Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Μικρασιατική Καταστροφή

Smirni
Δεν ξέρω πόσες φορές και από πόσους διαφορετικούς ανθρώπους έχω διαβάσει ή ακούσει τα τελευταία χρόνια πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι μια νέα Μικρασιατική Καταστροφή.

Καλό είναι πριν γράψουμε ή πούμε κάτι τόσο χοντρό να σκεφτόμαστε λίγο.

Υπάρχουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που είναι απόγονοι προσφύγων από τις χαμένες πατρίδες. Ένας από αυτούς είμαι κι εγώ.

Επίσης, υπάρχουν ανάμεσά μας χιλιάδες απόγονοι των ηρωικών Ελλήνων στρατιωτών που άφησαν τα κόκαλά τους στη Μικρά Ασία.
Λοιπόν, η Ελλάδα έκανε πόλεμο στην Μικρά Ασία και οι πολιτικοί της ήθελαν να φτάσει ο ελληνικός στρατός στην Άγκυρα.


Γιατί; Γιατί ήταν ανόητοι. Και μεγαλομανείς. Η Μεγάλη Ιδέα έφερε νίκες και νέα εδάφη για το ελληνικό κράτος αλλά έφερε και μεγάλη καταστροφή.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έβαλε την Ελλάδα στον πόλεμο, με την προτροπή των Συμμάχων. Ο Βενιζέλος ηττήθηκε στις εκλογές, η νέα κυβέρνηση συνέχισε την μικρασιατική εκστρατεία, και ήρθε το μακελειό στο Σαγγάριο και οι σφαγές στη Σμύρνη και αλλού.

Είναι ολοφάνερο πως οι πολιτικοί και οι στρατηγοί της Ελλάδας δεν είχαν υπολογίσει καθόλου καλά την δυναμική της νέας Τουρκίας και την ευφυΐα του Κεμάλ Ατατούρκ.

Βέβαια, οι Σύμμαχοι προέτρεψαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο να μπει η Ελλάδα στον πόλεμο αλλά την κρίσιμη ώρα γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα.

Μια φορά άκουσε τους Βρετανούς ο Ελευθέριος Βενιζέλος -που ήταν της …γαλλλικής σχολής- και ο Ελληνισμός έπαθε τη μεγαλύτερη μάλλον καταστροφή της σύγχρονης ιστορίας του.

Όσοι λένε πως, αν ο Ελευθέριος Βενιζέλος παρέμενε πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα είχε ηττηθεί στην Μικρά Ασία, θα πρέπει να μας εξηγήσουν και πού βασίζεται αυτή η σιγουριά τους.

Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει σήμερα να χάσει προαιώνιες πατρίδες. Ελλάδα και Τουρκία είναι δυο χώρες που αναγκαστικά συμμαχούν. Δεν γίνεται αλλιώς.

Η Ελλάδα έκανε πόλεμο στην Μικρά Ασία και τον έχασε. Ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε από τον τουρκικό. Συμβαίνουν αυτά στους πολέμους.
Οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία πλούτισαν την Ελλάδα και την έκαναν μια καλύτερη χώρα.

Οι χαμένες πατρίδες πάντα θα μας πονάνε.

Όσοι λένε πως πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι μια νέα Μικρασιατική Καταστροφή είναι επικίνδυνοι. Και χυδαίοι.

Είναι σαν αυτούς που υποδέχονταν τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία σαν τουρκόσπορους και περίμεναν στο λιμάνι του Πειραιά τα πλοία από τη Σμύρνη, για να εντοπίσουν τις χήρες και να τις κάνουν πόρνες.

Προσοχή στα μεγάλα λόγια. Από τα πολύ μεγάλα λόγια προήλθε η Μικρασιατική Καταστροφή.

Και αυτοί που τα έλεγαν, δεν πολέμησαν στην Μικρά Ασία. Ήταν στην Αθήνα. Ασφαλείς και άνετοι.

pitsirikos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου