Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Συγγνώμη, μπορώ να μιλήσω;

fv
Απαντώντας στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε πως «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς» και πως «όποιος έχει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης ας το κάνει», ενώ παρέπεμψε στα λόγια του Αλέξη Τσίπρα πως «όποιος θέλει λύση ας συμβάλλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει».
Προσπερνάω το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά θα καταργούσε το Μνημόνιο.
Προσπερνάω και το ότι όλο σχεδόν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατεθεί στο μέλλον.

Ως συνετός, ψύχραιμος, και ρεαλιστής πολίτης, να δεχτώ, αν και έχω διαφορετική άποψη, πως οι δυσκολίες και οι εκβιασμοί που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση -έχοντας απέναντί της την ευρωπαϊκή Μαφία και το ΔΝΤ- της επιβάλλουν μια πρόσκαιρη αλλαγή πορείας.
Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι ποια ακριβώς είναι η συμφωνία.


Αν ήξερα ποια είναι η συμφωνία, θα μπορούσα να σκεφτώ τα θετικά και τα αρνητικά σημεία που έχει.

Αλλά δεν ξέρω ποια είναι η συμφωνία.

Όλους αυτούς τους μήνες της διαπραγμάτευσης, κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες που άλλοτε διαψεύδονται -ακόμα κι αυτούς που τις έφεραν στο φως- και άλλοτε απλά ξεχνιούνται.

Εκείνος ο ΦΠΑ έχει γίνει σφεντόνα. Αν διαβάσει κάποιος τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης και τις πληροφορίες των δημοσιογράφων, θα νομίζει πως ο ΦΠΑ έχει ζάχαρο που ανεβοκατεβαίνει.

Αν θυμάμαι καλά -που καλά θυμάμαι γιατί το άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά-, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει σε άπειρες συνεντεύξεις του προεκλογικά πως, αν οι πολίτες κάνουν ανάθεση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα αποτύχει, όπως και οι προηγούμενες που τους έγινε ανάθεση.

Βέβαια, σε αυτούς τους τέσσερις μήνες που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, δεν βλέπω καμιά ιδιαίτερη διάθεση από την κυβέρνηση να ξεφύγει από τον δρόμο της ανάθεσης.

Στο χτεσινό του άρθρο στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε, ουσιαστικά, την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως καταργεί ολοκληρωτικά την δημοκρατία στην Ευρώπη.

Όταν κατηγορείς την Μέρκελ και τον Σόιμπλε για αυταρχισμό, εσύ θα πρέπει να είσαι απόλυτα ανοικτός και διάφανος στους πολίτες της χώρας σου και τους πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Όλους αυτούς τους μήνες, οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία γίνονται στο σκοτάδι.

Οι πολίτες δεν έχουν ιδέα, και κανείς δεν τους ενημερώνει.

Αν αυτό δεν είναι ανάθεση, τι είναι ανάθεση;

Η κυβέρνηση θα κάνει μια συμφωνία και οι πολίτες -που θα την μάθουν αφού έχει υπογραφεί πρώτα- θα κληθούν να την εφαρμόσουν και να την πληρώσουν.

Τουλάχιστον τότε θα μας επιτρέψει να κρίνουμε τη συμφωνία ο κ. Παππάς ή θα μας πει κι εμάς να σιωπήσουμε;

Πάντως, η μεγαλύτερη αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης είναι πως ενδεχόμενη συμφωνία θα ανακοινωθεί πανηγυρικά από τα ΜΜΕ των ολιγαρχών που υποδέχονταν με ενθουσιασμό και τα προηγούμενα Μνημόνια.

Η συμφωνία θα ανακοινωθεί από τα ΜΜΕ των ολιγαρχών, που η κυβέρνηση θα τους διέλυε.

Βέβαια, μάλλον αυτή τη φορά θα πανηγυρίζει και η ΕΡΤ.

(Όποιος διαφωνεί με όσα έγραψα, να σιωπήσει. Σκασμός!)

pitsirikos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου