Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

"Εμείς εναντίον αυτών" η "εθνική συνεννόηση" του Αντώνη Σαμαρά



Του Μαρίνου Γκασιάμη

«Τα ψέματα τελείωσαν…». Με αυτό τον τίτλο στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, επαναλαμβάνει την πρότασή του για «εθνική συνεννόηση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ σπεύδει με άρθρο του σε μια προσπάθεια να απομακρύνει την προσοχή από τα εσωκομματικά της ΝΔ που το τελευταίο διάστημα ήταν σε πρώτη διάταξη σε σχέση με την πολιτική δραστηριότητα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Οι προσπάθειές του να «σβήσει» τις εντυπώσεις που άφησε η συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αλέξη Τσίπρα φάνηκαν μέσα από μια αγωνιώδη σειρά συναντήσεων, με όλους πλην των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών και βέβαια τον πρωθυπουργό.


Ο Αντώνης Σαμαράς στο άρθρο του ζητά μια «εθνική συνεννόηση» «Για την Ελλάδα που έχει ισχυρούς συμμάχους και γεωπολιτικό ρόλο. Που δεν είναι απομονωμένη από όλους και ευάλωτη από παντού. Για την αληθινά υπερήφανη Ελλάδα που δημιουργεί, παράγει ανταγωνιστικά και εξάγει. Όχι για μία Ελλάδα που απαιτεί συνεχώς για δανεικά».

Ίσως δεν θέλει να αντιληφθεί ότι αληθινά υπερήφανη είναι η Ελλάδα όταν ο λαός της έχει σηκώσει ανάστημα και όχι όταν αυτός είναι γονατισμένος και δέχεται χωρίς διαπραγμάτευση τα πάντα.

Αν μη τι άλλο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν ίσως η μόνη πραγματική διαπραγμάτευση που έχει κάνει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Αν δεν είχε διαπραγματευτεί δεν θα υπήρχε η «αγωνία» των τελευταίων μηνών.

Σε κάθε περίπτωση η «εθνική συνεννόηση» σύμφωνα τουλάχιστον με την λογική, προβλέπει την συζήτηση και την εύρεση κοινής συνισταμένης με όσους έχουν διαφορετική πολιτική άποψη και όχι η συζήτηση με όσους έχουν ήδη την ίδια αντίληψη. Δεν είναι εξάλλου τυχαία η συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη και άλλους, αλλά με κανέναν εν' ενεργεία πολιτικό αρχηγό.

Εκτός και αν «εθνική συνεννόηση» για τον Αντώνη Σαμαρά είναι η συνεννόηση όλων των «ομοϊδεατών» και η σύσταση ενός μετώπου του τύπου «εμείς εναντίον αυτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου