Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Ο «ανώνυμος διαδηλωτής»




Στις 6 Ιουνίου του 1989, μια εικόνα του CNN, σταλμένη από το Πεκίνο, πάγωσε ολόκληρο τον κόσμο. Η ορδή των τανκς, παντοδύναμη, ασταμάτητη, και αδυσώπητη, ξαφνικά σταμάτησε. Το πρώτο τανκ πάγωσε, όταν μπροστά στο δρόμο του βρέθηκε ένας διαδηλωτής.

Φορώντας άσπρο μπλουζάκι, μαύρο παντελόνι, και κρατώντας δύο σακούλες στα χέρια, ειρηνικά, στάθηκε μπροστά στα θεόρατα τανκς. Και τα σταμάτησε. Στεκόμενος απλά μπροστά τους.


Είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα η «σφαγή» της πλατείας Tianamen. Το κομμουνιστικό κόμμα Κίνας είχε πνίξει στη βία μια τεράστια διαδήλωση φοιτητών, η οποία κατέληξε με πολλούς νεκρούς. Εκείνο το βράδυ, τανκς σαν και αυτά της εικόνας, είχαν ποδοπατήσει και εκτελέσει ανθρώπους που διαδήλωναν κατά του καθεστώτος. Ωστόσο, ο άνθρωπος αυτός, παρόλο που το γνώριζε, αποφάσισε να υψώσει το ανάστημά του απέναντί τους.

Ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με το ποιος ήταν, τι εκπροσωπούσε, και τι τον ώθησε στην απόφαση αυτή. Οι δημοσιογράφοι είπαν πως επρόκειτο για έναν 19χρονο φοιτητή. Άλλοι λένε πως εκτελέστηκε λίγες μέρες αργότερα, άλλοι ότι δε βρέθηκε ποτέ. Τα επίσημα στοιχεία πάντως αναφέρουν πως δεν είχε συλληφθεί ούτε πεθάνει τις μέρες εκείνες. Έμεινε στην ιστορία ως «Tank man» ή ως «ανώνυμος διαδηλωτής»

26 χρόνια μετά, αυτός ο «ανώνυμος διαδηλωτής», σαν σύμβολο, είναι η σημαία του αγώνα και της αντίστασης για πολλά κινήματα ανά τον κόσμο. Είναι η δύναμη που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, ακόμα και μόνος του, αν υψώσει το ανάστημά του, και αντισταθεί σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε προσβάλλει την ελευθερία του, τα δικαιώματά του, τη ζωή του την ίδια. Είναι η εικόνα που οφείλει να εμπνέει τον αγώνα, ατομικό και συλλογικό, που όλοι δίνουμε καθημερινά.





Μπάλλιος Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου