει, ολίγον πλουσία, ανήμπορη να κάνει αναλήψεις από την τράπεζα και γευόμενη τρόπον τινά την έννοια της λιτότητας, έπαθε μία ολιγόλεπτη κρίση αλληλεγγύης και κάλεσε τον πτωχό της εξάδερφο να τον ρωτήσει πώς μπορεί εκείνος και τα βγάζει πέρα όλο το μήνα με τα ψίχουλα που τραβάει εκείνη μέσα στη βδομάδα από τα ΑΤΜ.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην φτωχή Ελλαδίτσα μας, κάπου παρά έξω, κάμποσα μίλια μακριά από τη στρατόσφαιρά μας, κόβει βόλτες ένας αστεροειδής με καρδιά μάλαμα. Ο UV158 με πυρήνα εξολοκλήρου από πλατίνα. Και κάπου λίγο πιο περιφερειακά, στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, ένας δορυφόρος μας έφερε μαντάτα, πως ο Πλούτωνας είναι καλυμμένος από πάγο! Τουτέστιν, βρέθηκαν και τα λεφτά, βρέθηκαν και τα παγάκια για το φραπέ!

Και εις άλλα με υγείαν!

Χριστίνα Ανδρομέδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου