Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Emfasis Foundation: "Οι πρεσβευτές της Αλληλεγγύης"

Τον Τάσο Σμετόπουλο τον γνώρισα στον 4ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Όταν του πρότεινα να μου δώσει συνέντευξη για το enfo.gr, η απάντησή του ήταν: "Πρέπει να έρθεις ένα βράδυ μαζί μας". Το ραντεβού κλείστηκε για δύο εβδομάδες μετά, και μαζί με τον Παναγιώτη Κάτσαρη, οπλιστήκαμε με θάρρος χωρίς όμως να ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε στις πλέον "δύσκολες" περιοχές της Αθήνας. Και κάπως έτσι γνώρισα τον Σόλωνα. Οι οδηγίες του ήταν σαφείς. Δεν έχουμε σωματική επαφή, δεν χάνουμε την ψυχραιμία μας και δεν ξυπνάμε ποτέ έναν άστεγο που κοιμάται.

Solonas%20Malkas%20for%20Emfasis%20Foundation
                             Solonas Malkas for Emfasis Foundation

Μαζί με τον Τάσο και τον Σόλωνα μοιράσαμε τρόφιμα γύρω από τα στενά της Ομόνοιας, την πλατεία Κουμουνδούρου, το Πεδίο του Άρεως.

Ακούσαμε άπειρα ευχαριστώ από ανθρώπους που το εννοούν. Απαλύναμε λίγο τον πόνο τους, μιας και οι δομές του κράτους δεν λειτουργούν για να δώσουν πιο μόνιμες λύσεις.

Η διαφορά μας όμως από τα παιδιά της Emfasis Foundation είναι ότι εκείνοι βρίσκονται κάθε βράδυ εκεί. Καθημερινές, Σάββατα, αργίες, ακόμα εκείνη τη βάρδια που θυμούνται παραμονή Πρωτοχρονιάς. Για τον κόσμο που ζει στον δρόμο σημαίνει κάτι παραπάνω όλο αυτό. Είσαι εκεί για αυτούς. Όχι στο 8ωρο. Είσαι γενικά εκεί, δίπλα τους.

Solonas%20Malkas%20for%20Emfasis%20Foundation
                            Solonas Malkas for Emfasis Foundation

Οι άστεγοι στα όρια του Δήμου της Αθήνας υπολογίζονται γύρω στους 1700. Ενα πρόβλημα που δύσκολα αντιμετωπίεται. Ένα Πεδίο του Άρεως αλλιώτικο από αυτό που μας πήγαιναν οι γονείς μας μικρούς.

Η προσφορά μου εκείνο το βράδυ Δευτέρας ήταν μικρή. Το κέρδος μου όμως μεγάλο.
Ενα μεγάλο ευχαριστώ στη Μαρία για την άψογη συνεργασία, τη φιλία της, για όλα όσα μοιράστηκε μαζί μου. Στον καλό μου φίλο Παναγιώτη που ήταν δίπλα μου. Στον Τάσο και τον Σόλωνα που μου δίδαξαν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο... Στη συνέντευξη που ακολουθεί η Μαρία Καρρά και ο Τάσος Σμετόπουλος παραδίδουν μαθήματα αλληλεγγύης, ανιδιοτέλειας, ανθρωπισμού.

Το να γράψω κάτι σαν Παναγιώτης για να συμπληρώσω τη Βίκυ θα ήταν αδύνατο. Μετά από την πρόσκλησή της αισθάνθηκα πως ήταν κάτι που έπρεπε να ζήσω απο κοντά, γιατί μόνο έτσι θα έβλεπα την πραγματική εικόνα των παιδιών του Emfasis! Θα σταθώ σε κάτι που πραγματικά με άγγιξε. Εκεί σε μιά παλιά μονοκατοικία κάπου στην Αθήνα, κάτω απο τον ίσκιο μιάς θεόρατης βουκαμβίλιας, μιά ομάδα ΑΝΘΡΩΠΩΝ κάνει τη νύχτα μέρα για αυτούς που έχουν ανάγκη. Εδώ είμαστε όλοι ίδιοι και ο ένας για όλους... υπάρχει αγάπη και ας ξενυχτάνε κάποιοι! Όλοι χαμογελάνε! Ακόμη και ο Κίκο ο  σκύλος - φύλακας του Emfasis που μας υποδέχτηκε με χαρές ζητώντας τα χάδια που πραγματικά του αξίζουν!

Είδαμε ανθρώπους με ανάγκες, με απαιτήσεις, μακρυά από τον τόπο τους και έξω απο τα σπίτια τους... τα ευχαριστώ περίσσεψαν και τα χαμόγελα ήταν αληθινά... Γιατί κάποιοι είναι και θα είναι πάντα εκεί να τους ακούσουν και να μοιραστούν τα πάντα και το τίποτα μαζί τους. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Παναγιώτης Κ. Κάτσαρης
Solonas%20Malkas%20for%20Emfasis%20Foundation
                              Solonas Malkas for Emfasis Foundation


Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το emfasis foundation και ποιο είναι το όραμα που έχετε για τα επόμενα χρόνια;

Μετά από πολύχρονη εμπειρία και των δύο στον τομέα του κοινωνικού αποκλεισμού, η Μαρία με 12 χρόνια εμπειρία στην Μέση Ανατολή και στην Ν.Α. Ασία με διάφορες οργανώσεις που επικεντρώνονταν κυρίως σε παιδιά, (ειδικές ανάγκες, ορφανά, street connected children, trafficking κλπ) και ο Τάσσος με σχεδόν δεκαετή πείρα σε προγράμματα αποτοξίνωσης και κοινωνικής επανένταξης, επιθυμούσαν τη δημιουργία μίας δομής που θα λειτουργούσε με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των ευπαθών ομάδων έτσι όπως θα εκφράζονταν από τους ίδιους και όχι σύμφωνα με αυτό που εμείς από την απέναντι μεριά αντιλαμβανόμαστε ως ανάγκη τους. Η φιλοσοφία και η μεθοδολογία του social street work, είναι εκτενώς διαδεδομένη στο εξωτερικό, και θεωρήσαμε ότι ήταν η καλύτερη έκφραση ανθρώπινης προσέγγισης , βασισμένη στην αποδοχή, στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, χωρίς επικριτικά βλέμματα και συμπεράσματα. Πάμε εμείς όταν εκείνοι θεωρούν ότι είναι (βολικά) ξεχασμένοι και τους ακούμε με γνήσιο ενδιαφέρον. Τους προτείνουμε ότι διέξοδοι υπάρχουν μέσω δομών και προγραμμάτων. Είμαστε εκεί κάθε μέρα για να πιστέψουν ότι αυτό που κάνουμε το κάνουμε γιατί απλά το θέλουμε. Θέλουμε να είμαστε εκεί δίπλα τους, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει εμφανής λύση, γιατί απλά για μας είναι άνθρωποι που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία και την αίσθηση ότι κάποιοι είναι εκεί για να τους στηρίξουν να κάνουν τα βήματα για να περάσουν από το σκοτάδι στο φώς. Το όραμα μας είναι η αυτοκατάργηση με την ελπίδα ότι  τόσο η κοινωνία των πολιτών όσο και η πολιτική ηγεσία θα έχουν κάνει από κοινού τα στοιχειώδη για να δωθούν λύσεις στις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή αλλά δεν είναι και πυρηνική φυσική. Είναι θέμα θέλησης και προτεραιοτήτων. Όλοι οι άνθρωποι μικροί και μεγάλοι, έχουν τις ίδιες βασικές ανάγκες που τους εξασφαλίζουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Μία στέγη, βασικές παροχές παιδείας και πρόνοιας. Σε μία ευρωπαϊκή χώρα το 2015 αυτό δεν θα έπρεπε να φαντάζει τόσο σουρεαλιστικό.
Τι θα πρέπει να χαρακτηρίζει αυτόν /αυτήν που θέλει να ενταχθεί στην εθελοντική σας ομάδα;

Το social street work στην Emfasis είναι ίσως η πιο απόλυτη εμπειρία πρακτικής, απέναντι σε μια ιδιαίτερα πολυσχιδή πληθυσμιακή ομάδα που περιλαμβάνει παιδιά, έφηβους, ενήλικες, ηλικιωμένους από κάθε κοινωνική προέλευση, στρώμα, εθνικότητα σε πολυποίκιλα πεδία δράσης. Από ένα κεντρικό δρόμο στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι ένα παραμελημένο πάρκο σε μία υποβαθμισμένη περιοχή, μία παιδική χαρά, ένα δρόμο με οίκους ανοχής. Ο εθελοντής που θα θελήσει να αποκτήσει μία τέτοια άμεση, διαπροσωπική και έντονη εμπειρία με την Εmfasis, θα πρέπει πάνω απ´όλα να αναμετρηθεί με τα δικά του στερεότυπα και προκαταλήψεις, να προβάλλει μόνο τον αληθινό του εαυτό, να εναρμονιστεί με το περιβάλλον στο οποίο θα προσφέρει και με απόλυτη αποδοχή να πλησιάσει τον άνθρωπο σε ανάγκη και να θέλει να γίνει καλύτερος άνθρωπος ακούγοντας όλες τις προσωπικές ιστορίες του. Θα πρέπει επίσης να τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό σε αξίες όπως ομαδικό πνεύμα, συνέπεια, ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. Οι εθελοντές μας που δουλεύουν στην ίδια ομάδα, διαμορφώνουν επίσης και εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ τους, μαθαίνει και συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Είναι πολύ συγκινητικό να παρακολουθούμε την ταυτόχρονη γέννηση δύο σχέσεων στο δρόμο. Μία με τους ανθρώπους που στηρίζουμε και μία μεταξύ των συναδέλφων και συνεργατών της ομάδας.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στο street work. Ποια είναι η ανταπόκρισή των συνανθρώπων μας σε ανάγκη απέναντι σε εσάς;

Οι δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα. Κυριότερη όλων είναι η μη ύπαρξη εθνικού προγράμματος στέγασης που αποτελεί και το υπ’ αριθμόν ένα αίτημα των ανθρώπων που βιώνουν την πιο σκληρή μορφή αστεγίας και διαβιώνουν στον δρόμο, αλλά και η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και η ύπαρξη κακής ποιότητας υπηρεσιών. Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα καχυποψίας αλλά και θυμού. Μία άλλη δυσκολία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η υποβάθμιση πολλών περιοχών με αποτέλεσμα να γίνονται πόλος έλξης περιθωριοποιημένων ομάδων αλλά και παραβατικών συμπεριφορών.

Πώς μπορεί να βοηθήσει όποιος αναγνώστης μας το επιθυμεί;

Πρώτα απ´όλα θα πρέπει να βρει τρόπο να παρακολουθεί τις καθημερινές μας δράσεις. Η Emfasis με την συνεχή παρουσία της στους δρόμους και στις γειτονιές της Αθήνας και πολύ σύντομα και του Πειραιά,  ανακαλύπτει καθημερινά ανάγκες και τρόπους στήριξης, ανάλογα με τα περιστατικά. Από εξαιρετικά απλά είδη όπως νερά, χυμούς, είδη προσωπικής υγιεινής, σχολικά είδη για παιδιά που επανεντάσονται στο σχολείο με την δική μας προτροπή, μέχρι υπνόσακκους, βιβλία, συγκεκριμένες ανάγκες σε αντρικά κυρίως είδη όπως παπούτσια, φόρμες κλπ. Πέρα από τα είδη, ο τρόπος που η οργάνωση θα μπορούσε να κάνει το έργο της με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο είναι με το να φροντίζει τις δεκάδες εκπαιδευμένων εθελοντών (είτε ανήκει σε ομάδα κοινωνικών επιστημόνων, όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, σύμβουλοι ψυχικής υγείας και εργασιακοί σύμβουλοι, είτε είναι απλά κοινωνικά υπεύθυνοι πολίτες) μέσω του προγράμματος αναδοχής μας. Από 10 ευρώ το μήνα, μπορεί κάποιος να βοηθήσει ΕΝΑΝ εθελοντή που θα βοηθήσει δεκάδες συνανθρώπους μας στο ίδιο διάστημα. Με τις αναδοχές εξασφαλίζουμε στο να παρέχουμε τα έξοδα μετακίνησης, εκπαίδευσης, επικοινωνίας και υλικών για την κάθε βάρδιά του. Είναι το πιο μεγάλο λειτούργημα να στηρίζουμε έναν εθελοντή που έχει καταθέσει την ψυχή του για δύο χρόνια και που επάνω του βασίζονται τόσοι συνάνθρωποί μας σε ανάγκη. Οι πληροφορίες είναι όλες στην ιστοσελίδα μας ή στο 211 4066140

Θεωρείτε ότι τα νέα παιδιά ανταποκίνονται στον εθελοντισμό; Δώστε μας μια ευχή και μια σκέψη για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των νέων ανθρώπων να συμμετέχουν ενεργά προσφέροντας εθελοντική εργασία, ακόμα και μην έχοντας επί της ουσίας καμία εκπαίδευση περί εθελοντισμού και της ευθύνης και των υποχρεώσεων που αυτό συνεπάγεται. Είναι δυστυχώς ένα κακό προηγούμενο μιας εποχής που έκλεισε με πολύ σκληρό τρόπο, είναι όμως ελπιδοφόρο ότι μεταξύ των νέων ανθρώπων ξεκινούν να αναπτύσσονται οι έννοιες της ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης. Ευχή μας είναι η αυτοκατάργηση και η προτροπή μας, για να γίνει ο κόσμος καλύτερος εκφράζεται απόλυτα από τα λόγια της Μητέρας Τερέζας: Life is too precious, do not destroy it. Life is life, fight for it.

Solonas%20Malkas%20for%20Emfasis%20Foundation
                             Solonas Malkas for Emfasis Foundation

enfo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου